Overheid, ga samen met je eigen burgers duurzaam opwekken, ipv sjoemelstroom te kopen

Burgers, bedrijven en overheden, kopen een stukje windpark, om hun eigen stroom op te wekken

De Rijksoverheid wil haar stroom duurzaam inkopen. Dat doet ze door vuile stroom te kopen en die te vergroenen met spotgoedkope Noorse groen certificaten. Zo draaien de vuile centrales lekker door, voor deze VVD regering. We moeten dergelijke Rijks corruptie verbieden, het geeft namelijk geen CO2 reductie, en daar is het om begonnen.

Het zou veel beter zijn als de overheid, samen met zijn burgers lokaal windparken bouwt. De stroom van die windmolens gebruiken ze zelf, buiten de markt om. Geen subsidie, maar tegen kostprijs. Die is overigens maar 2 tot 5 cent per kWh. Wie wil dat niet?

Burgers hebben ieder een eigen stukje van zo’n windpark, de lokale overheden ook, decentraal, en wat over blijft, verkopen ze aan de Rijksoverheid, die koopt het tegen kostprijs, zonder subsidie, van haar eigen burgers.  Of het Rijk betaalt zijn eigen stukjes windpark en gaat ook zelf opwekken.

Geen groencertificaten of fossiele brandstof, maar eigen infrastructuur
Hier, de natuur en milieuclubs, beginnen (gesponsord) aan de verkeerde kant. Ze promoten Nederlandse groencertificaten, ipv Noorse.
Het gaat bij duurzame energie niet om inkopen, want de energie markt wordt gedomineerd door fossiele stroom. Terwijl duurzame stroom juist niet in die markt past. Duurzame stroom is bijna gratis, maar wordt juist door die markt duur gemaakt.
Bij duurzame stroom gaat het niet om brandstof handel (zijn we goed in), maar om het bezit van eigen windparken. En dat mag niet van de fossiele belangen die de bepalen wat de regering wil.

Windparken zijn een kapitaalsgoed, een nieuwe vorm van infrastructuur. Als je dat hebt, komt de duurzame energie vanzelf binnen, daar hoef je niets voor te doen.
De wind waait voor alle burgers even hard, maar niet op EZ, de Haagse politiek en bij VNO NCW.

We zijn goed in infrastructuur
Andere infrastructuur doen we juist heel goed, zie onze dijken, snelwegen en het elektriciteitsnet. Ons net bleek een paar jaar gelden al geschikt voor de windparken die er pas in 2025 zullen staan.
Dat zijn allemaal vormen van infrastructuur, die we dus goed doen.

Dus die windparken kunnen we ook goed zelf doen.
De vraag is dus hoe komt het dat we dat niet doen?

Burger windparken zijn ook infrastructuur
Ik denk dat we de infrastructuur voor duurzame energie, vooral windparken, niet goed doen, omdat VNO NCW en dus de ambtenaren van EZ dat niet willen.
De geluiden die uit de onderhandelingen voor het energieakkoord zijn gelekt, hebben dat glashelder gemaakt.
De postcode roos is een duister voorbeeld van die ambtelijke corruptie.

Ook andere overheids regelgevings projecten, zoals de Wetgevings agenda Stroom, en het Experiment Besluit voor elektriciteitsnetten, hadden obstakels kunnen opruimen, voor decentraal duurzame opwekking.
Zo had EZ de condities voor een bloeiende thuismarkt kunnen creëren.
Maar in plaats daarvan creëerden ze bewust onzekerheid, ingebouwd in de nieuwe regels, en letterlijk blokkades voor lokale initiatieven decentraal duurzaam.

Bewegingsvrijheid voor stroom, net als voor verkeer
De postcode roos, moet een vrije lijst van postcodes worden. Dan kun je het nog steeds klein houden, en belastingkorting gemakkelijk administreren, allemaal zoals de fossiele belangen achter de EZ ambtenaren willen.
Initiatieven van burgers moeten dezelfde investerings zekerheid krijgen als die van bedrijven.

Het zijn vooral burgers die duurzame energie willen, en ze kunnen het nu ook zelf opwekken, (dat is het goedkoopst) maar die stroom moet van EZ perse eerst via de fossiele energie markt duur gemaakt worden. Daardoor is er ook nog subsidie nodig, voor de winstmarge van bedrijven, en de corrupte vinger in de pap van subsidiepaus EZ.

Voor het gebruik van infrastructuur is geen markt nodig
Windparken en zonneweides, leveren net zo betrouwbaar stroom als het wonen is in een eigen huis, en dijken water tegen houden en snelwegen verkeer doorlaten.
Daar is geen ondernemerschap of commerciële marge voor nodig.
Dus voor het benutten van windenergie, voor eigen gebruik door burgers, bedrijven of overheden, is de markt ook niet nodig. Dat doen we ook niet met zonnewarmte die door de ramen binnen valt.

Een overheid die dat wel doet, is corrupt, en probeert zich te onttrekken aan de democratie.
Als zoiets in andere landen gebeurt, noemen we dat een dictatuur.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *