Het stukje nieuwbouw windpark, aantrekkelijk duurzaam open source product voor het energieakkoord

Leden van een windmolen coöperatie bewonderen hun nieuwe aanwinst in de gemeente Schagen

Er zullen de komende jaren veel windmolens gebouwd worden. Maar er is nog geen goede manier om daar draagvlak voor te krijgen. Daarom is er een transparant en aantrekkelijk product nodig, om die windparken in consument vriendelijke stukjes te verkopen. Draagvlak is een achterhaald begrip. Verkoop die windparken van te voren aan burgers, net zoals woonwijken gepland en verkocht worden. Een stukje windpark past zowel de huis eigenaar als de huurder.  Koop een stukje windpark, dan krijg je de stroom en invloed op dat windpark.

Het stukje nieuwbouw windpark, als massa product

Koop nu een aandeel in een nog te bouwen windpark. De opbrengst van de voorverkoop, gebruikt de gemeente voor de plannen, rapporten en de procedures. Een aantrekkelijk windpark plan wordt verkocht, in de voorverkoop, een fout plan niet. Laat de markt zijn werk doen. Dan moeten windpark ontwikkelaars en gemeenten hun best doen voor mooie windparken.

Het mooie van een stukje nieuwbouw windpark, zit ook in het voordeel dat de koper meteen en op termijn krijgt:

 • Goedkope stroom, wind is gratis. De kostprijs van een kWh stroom uit je eigen stukje windpark kost maar 2 tot 5 cent. De eigenaar koopt tegen kostprijs.
 • Invloed tijdens de planningsfase, wanneer bij commerciële windparken de weerstand van buitengesloten omwonenden het grootst is, kunnen ze nu een stukje kopen, en daarmee zeggenschap op hoe het er uit gaat zien. En kopers zijn natuurlijk niet meer buitengesloten. Door een stukje nieuwbouw windpark te kopen, stem je impliciet in met de bouw. Net zoals je een nieuwe woonwijk accepteert, door en te gaan wonen.
 • Trots op je eigen windpark. Een windpark staat in het landschap, een gemeenschappelijk goed, dus als de plek klopt, dan koop je daar een stukje.
 • De gemeente en volksvertegenwoordigers zien aan de vordering van de verkoop of de gekozen plek klopt.

Een open source beschrijving van dit product geeft transparantie, waardoor kopers en producenten er enig vertrouwen in kunnen hebben, tijdens de lange voorbereidingstijd.

Natuurlijk moet het product een wettelijke basis hebben en niet gebaseerd zijn op tijdelijke belasting maatregelen van onbetrouwbare rijksambtenaren en Haagse politieke manipulaties. Dit is een consumenten product waar de staat reputatie schade oploopt, als ze achteraf haar eigen burgers benadeelt. Bedrijven krijgen voor jarenzekerheid, dus burgers ook, zo brengt de politiek de economie weer op gang, met vertrouwen wekkende producten.

Het stukje windpark past goed bij de huidige regelgeving, en de extreem hoge energiebelasting (onbetrouwbaar)
Door zelf stroom op te wekken omzeil je die belasting in principe. Ook al wil de aan fossiele inkomsten er een deel van krijgen, er zal voldoende voordeel moeten overblijven om dat stukje windpark zonder subsidie te exploiteren.
De regering is aan zet om die condities te scheppen en dat ook geloofwaardig te maken.
Doet ze dat niet, dan zijn er 2 waarschijnlijke uitkomsten voor de 2020 doelen:

 • Nederland haalt ze niet in 2020, en krijgt een boete van de EU
 • De druk van de fossiele dictatuur wordt zo groot, dat er reputatie schade ontstaat. Hoe dat werkt, is nu al te zien aan de manier waarom EZ weerstand oproept in Drenthe.

Of de haagse politiek helpt mee aan het creëren van een aantrekkelijk product, waar Nederlandse burgers vertrouwen in kunnen hebben, en massaal willen kopen.
De huidige windpark ontwikkelaars, schakelen dan over van voor zichzelf bouwen en daar heel veel weerstand bij ondervinden. Dit kan bij de uitvoering van het energieakkoord worden geregeld.

Het stukje nieuwbouw windpark

 1. Geeft zekerheid, het is altijd flink voordeliger dan de de commerciële stroom van de markt.
 2. Het heeft een wettelijke basis. Het voordeel kan niet zomaar te niet gedaan worden met een belasting maatregel.
 3. Burgers hebben een voorkeurs positie bij het vooraf kopen van een stukje nieuwbouw windpark. Je doet dan een aanbetaling, en krijgt daar het recht van koop voor als het windpark opgeleverd wordt.
 4. Het grootste deel van de kopers wonen in de buurt of regio van een windpark, maar die nabijheid is geen dwingende eis, omdat dat het stukje nieuwbouw windpark weer onzeker maakt, bijvoorbeeld als je gaat verhuizen, heb je de keus om het mee te nemen of te verkopen. De eerste verkoop kans is voor de inwoners van de gemeente en buur gemeente, het dichtstbij het geplande windpark.
 5. Handel in stukje nieuwbouw en bestaand windpark is mogelijk, maar eerst aanbieden in de regio waar het windpark komt of staat, daarna pas in de rest van Nederland.
 6. Iedere koper, huishouden of MKB bedrijf koopt slechts zo veel stukjes windpark, als nodig is om het eigen verbruik op te wekken, op jaarbasis.
 7. Wat jou stukje windpark te veel opwekt, boven het eigen verbruik, levert weinig tot geen voordeel op. Evt kun je die stroom weggeven aan een andere verbruikt die nog te weinig stukjes windpark heeft.
 8. De balans regeling, kan grootschalig dus goedkoop geregeld worden. Zolang er op het Nederlandse net niet meer wind en zon opwek vermogen is dan beschikbaar aan fossiele centrales (al of niet in de mottenballen)

Aanvullingen en verbeteringen, heel graag als reactie.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, Geen categorie, invloed, politiek en getagd, , , , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op Het stukje nieuwbouw windpark, aantrekkelijk duurzaam open source product voor het energieakkoord

 1. Henk Daalder zegt:

  Inwoners van Emmen kunnen via een facebook referendum aangeven of ze een stukje nieuwbouw windpark willen, als ze de kans krijgen.
  Daarmee kunnen ze steeds een claim indienen voor planschade, al zal die er waarschijnlijk niet zijn.
  https://www.facebook.com/WindparkEmmen

 2. Carst Abma zegt:

  Een interessant voorstel, en een goede intentie om het onderwerp windenergie uit de top-down geplande processen te krijgen. De zoektocht naar breder gedragen processen is groot, het voorstel probeert daar op voort te bouwen. Ik denk dat het initiatief een vervolg moet krijgen. Maar dan zou je het wel aan een casus moeten toeschrijven. Want dan worden de voor- en nadelen pas inzichtbaar.

  Het proces dat je voorstelt is echter niet inclusief en niet duurzaam. Daar zit dan ook mijn grootste twijfel. Er worden toespelingen gedaan op open-source en transparantie. Maar het is onduidelijk hoe bewoners en burgers meer kunnen zijn als een consument, en zelf aan de slag kunnen gaan.

  De insteek om vanuit gebiedsontwikkeling te denken; “zoals woonwijken gepland en verkocht worden” is dan ook achterhaald. De discussie hoe het anders moet is volop gaande, kijk bijvoorbeeld op ruimtevolk.nl. De toekomst is aan lokale arrangementen tussen burgers, ondernemers en de overheid. Niet aan massa producten in een consument – producent relatie. Deze twee rollen schuiven juist ineen.

  Daarnaast blijft de enige waarde die je toevoegt financieel. Eigenaarschap wordt alleen gevoeld als iemand financieel meeparticipeert. Maar wat als buren niet financieel meedoen (of niet kunnen meedoen) – wat is dan hun opbrengst? Hoe kunnen zij, in dit zogenaamde open-source proces, invloed uitoefenen? Op de manier behouden we ‘tegenstanders’, en komen we dus feitelijk niet voorbij een top-down proces. Een windmolen kan dan wel duurzame energie zijn, een duurzaam proces is het niet. Hieraan zou je nog moeten werken.

  Bijvoorbeeld als gemeenten inzichtelijk kunnen maken dat iedereen gebaad is bij de windmolen. Of dat actie omwonenden compensatie krijgen. We zien in de participatiemaatschappij steeds vaker dat toegang (wie meedoet) afhankelijk is hoe actief mensen meeparticiperen. Voor de overheid is hier een schone taak weggelegd.

 3. Henk Daalder zegt:

  Bedankt voor je reactie.
  Niet iedereen hoeft mee te doen.
  Vergelijk het met een nieuwbouwwijk, of een nieuw zwembad of gemeentelijk theater.
  Lang niet alle inwoners gebruiken dat. Maar ze betalen allemaal mee aan de ontwikkeling.
  Een deel koopt een bouwkavel in zo’n nieuwbouw wijk.

  Bij zo’n windpark plan heeft iedereen de vrijheid een kavel windpark te kopen.
  Daar hoort de product beschrijving bij, die moet transparant zijn. Stukje Nieuwbouw Windpark

  In de product beschrijving achter de link, staan nu ook klussen, waarmee iedereen die dat wil een actieve bijdrage kan leveren.

  Dus het gaat niet on de inclusiviteit, maar om het zichtbaar maken dat er een grote groep deelnemers is. Daarom is het deelnemen ook beperkt tot stroom opwekken voor eigen gebruik.

  Dan is de waarde van deze aanpak meer dan alleen financieel voordeel voor de deelnemers.
  Ze krijgen ook de regie over hun eigen windpark. De deelnemers stappen in tijdens de ontwikkel fase. Dat bind hen aan een duurzaam doel.
  Bovendien voorkomen ze dat een commerciële wind cowboy een windpark bouwt, en er met winst en subsidie vandoor gaat.

  Het is ook niet de gemeente die dit proces trekt, maar de gemeenschap van deelnemers.
  De gemeente kan wel meedoen als stroomverbruiker, dat zou verstandig zijn.

  Er zijn wel een paar gemeenten die een vergelijkbare aanpak zijn begonnen, bijv Amsterdam.

  Uiteindelijk is de participatie beperkt tot eigendom, net als in een woonwijk waar burgers bouwkavels kopen.
  Bij een coöperatief windpark, kunnen ze regelen dat ze een eigen fonds vullen en verdelen, al kunnen ze als deelnemers ook kiezen om dat niet te doen, en zelf alle voordeel te pakken. daar zijn de deelnemers vrij in.

  Een gemeente legt de kopers van een bouwgrond kavel ook niet op dat de gaan helpen in het bejaarden tehuis.
  Deze aanpak is niet meer dan samen goedkope stroom opwekken, en die van de corrupte, fossiele energie markt af halen.

  Daarnaast hebben mensen die niet meedoen, natuurlijk geen recht op een compensatie, want ze betalen ook niet mee aan de bouw. Betaal jij jouw buren, voor wat je doet met en in je huis?
  Geef je de buurt een vergoeding als ze alleen naar jouw nieuwe auto mogen kijken?

  Ik ben wel met je eens dat iedereen veel meer uitleg moet krijgen over hoe het werkt met zo’n windpark.
  We zijn dit aan het uitvoeren in de gemeente Schijndel, de Energie Coöperatie Schijndel, wil zo een windpark bouwen.

  Een aantrekkelijke product beschrijving met transparante specificaties is dan een goede manier om iedereen uit te leggen hoe het werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *