Hans Konst PvdA Friesland, gun de Friezen voordeel van een eigen stukje windpark, en wel NU.

Hans Konst, PvdA, steelt ca 500 EUR voordeel van elk Fries gezin, door het voordeel van windmolens uit de provincie te laten vloeien

“Provincie ziet af van windmolens op het land” kopt het Dagblad van het Noorden. Dat klopt niet. Het staat al vast dat er windmolen in Friesland komen. De komende 6 jaar minstens 530 MW, ergens. Met dit besluit ontneemt de provincie alle Friezen een kans op 500 EUR voordeel van een eigen stukje windpark, van de windmolens die er toch gaan komen. Dit is dus een armoedige keus van de provincie. Op instigatie van de natuur en milieu clubs en de anti duurzaam fanaten van “hou Friesland mooi maar vooral arm en dom”

De goede stap is om gewone friezen direct voordeel en invloed te geven met een eigen stukje windpark. Plan een windpark net als een woonwijk, en verkoop de kavels van het windpark, in stukjes van bijv 1000 W opwek vermogen. Dat kost ca 1500 EUR en levert per jaar 2500 kWh, bijna gratis, 20 jaar lang.  Zowel burgers als bedrijven kunnen dat dan kopen.

Woonwijken worden ook niet van onderop opgezet, dus windparken al helemaal niet.
Door dat “van onderop” te willen “laten gebeuren”, duurt het te lang, en treden de al bestaande windpark afspraken voor de Rijks Coördinatie Regeling (RCR) in werking. Het Rijk bepaalt dan waar die 530 MW windparken komen. Ambtenaren van het ministerie van EZ hebben al lang afspraken met energiebedrijven en grondeigenaren gemaakt voor die windparken. Met de RCR gaat het Rijk in plaats van gemeente en provincie bepalen hoe en waar die windmolens gebouwd worden.

De EZ ambtenaren hebben ook al geoefend hoe ze hun Friese windparken zo lelijk kunnen maken als Oost Duitse huurkazernes. Zie de Landelijke Structuur Visie Windenergie.

2013 was het jaar dat de provincies het voordeel van die windparken in de lokale gemeenschap konden houden, en ook mooie windparken voor trotse Friezen. Maar door dit uitstel besluit waait het voordeel van windmolens in Friesland, de gemeenschap uit. Met dank aan N&M Friesland, tegenwoordig vazal van de fossiele belangen, in het SER energieakkoord.
Windmolens die voor en door burgers draaien, kunnen zonder subsidie, maar windparken die er nu gaan komen, zullen dik gesubsidieerd worden. Op het IJsselmeer is het 2 keer zo duur dan op het land. Dus door deze fout van de provincie gaan de Friezen dubbel zo veel subsidie bijdrage betalen. Het was toch juist de bedoeling van lokaal bestuur, dat die zouden kiezen in het voordeel van de eigen inwoners?

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *