energieakkoord haalt maar 5% in 2020

In de evaluatie van het Energieakkoord is niet zomaar te vinden hoe de berekening verloopt of de 14% duurzaam in 2020 gehaald wordt, en wie daarvoor wat moet doen.
Dus wie mag de kastanjes uit het vuur mag halen?
De 50 partijen hebben onderling afgesproken dat zij NIET te veel doen, burgers moeten betalen en in actie komen. Omdat dat oneerlijk is verdeeld gaat dit energieakkoord te weinig opleveren.

De Tweede Kamer kan burgers eerlijker behandelen, als ze het akkoord, van zomaar 50 partijen,  in wetten en regels gaan vastleggen, anders komt er helemaal niets terecht van de afspraken.

Volgens de gegevens in het achtergrond document halen we de 14% niet en komen we tot 5% of 10% afhankelijk of vuilverbranding ook telt.

De cijfers uit het ECN/PBL evaluatie rapport:

In 2020 verbruiken we ca 2200 PJ,
Daar zit al 100 PJ energiebesparing in, dat zou veel meer moeten zijn. Bedrijven maken het zich gemakkelijk. En Greenpeace, Milieudefensie en Natuur en Milie uclubs maken het hen niet moeilijk, vanwege de sponsor contracten. Daarvoor mochten zij wel meepraten en burgers niet.

We produceren ook duurzame energie
Windmolens op het land 54 PJ
Windmolens op zee   27 PJ
biomassa bijstook   25 PJ in opgewekte bruine stroom tel je hier de uiteindelijke stroom of tellen alle PJ in het geïmporteerde hout?

Zonnestroom  is nog zo klein dat is verwaarloosbaar

Dus in totaal wekken we 106 PJ duurzame stroom op, en we verbruiken in totaal 2200, dat is dus niet meer dan 5%, en lang geen 14% zoals de deal met de EU is.

Om het doel 54 PJ met windmolens op land te halen worden 3 brute instrumenten gebruikt om burgers buiten te sluiten van voordeel en invloed.
De landelijke structuurvisie windenergie, waarin EZ met een paar bedrijven afspraken heeft gemaakt voor 6000 MW windparken.
De Rijks coördinatie regeling, waarmee protesterende en buitengesloten burgers op afstand worden gehouden
Van de andere regels twijfel ik wat het meest botte instrument is, waarschijnlijk nu het energieakkoord zelf, waar burgers ook zijn buitengesloten.
Het patroon is steeds dat alleen bedrijven geholpen worden en burgers zo weinig mogelijk voordeel mogen hebben van duurzaam.

De windcentrale laat zien dat burgers juist wel willen participeren in windenergie, zelfs al levert het ze weinig voordeel op.

Hier zit dus de kracht waarmee Nederland wel duurzame doelen kan halen, gun burgers en bedrijven voordeel.
Dat is ook de vrije markt.
Al die brute regelingen in Nederland, zijn niet bedoeld om duurzaam te worden, maar om zo veel mogelijk duurzaam te remmen, en de winst uit fossiel zo lang mogelijk te rekken, ten koste van burgers.

Ambtenaren en bedrijven hebben last van de fossiele ziekte.

Dat zet ons op achterstand.
Dat is ook te zien aan de lage extra werkgelegenheid volgens het akkoord.
Het energieakkoord zou 15000 banen opleveren, maar in vergelijking met Duitsland zou het ca 60.000 moeten zijn, daar werken nu 300.000 mensen in groene banen, en zij zijn ca 5 keer groter.

EZ maakte systematisch windmolen fabrikanten kapot, zelfs offshore bedrijven klagen dat ze geen thuismarkt hebben, om een beetje beschermd groot te worden.
Bijvoorbeeld de Nederlandse windmolen ontwikkelaar Darwind had nog 60 mln nodig om zijn eerste 2 windmolens te bouwen, maar kreeg geen hulp van EZ (toen CDA) en werd opgekocht door het Chinese XEMC. Hun eerste order was al meteen 120 mln.
Dat had ook Nederlandse werkgelegenheid kunnen zijn.

In de bouw is al meer dan 20 jaar bekend hoe je energieneutraal moet bouwen. Maar je hebt nog steeds buitenlandse aannemers nodig om het nu te doen. Nederlandse aannemers lijken te weigeren de beschikbare kennis toe te passen.

De echte veranderkracht zit in burgers die wel meer duurzaam willen voor een eerlijke prijs.
Daarom moet de postcode roos worden omgebouwd tot een willekeurig te kiezen set postcode gebieden.
En belastingregels of wetten waarmee ook burgers echt voordeel krijgen uit hun duurzame aankopen.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, Geen categorie, politiek en getagd, , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *