Waarom staan er verboden kartelafspraken in het SER energieakkoord?

De kartelwaakhond, ACM slaat aan, nu 50 private partijen in het SER energieakkoord hebben afgesproken dat er 2,7 GW aan oude afgeschreven kolencentrales nu echt gesloten gaan worden. Niet nu, maar de komende 5 jaar. Eerst nog even verdienen. De motivatie van de ACM is niet dat die 50 private partijen hebben afgesproken dat de kosten van de sluiting door burgers betaald gaan worden. Iedereen gaat hier een opslag van ca 0,1 cent voor betalen.
Nee, over die 0,1 cent maakt de ACM zich niet druk, wel over de 0,0006 cent prijsverhoging van stroom, als die 2.7 GW van de markt verdwijnt, van de markt verdwijnen zou prijsverhogend werken.
  • Dat er ook ca 7 GW windvermogen bij komt in die periode
  • en nog 5 GW nieuwe kolencentrales, dat negeert de ACM gemakshalve.
  • En nog 2 GW extra Duitse kolenstroom.

En dat dat weer een prijsdrukkend effect zal hebben, dat past even niet in de fossiele argumentatie van de ACM.

Door die 0,1 cent te negeren en de zelf gefantaseerde 0,0006 cent als argument te gebruiken, bedrijft de ACM een vorm van fossiele corruptie. Daar moet de Tweede Kamer maar eens vragen over stellen.

Er staan wel meer kartel afspraken in het energieakkoord.
Dat is ook logisch als je 50 private partijen bij elkaar zet en de belangrijkste betaler, de burger er expliciet buiten zet, zoals Wiebe Draijer van de SER heeft gedaan
Aangezien de burger ca 20% van alle energieverbruikt, zou bij dit akkoord ook 20% van de onderhandelaars burger vertegenwoordiger moeten zijn geweest.
Daarnaast stellen de deelnemers in de onderhandelingen dat vooral de ervaring van het proces een hechte band heeft gesmeed, dus dat ze nog wel meer deals gaan maken
En ze hebben gezegd dat er al meer, geheime onderlinge afspraken zijn tussen sommige partijen.
Er zullen dus nog wel meer kartel afspraken komen.
Als je met onderhandelaars praat of hun schaarse publieke uitingen leest dan valt op dat ze van elkaar niet weten,  wat er aan de andere tafels is besproken. Het onderhandelingsproces was een groot verdeel en heers spel van de fossiele belangen

Gelukkig hebben we nog ca 150 Volksvertegenwoordigers, ik hoop dat die ook ooit echt een keer voor burgers gaan opkomen, ipv alleen voor bedrijfsbelangen.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie, politiek en getagd, , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *