Is het SER energieakkoord een verboden kartel afspraak?

Het SER energie akkoord probeert veel te regelen. Maar burgers mochten niet mee onderhandelen. Zo maakten 40 private  partijen onderling afspraken waarmee ze burgers beperken in hun mogelijkheden zelf duurzame energie op te wekken. Dat is een kartel, en dat is verboden.

Burgers mochten niet meepraten, maar gaan wel de meeste kosten betalen, terwijl zelf opgewekte duurzame stroom toch behoorlijk goedkoper is dan de huidige fossiel opgewekte stroom.

De ACM moet waken over afspraken die leiden tot kartels tussen partijen. En dat is nu net wat de partijen die wel mee mochten onderhandelen in het SER energieakkoord, hebben gedaan. Onderling afspraken maken, waardoor anderen, wij, burgers van Nederland, meer gaan betalen voor energie.

Naast het gepubliceerde SER energieakkoord, blijken er ook niet publiek gemaakte afspraken te zijn overeengekomen met “partijen”
Omdat de ambtenaren officieel alleen maar meekeken en adviseerden, zijn die geheime afspraken dus tussen de private club SER en de betrokken andere private clubs of bedrijven.
(De ACM mag niet kijken naar afspraken die de Rijksoverheid zelf maakt.)
Omdat burgers niet mee mochten praten, zullen de afspraken in het SER energieakkoord leiden tot hogere kosten voor die burgers, in directe tarieven of indirect in condities die burgers belemmeren in het benutten van mogelijkheden om zelf voor een concurrerende prijs energie op te wekken.

Volgens mij is dit dus een set kartel afspraken, of aanzet daartoe, en verdient het SER energieakkoord en de geheime afspraken een onderzoek van de ACM.

Een voorbeeld van een beperking voor burgers, is de postcode roos voor coöperaties.
Een coöperatie is een groep burgers en bedrijven, die bijvoorbeeld zelf duurzame energie opwekken, met een windpark dat ze zelf hebben betaalt, iedere deelnemer een stukje windmolen.
Nu staat er in de Elektriciteitswet dat  dat mag, burgers en evt. bedrijven die in een coöperatie samen stroom opwekken. Dan wekken de deelnemers hun eigen stroom op en ze spreken zelf af hoeveel ze daar voor betalen, bijvoorbeeld de kostprijs, 2 tot 5 cent per kWh, ipv de 22 cent die je bij een commercieel energiebedrijf moet betalen.

De private partijen hebben nu in het SER energie akkoord afgesproken dat dat alleen mag als windmolen en leden van de cooperatie in hetzelfde postcode gebied wonen, plus de postcode gebieden er om heen.

Dat is dus een beperking die clubs als VNO-NCW, Essent en Nuon,  opleggen aan burgers. Merk op dat de SER geen overheids orgaan is, het is een private club bedrijven en vakbonden, gedomineerd door VNO-NCW.
Een puur voorbeeld van een kartel afspraak, lijkt me.

Vooral de SER Kroonleden die dit hebben goedgekeurd, horen een tik op de vingers te krijgen, als SER lid.
Maar de ondertekenaars van het Energieakkoord moeten gewoon worden terug gefloten.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *