Domme provincie Noord Holland jaagt inwoners op kosten met anti windenergie acties

Een jaar of wat gelden zaten er verstandige bestuurders bij de provincie Noord Holland, ze waren goed bezig met duurzaam en windenergie. De gemeente Haarlemmermeer deed daar aan mee, en plande een windpark voor een door de eigen burgers. Daarmee wek je de goedkoopste duurzame stroom op.
De inwoners van de Haarlemmermeer gingen aan de slag en ontwierpen een windpark in het zuiden van de polder. Duurzame actie van onderop, een voorbeeld voor de rest van het land. Het plan is nu klaar, en de Stichting Windpark Haarlemmermeer Zuid wil verder in de procedure.

Nu blijkt de schade van onbetrouwbaar openbaar bestuur. Het huidige provincie bestuur is tegen windenergie, de goedkoopste vorm van duurzame energie. Ze willen nu ook het windpark van de inwoners van de Haarlemmermeer blokkeren.
Daarmee jaagt de provincie Noord Holland de polder op extreem hoge kosten.

De cijfers:

Het plan is een windpark van 20 MW
Het geplande Windpark Haarlemmermeer Zuid. is 20 MW groot,
dat kost ca 25 mln EUR.
Het levert per jaar 50.000.000 kWh goedkope duurzame stroom.

Als dit windpark er niet zou komen, dan moet de gemeenschap Haarlemmermeer als alternatief bijvoorbeeld zonnepanelen gebruiken. Dat is veel duurder.
Dezelfde hoeveelheid stroom kan opgewekt worden met 2 KM2 grond met zonnepanelen. Dat zijn dan 200.000 zonnepanelen van 250Wp
Maar die kosten ca 60 tot 80 mln, incl 7 mln voor de benodigde grond.

Dus het gewenste windpark kost 25 mln en het wanbestuur van de provincie Noord Holland probeert nu de inwoners van de Haarlemmermeer te dwingen tot een alternatief van 60 tot 80 mln EUR.

Landschap als discutabel argument
Het provincie bestuur wil zogenaamd het landschap beschermen tegen ca 15 windmolens.
Maar daarvoor in de plek komt dan een gebied van 2 vierkante kilometer vol met zonnepanelen.
Waarschijnlijk snapt het provinciebestuur niet waar ze mee bezig is, en willen ze straks ook het landschap beschermen tegen zonnepanelen.

De Haarlemmermeer ligt onder de zeespiegel. Die stijgt, dus uiteindelijk moeten we als land en burgers, het landschap beschermen tegen de domme provinciebestuurders uit Noord Holland. Stem de volgende keer maar niet op VVD, PvdA, D66 of CDA, die politici jagen hun eigen mensen op onnodig hoge kosten.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , , , . Bookmark de permalink.

6 Reacties op Domme provincie Noord Holland jaagt inwoners op kosten met anti windenergie acties

 1. sjaak zegt:

  Je rekent wel naar je toe, 1250 €/ kWh is wel aan de lage kant, 1750€/kWh is realistischer. Ook de opbrengst breng je weer eens zeer rooskleurig, met 28,5% van het opgestelde vermogen. Een meer realistischer getal voor wind op land is 22% en zou dan 38,5 miljoen kWh opwekken ipv de 50 miljoen die jij berekend.

  Deze windmolens zijn van grote afstand te zien, panelen niet. Het blijft geen gezicht die molens ( is heel persoonlijk overigens)
  Daarbij geven panelen hun opbrengst op momenten dat de stroom het hardst nodig is, overdag als kantoren en fabrieken de energie nodig hebben. Wind komt en gaat op de meest onmogelijke momenten en heeft de inzet/backup van fossiel harder nodig dan zon. Daarmee zijn de hogere kosten voor zon ook te verdedigen als je voor de milieu vriendelijkste vorm kiest.

  Beide vormen zijn overigens nog veel te duur en bestaan alleen bij de gratie van belasting op elektrisch energie, die het duur maakt en de subsidiëring van wind en zonneenergie aan de andere kant.
  Dit betreft de ‘kale’ stroomprijs. Bestonden subsidies en belastingen niet, dan maakten de wind en Zonne-energie geen schijn van kans. Goed dat het er is dus!
  Maar geheel en snel over is niet te betalen, daarom zou een evolutie in mijn ogen beter zijn dan een revolutie.

  • Henk Daalder zegt:

   Nee, ik geef een zo realistisch mogelijk beeld.
   Jouw prijs is achterhaald, zeker als deze windmolens worden gebouwd, maar er hier wel een spreiding in prijs mogelijk, maar ook in opbrengst. Bijvoorbeeld met een windmolen die wat langere wieken heeft, en daardoor vaker op vol vermogen draait.

   De opbrengst die in aanhoud, 50 mln kWh voor 20 MW, is op deze plek conservatief. Het is maar 10 km van de kust, en er ligt vooral vlak land in de omgeving. Lisse is het grootste obstakel.
   Bij de splitsing van de A2/A9 staat een windmolen van 2 MW die 4.4 mln kWh oplevert, en die staat op 25 km van de kust.
   http://www.w-i-n-d.nl

   Volgens de windkaart waait het daar 7,5 m/s gemiddeld.
   http://www.groene-energiewinkel.nl/upload/bestanden/Windkaart%20van%20Nederland%20op%20100m%20compressed.pdf

   Maar waar het mij vooral om gaat is laten zien dat het alternatief met zonnepanelen veel duurder is, en een groot deel van de polder tot een soort kassengebied transformeert. Dat is veel ingrijpender dan een 15 windmolens.

   Over de prijs van stroom uit windmolens hebben we het al eens gehad, denk ik.
   Stroom uit een eigen stukje windpark kost 2 tot 5 cent, goedkoper dan commerciële stroom.
   Het is juist hier de bedoeling dat het een windpark voor en door burgers wordt. Zie het plaatje van hun website

   • Lm jongerius zegt:

    Geachte heer daalder,

    Kennelijk heeft u belangen in de windindustrie als u zo tegen zonnepanelen bent. Windmolens draaien slechts bij de gratie van enorme subsidies! Straks moet een gezin extra 1200 euro per jaar extra betalen om deze industrie in stand te houden! Het draait allemaal om geldelijk gewin ten koste ook van mensen die in deze gebieden wonen waarvan de woonomgeving wordt verpest met een verouderde industrie! In boxtel is het linkse bestuur tegen de winning van schaliegas mede met het argument dat boortorens niet in het landschap passen. Maar wel voor windmolens zijn bij anderen in de achtertuin! Lekker makkelijk en principieel die duurzamebrabanders!!!! Wordt het niet eens tijd voor een echt eerlijke discussie?? Nu wordt zelfs natura2000 gebied ondergeschikt gemaakt aan de financiele belangen van de windindustrielobby!!!!

    • Henk Daalder zegt:

     Ik ben ook voor zonnepanelen.
     Maar we moeten de ogen niet sluiten voor de kosten ervan. We zullen beide vormen van duurzame energie nodig hebben.

     In de Haarlemmermeer gaat het er om dat er een goede plek voor windmolens is, waar de bevolking ook zelf voor is.
     En nu probeert de provincie dat tegen te houden. Als de bevolking dan toch duurzame stroom wil, kan dat met zonnepanelen, maar dat is dan wel duurder. Dat wil ik duidelijk maken

     Overigens kan een windpark ook zonder subsidie.
     Het verhandelen van de duurzame stroom op de energie markt, maakt het duur.

     En ik heb geen enkel financieel belang in windenergie.
     Dat is verstandig idealisme. Ik heb namelijk uitgezocht hoe het echt zit. En dat leg ik uit.

     • lm jongerius zegt:

      Wel een heel halfslachtig antwoord mijnheer Daalder!

      Gaat u eens in op de andere argumenten van mijn reactie! Idealisme prima maar als dit uitsluitend ten koste moet gaan van anderen stel ik daar wel grote vraagtekens bij! Zo kan ik het ook!!

 2. Henk Daalder zegt:

  Beste LM jongerius,
  Ik zag geen andere argumenten, alleen uw loze kreten.

  Ik betoog juist dat het NH wanbeleid er toe leidt dat een gezin niet 1200 EUR voor een stukje windmolen, maar 3600 EUR moet betalen voor zonnepanelen, om dezelfde hoeveelheid duurzame stroom op te wekken, 20 jaar lang.

  Wat u met ” verouderde industrie” bedoelt is ook onduidelijk.
  Door innovartie zijn windmolens de laatste 20 jaar jusit steeds groter geworden en wekken ze per EUR nu veel meer op.

  De zonnepanelen zijn alleen goedkoper geworden, verder is er weinig aan verbeterd.
  En ik vind 15 windmolens veel minder impact hebben dan 2 km2 200.000 zonnepanelen. Probeert u dat zich eens voor te stellen…

  Dat u Boxtel er bij haalt en Natura2000 gebieden ontgaat me helemaal.
  Maar windmolens en zonneweides in Boxtel is natuurlijk veel beter dan schaliegas en giftig drinkwater.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *