Windenergie is goedkoop, wie betaalt wat? En aan wie? En is dat eerlijk?

Kaart met aangewezen gebieden near shore en offshore windparken op het Nederlands deel van de Noordzee

Kaart met aangewezen gebieden near shore en offshore windparken op het Nederlands deel van de Noordzee

Duurzame stroom uit een windpark op het land heeft een kostprijs van  2 tot 5 cent per kWh. De commerciële prijs is 7 tot 9 cent en met alle belasting er bij, betaalt een gezin 22 cent. ANNO 2013
De bouw van een offshore windpark is bijna, of meer dan,  een factor 3 duurder dan een windpark op het land.  Hoeveel kosten die windparken op de Noordzee, als ze straks gebouwd worden?
En wie betaalt dat? Waarom mag een buitenlandse investeerder er wel aan verdienen, maar een Nederlandse burger niet?
Het is toch veel voordeliger als we het voordeel van gratis wind in de eigen gemeenschap houden?
Anno 2016 blijkt dat EZ regisseert, dat vooral buitenlandse investeerders eigenaar worden van onze Noordzee windparken, en dus dat onze SDE subsidie, ons land uit stroomt. Waarom laten politici dat gebeuren? Omdat de Tweede Kamer politici corrupt zijn.

Het is al jaren de bedoeling dat er in 2020
Ca 6000 MW of meer windparken op het land staan, of in binnenwater, zoals het IJsselmeer
Ca 6000 MW offshore windparken op de Noordzee.

Eneco bereidt nu de bouw voor van offshore windpark Luchterduinen, Volgens de website is dat 130 MW groot,
kost het 450 miljoen EUR,
en is er max 989 miljoen SDE subsidie voor nodig.
In recente nieuwsberichten roept Eneco persvoorlichter dat er ca 3 miljard subsidie nodig is, maar waarvoor is onduidelijk.
Dat bedrag wordt in verband gebracht met de 4500 MW offshore windparken die er in 2023 moeten staan.
De verhoudingen in deze bedragen kloppen van geen kant, dus wat is er aan de hand?

Om te beginnen een schatting van de totale kosten van de bouw van die 4500 MW offshore windparken in de Noordzee die gebouwd gaan worden. Hierbij moeten we bedenken dat er op verschillende plekken kosten besparingsprojecten lopen. Die beloven innovaties die rond 2020 40% goedkopere windparken moeten opleveren, dus als we de bulk na die tijd bouwen, zijn we goedkoper uit. Helaas heeft de SER onderhandelings-elite bedacht dat ze dat voordeel nu al kunnen uitgeven, dus willen ze 600 miljoen aan bedrijven geven die onze woningen moeten isoleren. Alsof we zelf niet kunnen betalen wat je in een paar jaar terug verdient. Bedrijven lijken altijd te denken  dat ze het geld van burgers kunnen inpikken. Dergelijk wangedrag is niet duurzaam.

Dit gaat gebouwd worden op de Noordzee, een waarschijnlijk scenario.

Windpark Gemini is verloren, want verkocht aan onbekende investeerders, bijv uit het Midden Oosten, daardoor zijn we 4 miljard armer geworden, de SDE subsidie. CDA bedankt.
Maar we kunnen nog wel eigen windparken bouwen, en daarvan leren, een visie op offshore wind:

 • In 2015 een windpark van 130 MW Luchterduinen van Eneco (450 mln EUR)
 • In 2014-2017 700 MW windpark Gemini (2400 mln EUR) Hiermee zitten we op 1000 MW offshore wind.
 • In 2017 weer een windpark van 200 MW
 • In 2019 2 windparken van 200 MW, Nieuwe bouwschepen worden getest.
 • In 2020 begint dan de grote golf, met benutting van de nieuwe kennis en lagere kosten, 400 MW of welke maat dan kosten efficiënt is.
 • 2021 2 x 400 MW, er zijn dus weer meer bouw schepen gekocht in het vertrouwen dat ze langer gebruikt kunnen worden.
 • 2022 2 x 400 MW
 • 2023 2 x 400 MW We zitten dan op ca 4500 MW offshore. Dat heeft dan ca 12 miljard gekost, hopelijk hebben vooral Nederlanders er dan werk, zodat een deel van dat geld weer als belasting terug komt. Dit is excl. de SDE subsidie.
 • 2024 2 x 400 MW, we gaan gewoon door, UK en Duitsland hebben een jaren lange voorsprong.

Update mei 2014:
Het bovenstaande lijstje was mijn schatting in der zomer van 2013
Op de Euroforum windenergie congres mei 2014, presenteerde NWEA het onderstaande scenario:

 • 450 MW in 2015 aanbesteden  en in 2019 operationeel
 • 600 MW in 2016 aanbesteden en in 2020 operaioneel
 • 700 MW in 2017 aanbesteden en in 2021 operationeel
 • 800 MW in 2018 aanbesteden en in 2022 operationeel
 • 900 MW in 2019 aanbesteden en in 2023 operationeel

Dus er zit ca 4 jaar tussen de belangrijkste keuzes, en het opleveren, daarom is het belangrijk, Nederlandse bedrijven NU te helpen met hun innovaties in Offshore Wind.
Einde update.

Zo zou het kunnen gaan, ware het niet dat er ook kabels van die windparken naar de kust nodig zijn.
In 2024 probeert VNO-NCW opnieuw een staatsgreep, alsof hun couppoging van 2013 (SER Energieakkoord) niet schadelijk genoeg was. Hun inkomsten komen in 2024 echt in gevaar, maar gelukkig zijn er dan inmiddels zo veel bedrijven die “duurzaam” snappen, dat die coup mislukt. VNONCW heeft dan ook al geprobeerd de aanleg van ons Nederlands stopcontact op zee te vertragen. In Duitsland is ze dat goed gelukt. Doordat EZ toe stond dat ons staatsbedrijf Tennet de Duitse offshore kabels ging leggen, hebben ze daar ca 2 jaar vertraging opgelopen.

Tennet heeft al eens geroepen dat ons stopcontact op zee tussen de 5 en 11 miljard zou moeten kosten. Toen ze een paar jaar later een vergelijkbaar stopcontact voor Duitsland moesten aanleggen, bleek dat ca 2,5 miljard te kosten. (met 2 jaar vertraging).

Nederlanders  zijn veel vrijgeviger, daar maakt de Nederlandse Tennet misbruik van, dus onze kabels zullen wel wat meer kosten dan in Duitsland. Bovendien zijn ze in Duitsland van Mitsubishi, dus verdient die ook aan ons geld. Het zou beter zijn als Nederlanders die kabels fabriceren, kunnen we best. En omdat de subsidie dan weer in de Nederlandse economie terug komt, is het ook goedkoper, integraal gezien. Maar welke politicus is zo verstandig, tegenwoordig?
Mijn gok voor dit moment, de kabels voor deze 4500 MW offshore windparken, kosten ca 15 miljard.

We zouden overigens een stuk goedkoper uit zijn, als we een deel van die windmolens bouwen op pieren vanuit het strand. Er zijn dan geen offshore kabels en de windmolens zijn goedkoper te onderhouden. Texel heeft al een pier van 500 m en die werkt goed om de kust te beschermen, zo kunnen we de hele Noordzee kust beschermen.

De kosten van een offshore windpark bestaat uit 4 delen:

 • De windmolens zelf
 • De fundering, deze kosten zijn sterk afhankelijk van de waterdiepte
 • De kabel naar de kust, sterk afhankelijk van de afstand tot  de kust, en of er wordt samengewerkt met andere windparken. waardoor elke kabel geen uniek project is, maar een kopie van een eerdere kabel, of als de 4 keer dezelfde soort kabel en installatie kopen of bouwen.
 • Na de bouw zijn er de onderhoudskosten, afhankelijk van de afstand, de molens en onderhouds innovaties.

Wie gaat dit alles betalen?
Als u uw mond houd, dan gaat u, de burgers in Nederland dit alles betalen. Natuurlijk de windparken worden gefinancierd door bedrijven en hun aandeelhouders, maar dat geld verdienen deze bedrijven terug met SDE subsidie op de opgewekte stroom, en die wordt door burgers betaald.
Ook de kabels zijn voor rekening van de belastingbetaler, en dat zijn dezelfde burgers.

Offshore windparken  bouwkosten vergelijking, anno 2013

Om de diverse soorten windpark vergelijkbaar te maken, drukken we dat uit in de bouwkosten per kW opwek vermogen. Dat is wat een gezin ongeveer nodig heeft

Een stukje windpark op het land van 1 kW levert per jaar ca 2000 kWh, kost ca 1200 EUR
Op de kust of op zee is dat wat meer, op zee kost het nu ca 3 tot 4000 EUR.
Aan de kust, dus op het strand of dijk, is dat ca 1300 EUR.
Op een pier van 500 m uit de kust weer wat meer.

Kosten en opbrengst van een stukje windpark, welke wil je betalen?

 • Op het land 1 kW kost ca 1200 EUR en levert ca 2000 kWh per jaar. Plek voor ca 12000 MW.
 • Aan de kust, 1 kW kost ca 1400 EUR, en levert ca 2500 kWh per jaar. Beperkt plek, ca 1000 MW
 • Near shore, 1 kW kost ca 5000 EUR en levert ca 2500 kWh per jaar. Plek voor 14.000 MW
 • Ver op de Noordzee, 1 kW kost  ca 7000 EUR en levert ca 2500 kWh per jaar. Plek voor 14.000 MW aangewezen, rest nog plek voor meer dan  14.000.000 MW, 1000 keer meer dan we nu aan centrales hebben.

De toekomst van onze stroom voorziening is duidelijk, heel veel windmolens, meer dan we nodig hebben als het gemiddeld waait, genoeg voor als er weinig wind is.
Dit is een schets van de bouwkosten inclusief kabels van offshore windparken.
De kosten van de stroom uit windparken, hangt sterk af van wat politici voor burgers willen doen. Zoals iedereen kan zien, hebben we een overvloed aan duurzame stroom, ons nieuwe aardgas, alleen dit raakt nooit op. Reden genoeg om deze keer ook burgers het voordeel van een lage prijs te gunnen, en ook de kans te geven te investeren in windparken, te beginnen op het land. Dat is verreweg het goedkoopst

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Windenergie is goedkoop, wie betaalt wat? En aan wie? En is dat eerlijk?

 1. King Billy zegt:

  Om het nog ingewikkelder te maken. Tennet is een 100% NL staatsbedrijf en legt de aansluiting plus een groot deel van de nieuwe stroomnetwerken voor Duitse offshore Windparken aan. Om dit gefinancierd te krijgen betaalt o.a. de Nederlandse gebruiker een heffing op de aardgasprijs. Dit geld dient als onderpand om investerders aan te trekken, die van de Duitste staat 9% rendementsgarantie krijgen. De heffing door o.a. Verhagen bekokstoofd.

  De hele discussie over deze kwestie is en wordt een herhaling van de politieke discussie in Duitsland met als complicerende factor de vermoedelijke privatisering van Tennet omdat de Nederlandse staat geen geld heeft en als enige aadeelhouder de enorme risico’s niet kan dragen.

  • Je bedoelt dat het in den haag de bedoeling is om ons publieke elektriciteitsnet te verkopen aan de fossiele belangen, waardoor duurzame stroom er helemaal niet meer overheen kan? (of tegen een hoog tarief)

   Zoiets als een extra fietsbelasting om mensen meer benzine in de auto te laten verstoken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *