Rijksdaalder lamp voor windmolens als omwonenden vriendelijke obstructie verlichting, een eis van de gemeente

Wind turbine Obstruction light should block light to the ground better

Windmolens waarvan de wieken hoger komen dan 150 m moeten obstructie verlichting hebben. Dat is een lamp die vliegtuig piloten laat zien waar windmolens staan, mochten ze in het windpark willen landen.
Dit soort lampen geeft onnodige lichthinder voor de omwonenden. Dat komt doordat deze lampen verkeerd zijn geconstrueerd. Een voorstel voor een betere windmolen verlichting, die gemeenten kunnen eisen in de bouwvoorschriften.

Er zijn 2 problemen met deze lampen.

Een:
De luchtvaart autoriteit is van mening dat 150 m de grens is waarboven dit soort lampen verplicht zijn.
Een enkele lamp per windpark lijkt me me meer dan voldoende, en het kan net zo goed alleen boven de 170 of 200 m gelden. Daar moeten we in Nederland op aansturen.
Dit soort verlichting is alleen nuttig voor UFO’s die ergens willen landen en dat schijnt weinig voor te komen.

Schotelvorminge afscherming houdt licht weg van de grond
Twee: Het andere probleem is dat deze lampen compact zijn ontworpen, en daardoor onnodig, veel te veel licht naar de grond stralen, daar zijn ze niet voor bedoeld, want UFO’s die al op de grond staan, hebben daar geen licht nodig.
En de bewoners hebben dat licht al helemaal niet nodig.

Deze lampen bestaan nu uit een ton vorming object van ca 50 cm hoog en 50 cm in diameter, met op de zijkant rondom meerdere ringen met lampen.

Een omwonenden vriendelijke vorm is als die ringen met lampen , allemaal op 1 hoogte komen, en dan in een grotere ring, voor voldoende licht.  Net onder die ring lampen moet dan een schotel komen, die het licht naar de grond afschermt. Geen dichte schotel, dat wordt een ooievaarsnest, maar een set concentrische ringen van bijv 20 cm hoog en 20 cm uit elkaar. Ik ben ben benieuwd of dat ooievaars tegen houdt, overigens.

Dat wordt dan een plat rond object met een diameter van wel 2 tot 3 m. Zo veel plek is er niet op het dak van een windmolen. Daarom moet het object ook op een extra steeltje, van bijv 2 m hoog, dan kunnen onderhoudsmonteurs er gemakkelijk onderdoor lopen.

Omwonenden moeten dit voorstellen aan de gemeente en vooral aan de initiatiefnemer van het project, die moet er voor zorgen dat er iets anders komt.
De gemeente moet voortaan dit soort oplossingen voorschrijven.

Ik stel voor dit type lamp Rijksdaalder lamp te noemen.
Iemand die zin heeft een artist impression te tekenen? Ik zet het hier graag bij.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, , , , , , , , . Bookmark de permalink.

4 Reacties op Rijksdaalder lamp voor windmolens als omwonenden vriendelijke obstructie verlichting, een eis van de gemeente

 1. Jaap Rorink zegt:

  ‘Een enkele lamp per windpark lijkt me me meer dan voldoende’ ?

  Dus zo’n vlieger denkt: “Hee, daar staat een windturbine”
  Blijkt het een megapark van 30 turbines te zijn.

  Inschattingsfoutje!

 2. Henk Daalder zegt:

  In de voorschriften van de de luchtvaart autoriteiten staat dat niet elke windmolen een lamp hoeft te hebben. Het gaat er om dat het windpark van vele Km afstand is gemarkeerd. Bij een rij zijn dan 3 lampen voldoende, aan het uiteinde en in het midden. Omdat deze 3 lampen gelijk knipperen, is het meteen duidelijk dat het “een enkel object” is.

  De piloot weet dan dat hij daar voldoende hoogte moet houden.

 3. Michiel zegt:

  Die lichten zijn verschrikkelijk. Laat piloten zelf uitkijken. We plakken toch ook niet op elke berg een lamp? En dan stort er af en toe maar eens een domme piloot neer. Vraag me sowieso af wat piloten daar te zoeken hebben. Trauma helikopter piloten kunnen heel goed worden opgeleid en desnoods zet je de lampen aan zodra die uitvliegt. Of je verzint een ander systeem. Zet een zender in die molens en rust vliegtuigen uit met ontvangers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *