Het SER energieakkoord besteelt burgers van het voordeel van duurzaam

Stroman van de fossiele dictatuur, Wiebe Draijer, ex mcKinsey, nu SER voorzitter

Met het SER energieakkoord, regelt de fossiele elite, “van wel 40 belangenclubs” dat burgers gaan betalen voor duurzaam. Terwijl duurzaam juist goedkoper is dan fossiel.
Daarom is de burger juist bewust buitengesloten van de onderhandelingen door Wiebe Draijer van de SER. Nederland moet de achterstand in Duurzaam inhalen, want duurzaam is goedkoper. Nu helpt de regering het bedrijfsleven te verdienen aan burgers, de zwakste partij in onze fossiele dictatuur.

Dit is een ondemocratisch akkoord. Het wordt nu “doorgerekend”, alsof dat niet allang gebeurd is. Het onderhandelingsspel ging juist uitsluitend over geld, welke sector verdient waaraan? Het SER energieakkoord is geen energie democratie
Duurzaam is goedkoper, maar burgers betalen juist extra, en bedrijven krijgen de winst, want burgers mogen de bulk van duurzame energie, niet zelf opwekken, maar moeten hun duurzame stroom kopen. Dan moeten ze belasting betalen en de commerciële marges van de bedrijven. Zo werkt de Nederlandse fossiele dictatuur van VVD en VNONCW.

Dit houdt de kopersstaking nog jaren in stand. En dat is precies wat VNO/NCW wil.
Overal in de wereld is te zien dat burgers en samenlevingen duurzamer worden, als ze er ook eerlijk het voordeel van krijgen.
De fossiele dictatuur die Nederland al 20 jaar in zijn greep heeft, voorkomt steeds weer dat burgers voordeel van duurzaam krijgen, ook met dit akkoord. Daarom blijft de kopersstaking tegen duurzaam door gaan.
Het voordeel van duurzaam, een lage prijs voor duurzame energie, komt niet in de lokale economie, maar verdwijnt met de hoge energieprijs naar de internationale handel van Shell, RWE, EON, Vattenfal, Elektrabel.

Twee voorbeelden  hoe de fossiele dictatuur van VVD en VNONCW werkt:
De zonnepanelen op uw dak leveren gratis stroom, die hoeft u niet te kopen, a 22 cent per kWh.
Dat is veel te veel voordeel, vindt de fossiele dictator (EZ, VNO/NCW en VVD en PvdA), en de natuur en milieuclubs hebben ingestemd dat u ook over uw zelf opgewekte stroom belasting gaat betalen.
Bedenk dus dat die zonnepanelen die iedereen op zijn dak wil, straks een extra kostenpost, een jaarlijkse belasting zijn, een aanslag op uw geld zijn, met instemming van Natuur en Milieu, Greenpeace en Milieudefensie, waar velen donateur van zijn. Je zult wel gek zijn dan nog zonnepanelen te willen, net wat VNO/NCW wil, want dan koopt u meer van hun vuile stroom.

Stroom uit windmolens op het land kost maar 2 tot 5 cent.
Maar een burger betaalt ca 22 cent voor die stroom, ook als U die goedkope stroom zelf opwekt in uw eigen coöperatieve windpark.
De fossiele dictator wil absoluut niet dat burgers zo zelf goedkope stroom opwekken. Zij hebben geregeld dat die goedkope stroom eerst op de fossiele energiemarkt verkocht moet worden, waardoor zij de marge van ca 5 cent opstrijken, en de burger weer de fossiele prijs betaalt en de energiebelasting van 15 cent

In Denemarken doen ze het wel eerlijk, daar is 70% van de windparken in handen van burgers, energiedemocratie. In Nederlands is dit minder  dan 0,5%.
Vorige week stemden VVD, PvdA en SP tegen een motie van de CU om deze Deense regeling ook in Nederland in te voeren.
VVD, PvdA en SP zijn dus deel van de fossiel dictatuur, die de Nederlandse burger honderden EUR per jaar extra laat betalen, waar die juist honderden EUR voordele van duurzaam kan krijgen.
Door het goede extra duur te maken, en extra te belasten, houden VVD, PvdA en SP de kopersstaking tegen duurzaam in stand, in opdracht van VNONCW bedrijven.

Hoe bevrijden we ons van de fossiele dictatuur vanhet SER energieakkoord?

150 jaar geleden praatte de toenmalige “elite democratie” 20 jaar over het afschaffen van de slavernij. Dat ging toen niet over de vrijheid van slaven, maar wie de gederfde elite inkomsten ging betalen.

De huidige fossiele energie elite praat al sinds 1970 over duurzame energie. Keer op keer werden Nederlandse ondernemers die bijvoorbeeld windmolens ontwikkelden, in de wielen gereden door de fossiele elite en EZ.

De Denen waren eerlijker, zij hebben nu de wereldleider in windmolens, Vestas.
De VVD riep recentelijk nog dat windmolens op subsidie draaien. Maar in werkelijkheid is die subsidie nodig om de fossiele energiebazen te compenseren.
Windmolens op het land kunnen zonder subsidie, zie het kostenplaatje hieronder. De kostprijs van die stroom is maar 4 cent, en toch krijgen “ondernemers” 9 cent per kWh SDE subsidie garantie!

Geef alle huishoudens in de gemeente de kans een eigen kavel windpark te kopen. De voorverkoop maakt het draagvlak zichtbaar. Dan mogen die eigenaren zelf bepalen wat ze met hun voordeel doen. Zelf beschikking geeft draagvlak.

Geef alle huishoudens in de gemeente de kans een eigen kavel windpark te kopen. De voorverkoop maakt het draagvlak zichtbaar. Dan mogen die eigenaren zelf bepalen wat ze met hun voordeel doen. Zelf beschikking geeft draagvlak.

Waar dit zogenaamde SER energieakkoord echt faalt is bij de CO2 uitstoot.

Er gaan een paar kolencentrales dicht, die toch al dicht moesten.
Maar de energie intensieve sector produceert een veelvoud aan CO2. Shell en anderen in Rijnmond en Pernis maken bijvoorbeeld benzine en diesel, of andere van olie afgeleide stoffen. Dat zijn de grote vervuilers van VNONCW, waarom tolereren we die bende nog?
Niets is er geregeld om dit aan te pakken. Zij moeten regels opgelgd krijgen, CO2 reductie moet verplicht worden. Daar wordt Nederland sterker door.
Het SER energieakkoord noemt CO2 afvang en opslag, CCS2. Dat is nu nog te duur is voor “de markt”, maar wel nodig. Er staan 3000 centrales in de wereld die techniek als CCS2 nodig hebben. Dus VNONCW zou het moeten omarmen als een mooie export kans.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *