Raedthuys komt met nieuw soort energiebedrijf, huur een stukje windpark

Bij windpark bouwer Raedthuys kon je ook al duurzaam opgewekte stroom kopen, gewoon voor een commercieel tarief, ze zijn ook energiebedrijf. Nu kun je de stroom ook gratis krijgen. Dan moet je wel een stukje windpark bij ze huren. Voorwaarde is dat je dan eenmalig windobligaties koopt, een financieel product. Het rendement  ervan is dat je de stroom uit het bijbehorende stukje windpark gratis krijgt. Wel moet je ook een vast bedrag per jaar betalen voor de vaste kosten zoals onderhoud van de windmolen. En  je moet natuurlijk klant worden bij Energiebedrijf Raedthuys. Als je weg wilt, verkoop je je windobligaties weer terug aan Raedthuys.
Dat maakte Arthur Vermeulen van dit bedrijf bekend op het Nationaal Congres Windenergie van Euroforum. Dit product wordt begin juni officieel geïntroduceerd.

De windobligatie is afgekeken van de Windcentrale die stukjes windpark echt verkoopt aan zijn deelnemers. Vermeulen gaf toe dat hij graag eerder was geweest met zijn concept, dan de Windcentrale. Bij de Windcentrale worden deelnemers lid van een coöperatie, waarin ze samen eigenaar zijn van de windmolen.
Bij Raedthuys koop je een financieel produkt dat gratis stroom oplevert.

Deze aanpak is een vorm van democratisering van windenergie, zoals ik in een vorig blog beschreef. Dat is nodig om Nederland met voldoende snelheid duurzaam te maken.

Van handel in energie naar handel in stukjes windpark, of handel in stukjes opwek capaciteit
Nederland is een handelsland, daarom denken velen dat het beter is steeds maar, al of niet groene, stroom te kopen. Vooral de fossiele verkopers vinden dat de beste manier. Maar het is voor verbruikers goedkoper zelf duurzame stroom op te wekken.
Zelf opwekken kan met zonnepanelen, maar dat is duur. En bovendien heeft maar de helft van de huizen een geschikt dak.
De Windcentrale bood stukjes windmolen te koop aan, en in record tijd werden die verkocht aan enkele duizenden deelnemers, zij zijn nu eigenaar van de cooperatie die de gezamenlijke windmolen bezit.
Windpark bouwer Raedthuys biedt nu geen stukjes windpark, maar wel opwek capaciteit aan. Een financieel product dat je koopt, en dat je gratis duurzame stroom oplevert. Het is officieel geen huur, maar daar lijkt het wel het meest op, om het simpel voor te stellen.

Raedthuys blijft eigenaar van de windmolens. Maar ze zijn ook energie bedrijf, je wordt daar klant en kunt straks kiezen, groene stroom kopen, of daarnaast een wind-obligatie kopen. Daarvoor krijg je dan gratis stroom geleverd, ipv dat je die stroom moet betalen.
Raedthuys kan met het ontvangen geld van de wind obligaties weer gemakkelijker nieuwe windparken financieren, of de bestaande financiering aflossen. Hiermee stellen ze zich buiten de regeling die in het regeerakkoord wordt aangekondigd, waarbij leden van cooperaties een lager tarief voorde energiebelasting wordt beloofd. Al zou het mij niets verbazen als de PvdA deze afspraak een keer inlevert bij de VVD. Duurzaam leeft te weinig bij de PvdA dat ze zich er echt druk om maken. Ook al is korting op de energie belasting een sterk en sociale oplossing, die de economie weer in beweging zal brengen.

Commercieel Duurzaam Energiebedrijf Raedthuys
Voor klanten van energie bedrijf Raedthuys is het straks, begin juni, even rekenen wat goedkoper is, met of zonder wind obligaties.
Stel je verbruikt als gezin jaarlijks 3500 kWh.
Je kunt dan net als bij elk energiebedrijf jaarlijks die 4000 kWh afrekenen, tegen het commerciele tarief, ca 22 cent per kWh.
Maar bij Raedthuys, kun je ook 6 windobligaties kopen. Die leveren je elk 500 kWh per jaar gratis kWh op. Je betaalt dan eenmalig die 6 windobligaties, en hoeft dan nog maar de resterende 1000 kWh af te rekenen.
Wel moet je ook over die gratis 3000 kWh van de windobligaties de energiebelasting betalen.
Het hangt dus van de prijs en de looptijd van de wind obligaties af hoeveel het goedkoper is.

Ik ben benieuwd of ze met de prijsstelling dicht bij de total cost of ownership blijven van commerciële fossiele stroom, dus dat klanten met windobligaties, uiteindelijk nog steeds ongeveer 22 cent per kWh betalen, of dat het substantieel goedkoper wordt.
Theoretisch zou de prijs voor een wind obligatie met een looptijd van 5 jaar, de afschrijving en financierings kosten van een windpark, voor 5 jaar zijn. Een windpark heeft een levensduur van 20 jaar, dus zou de wind obligatie een kwart van de bouwkosten van dat stukje windpark kunnen zijn.
Maar Energiebedrijf Raedthuys, kan diezelfde stroom ook commercieel verkopen.

Begin juni hebben ze beloofd dat de prospectus van de wind obligatie open baar wordt.
Ik vind dat ze op dit moment, van de commerciële duurzame energie bedrijven, het verst gaan in het democratiseren van windenergie. Of dat ook voordelig is, moet nog blijken.

De wind obligatie als onderdeel van draagvlak voor geplande windparken

De bouw van windparken is een litanie van gevechten en procedures met tegenstanders. Dat regisseerd de Rijksoverheid zo, om de groei van duurzaam af te remmen. Voorstanders zijn niet georganiseerd en commerciële windpark bouwers doen en hebben voorstanders  ook weinig te bieden.

Maar Raedthuys heeft al bestaande windparken, die kan ze nu met benutten. Met wind obligaties kunnen ze de inwoners van een regio het voordeel van windenergie laten ervaren, tijdens de jarenlange voorbereidings procedures voor nieuwe windparken.

Ook de vele nieuwe coöperaties, die nu dure zonnepanelen inkoop acties organiseren, kunnen straks onderzoeken of ze hun leden goedkoper helpen met wind obligaties, vooral huurders en mensen zonder geschikt dak voor eigen zonnepanelen.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Raedthuys komt met nieuw soort energiebedrijf, huur een stukje windpark

  1. Joke zegt:

    Wat een mooi idee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *