Belangen grondeigenaren veroorzaken foute windpark locaties N33 Veendam

Windparken zijn mooi als de structuur helder is, burgers mede-eigenaar is ook essentieel

Windpark N33 bij Veendam is een rij windmolens vlak langs de N33. De snelweg vormt de oost rand van de stad, en aan de overkant moeten windmolens komen. Eigenlijk lijken de windmolens op plekken te komen waar andere steden hun zichtlocaties voor bedrijfskantoren hebben. De provincie Groningen koos deze speculatieve bouwkavels van project ontwikkelaar Koop, boven de Eekerpolder. Dat is vreemd, want in de Eekerpolder woont helemaal niemand.

Dus mijn advies aan Provinciale Staten van Groningen is om het windpark plan N33 af te wijzen en de voorkeur te geven aan het windpark plannen in de Eekerpolder.

Aanvankelijk vond ik de rij windmolens parallel aan de N33 een mooi plan, vooral omdat het een lange rij windmolens is. Dat ziet het vanuit elk standpunt in het landschap goed uit.
De afstand van de windmolens tot bewoonde woningen in Veendam leek ook OK, alleen de vele boerderijen aan het Vosseveld, staan toch echt IN het windpark plan N33. Dat schoonheidsfoutje zou gemakkelijk te repareren zijn door het windpark een km naar het oosten op te schuiven.

Maar bij de uitwerking dat het gekozen gebied veel  te klein is voor meer dan 100 MW. Windmolens moeten dan in clusters in een klein gebied gepropt worden, dat geeft een lelijk landschap met windmolens die op allerlei manieren door elkaar draaien. Zie N33 ontwerp variuanten met veel clusters en geen enkelvoudige lijnen.
Windpark ontwikkelaars en politici moetn de verantwoordelijkheid nemen, alleen lijn vormige windparken te plannen en te accepteren. Dan blijft het landschap er wel mooi uitzien.

Zie kaartje:

Grotere kaart weergeven

De rij windmolens passeert het dorp Meeden, waar natuurlijk een onderbreking zit.
Ten noorden van Meeden ligt de Eekerpolder.
Daar woont zo te zien niemand, dus een goede plek voor windmolens, eigenlijk beter dan langs de N33.
Maar wat vooral fout is aan windpark N33 is dat de windmolens ter hoogte van Veendam heel dicht bij de snelweg liggen. Alsof grondspeculant Koop daar potentiele bouwlocaties heeft gekocht, en er nu maar windmolens op zet.
Zo lijkt het alsof de belangen van grondspeculanten, boven de belangen van de inwoners worden gesteld, daar zou juist de politiek, anders moeten kiezen.

Draagvlak goed regelen met het verkopen van minstens 20% van het windpark aan burgers.
Burgers de kans bieden een stukje van een windpark te kopen, is een een effectieve manier om draagvlak te verwerven. Als een windpark ontwikkelaar minstens 20% van zijn plan aan de inwoners van het gebied moet verkopen, dwingt dat tot mooie en goed verkoopbare windpark ontwerpen.

De markt voor stukjes windpark moet dan wel goed geregeld zijn, met eerlijke condities voor de kopers. Bijvoorbeeld dat die de stroom uit hun stukje windpark gratis thuis kunnen gebruiken.
De PvdA vind dit “overstimulering”, maar dat hebben we juist nodig om voldoende bouwsnelheid te krijgen.
In de 60’er jaren wilde Joop den Uyl iedereen een de kans op een auto geven, we geven nu nog steeds 30 miljard per jaar uit aan nieuwe en bredere snelwegen. Dat is ook “overstimulering”.

Gun burgers voordeel uit duurzaam, dat geef snelheid in duurzame ontwikkeling, en maakt het ons als Nederlandse samenleving mogelijk de grote achterstand op de rest van de EU in te halen, en de kosten voor energie te verlagen.

Windenergie geeft schone en voordelige stroom
Stel

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

7 Reacties op Belangen grondeigenaren veroorzaken foute windpark locaties N33 Veendam

 1. sjaak zegt:

  Beste Henk,

  Ik verschil vaak van mening met jou, maar in dit geval geef ik je helemaal gelijk!
  De huidige plannen deugen niet en zouden aangepast meten worden.

  • Henk Daalder zegt:

   mail je dan even naar de leden van de provinciale staten, dat ze dat windpark verplaatsen naar de Eekerpolder?

   • wim van dijk zegt:

    beste henk, ik hoop,dat jij geconfronteerd wordt met 32 windturbines van 140 m.op 350m.van je woning!

    • Henk Daalder zegt:

     Beste Wim,
     Windmolens staan ver uit elkaar, dus als er een op 350 m van een enkele woning staat, staan alle andere windmolens verder weg meer dan 800 m ver. Die hoor je dan niet meer.
     Of zoals je verkeer in de verte hoort.

     Wordt eigenaar, dan erger je je veel minder aan het geluid, kijk maar hoe weinig je je ergert aan het veel luidere geluid van verkeer.

 2. Frans van Woerkom zegt:

  Ten oosten van de N33 zijn geen industrie-terreinen gepland. De boeren langs het Vosseveld zijn als grondeigenaren deelnemers in het project. Langs de Eekerweg is hooguit 3km beschikbaar tussen de N33 en gemaal de Munte. Daar loopt dan ook nog een hoogspanningsleiding en het Winschoterdiep. Ten oosten daarvan stuit je op de bewoonde Vogelzangsterweg. Misschien kun je daar in twee of drie rijen bouwen. Je bent dan al wel op grondgebied van de gemeente Oldambt en in het windconcessie-gebied van RWE met hun windpark Scheemda. Aan het belangrijkste bezwaar van de werkgroep Tegenwind, dat je die dingen kunt zien als je er naar gaat kijken, is dan nog niet tegemoet gekomen.

  Ze moeten gewoon vasthouden aan de oorspronkelijke zoeklocatie uit het Provinciaal Ontwikkelingsplan 2000. Dat komt neer op variant 1. Met een paar verschuivingen of één of twee turbines minder kun je op een kilometer van elke woning blijven. En dan nog heb je ruimschoots de geplande 120MW. Aan de eis dat je een windmolen niet moet kunnen zien, kun je hier in Groningen nooit voldoen. Dan moet je ze op de Veluwe zetten, waar je door de bomen de molens niet ziet.

  • Henk Daalder zegt:

   Ook variant 1 bevat dubbele rijen windmolens, dat is niet mooi.
   Daarom is mijn conclusie dat deze plek gewoon te klein is voor zoveel MW.
   Ook als windmolens op minstens 1 km van woningen blijven, dan nog mogen de inwoners van het gebied best een mooi ontworpen windpark voorgeschoteld krijgen.

   Dat is met alleen enkelvoudige rijen. Als de 120 MW nodig is voor de RCR dan moeten ze maar samen met Essent doen, dus ook een mooie rij in de Eekerpolder.
   Of windmolens meer naar het zuiden verplaatsen.

   • Frans van Woerkom zegt:

    Ik ben het met je eens dat een enkele rij molens mooier is. Als mooi het hoofddoel was, lag het meer voor de hand de N33 aan de oostzijde te volgen van Bareveld tot Appingedam met onderbrekingen bij Ommelanderwijk/Zuidwending, Korte Akkers/Duurkenakker, Noordbroek/Korengarst, Siddeburen en Tjuchem. Maar er zijn andere doelen, de overheid wil 850MW in de provincie, de ondernemers/boeren willen zo hoog mogelijk rendement van hun grond en investering en bewoners willen liever die molens ergens anders. Dat leidt er toe dat als je ergens een plek vindt, de neiging bestaat om die plek helemaal vol te stoppen. Concentreren van de overlast. Het POP 2000 hinkte ook al op twee gedachten, volgen van een bestaand lintvormig landschapselement én de molens daar zetten waar al overlast is van industrie en infrastructuur. Ik vrees dat mooi uiteindelijk helemaal geen criterium meer zal zijn en dat er verder van twee kanten getracht zal worden de overlast te minimaliseren. De overheid en exploitanten minimale last van bewoners en bewoners minimale last van windmolens. Dan komen ze dus op een grote vierkante kluit tussen de A7 en Meeden, tussen N33 en Meenteweg. Bied alle 800 huishoudens in Meeden gratis elektriciteit en er is niemand meer tegen.

    Die mooie rij in de Eekerpolder zie ik best zitten. Zeker als dat een enkele rij is, heb je Essent en de gemeente Oldambt niet nodig. Maar op 3km kun je er maar vier kwijt en is dat een mooie rij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *