Waarom het SER energie akkoord gaat falen

In de SER praten een aantal belangenclubjes met de grote vuile bedrijven over een energie akkoord. Het is de bedoeling dat het af te sluiten akkoord afspraken bevat waarmee bedrijven en burgers meters gaan maken in het opwekken van duurzame energie, met windmolens. En de bouw eindelijk begint met het energie neutraal verbouwen van de bestaande woningen.

Bij dit overleg zitten vele Rijks ambtenaren, want het Rijk moet bestaande inkomsten inleveren, omdat de Staat veel verdient aan vuile energie. Tenminste als er een effectief Energie Akkoord zou komen.

De opkomst van duurzame energie staat nu vrijwel stil in Nederland, ca 4% van de stroom wordt duurzaam opgewekt. Volgens de EU doelstelling moet in 2020 ca 40% duurzaam worden opgewekt, gemiddeld bijna de helft. En dat terwijl EZ fan is van kolencentrales, en Rijksambtenaren al jaren gruwen van windmolens. Er zijn namelijk veel te weinig rijke lobbyisten voor windparken. Daarentegen zijn de ze gulle lobby van de Gasunie en bedrijven als Shell gewend.

Waar gaat het nu fout met dat energie akkoord?

De kern van de rem op duurzame verandering is dat burgers het meeste betalen aan fossiele subsidies, ca 1900 EUR per jaar. Die inkomsten wil de Staat niet kwijt, want daarmee subsidiëren ze de subsidies van het fossiele energie verbruik van de vuile bedrijven. Het gaat echter maar om max 4 miljard van de 10 miljard die gezinnen jaarlijks betalen om het energie verbruik van bedrijven te subsidiëren.

Burgers zijn de change agents van duurzame verandering. Bedrijven komen alleen in beweging als het niet anders kan, burgers hebben in grote getale nog enig moreel besef. Ze snappen dat er wat moet veranderen. Velen nemen de moeite om zonnepanelen te kopen, want daarbij kan niemand hen blokkeren.

Ander deel van de kern van de vereiste verandering, is dat burgers voordeel moeten krijgen uit windparken in hun regio. En dat weigeren de Rijks ambtenaren.  Op allerlei manieren hebben zij als fossiele beroeps groep, regelingen getroffen om burgers buiten te sluiten van dat voordeel. Hieronder volgt een lijstje, SER voorzitter Wiebe Draijer hielp mee burgers buiten te sluiten van voordeel, door burgers als groep buiten het overleg te houden.

Als burgers wel voordeel krijgen van een eigen stukje windpark, dan krijgen ze een positieve invloed op het landschap met windmolens. Waar ze het beste kunnen staan bijvoorbeeld. Nu worden ze buiten gesloten van voordeel, en gooit elke regio de kont tegen de krib, als er ergens een windpark plan op duikt.

Die windparken zijn echter essentieel in het halen van 40% duurzaam opgewekte stroom.
Daarom zal de Staat zijn eigen  burgers voordeel moeten gunnen uit die windparken.

Het lijstje ambtelijke trucs tegen duurzaam

Ambtelijke truc 1 tegen burger voordeel, weiger de energiebelasting korting De huidige Elektriciteitswet geeft burgers voordeel uit een coöperatief windpark, geen energiebelasting en geen BTW, voor de stroom die ze in een coöperatie opwekken. Als elk gezin dat zou doen, krijgt de Staat 4 miljard minder belasting, en elk gezin ca 500 EUR voordeel per jaar. Een weinig schokkend bedrag voor een 100% duurzame energie voorziening voor alle gezinnen. Er wordt nu per jaar 3 miljard uitgetrokken om kolencentrales houtsnippers te laten stoken en een paar windparken te subsidiëren. Voor die 500 EUR per jaar bouwen burgers hun windparken zonder subsidie.

Ambtelijke truc 2 tegen burger voordeel, minimaliseer het aantal burgers dat voordeel krijgt.
De ministeries snappen dat ze het wettelijk voordeel dat burgers nu hebben, maar niet krijgen, niet kunnen blijven frustreren. Daarom passen ze de wet aan. De truc is dat lokale burger initiatieven vooral kleinschalig moeten blijven, om voordeel te krijgen. Dit heeft als extra voordeel voor de zieke rijksambtenaren dat burgers tegen elkaar worden opgezet.

Deze truc is diverse keren herhaald. Het huidige regeerakkoord beloofd een lagere energie belasting, alleen voor een coöperatieve zonnestroom installatie, daar zijn maar weinig daken voor, dus blijft het kleinschalig. En wat de Staat aan voordeel weggeeft aan de deelnemers, moest oorspronkelijk door de niet-deelnemers worden bijgepast.
Dus een groepje VVD’ers huurt het dak van de gemeentelijke gymzaal,en krijgt belasting voordeel, de andere inwoners van de buurt moeten dat dan bijpassen. Plannetje van Rijksambtenaren.

Ambtelijke truc 4 tegen burger voordeel, sluit het burger ongedierte zoveel mogelijk buiten.
Een windpark op het land geeft verreweg de goedkoopste duurzame energie. Dus burgers zullen straks graag een eigen stukje windpark willen kopen.
Om te voorkomen dat burgers daar kans op maken, hebben Rijksambtenaren de Rijks Coördinatie Regeling ingezet. Daar kunnen alleen bedrijven hun grote windpark aanmelden, zodat burgers hier geen kans meer maken een eigen stukje te kopen.
Dit is zeer succesvol geweest, zo is bijna de gehele doelstelling van 6000 MW windpark in deze regeling ondergebracht.
Er is nog wel het gevaar dat de ondernemers die deze grote windparken straks in eigendom hebben, ze alsnog in stukjes gaan verkopen aan burgers.

Ambtelijke truc 5 tegen burger voordeel, neem de bewweging van onder op over.
Er komen steeds meer lokale initiatieven, daar waren de Rijksambtenaren niet van gediend, ze hebben toen wat goedgelovige mensen gevraagd een club op te richten, om daarmee het overleg met “alle” lokale initiatieven te coördineren. Dat is E-decentraal geworden. E-decentraal was zo inschikkelijk om vooraf te beloven dat ze alleen kleinschalige lokale initiatieven zouden verenigen, en grootschalige zouden negeren.
Dat is ook goed gelukt, E-decentraal helpt vooral clubjes die samen zonnepanelen inkopen.
Zonnepanelen zijn een factor 4 duurder dan een stukje windmolen, dus is het een mooie strategie veel gezinnen zich eerst te laten voorzien van de duurste optie, en dan pas mondjesmaat het onvermijdelijke, stukjes windpark, toe te laten.
De Rijksambtenaren hopen zo dat, als ze al die stukjes windpark moeten tolereren, de meeste duurzame mensen al voorzien zijn.

Er zijn nog meer trucs, maar een van de meest recente is de samenstelling van de overlegtafels voor het SER energie akkoord.

Ambtelijke truc 6 tegen burger voordeel, weiger burgers aan de onderhandelingstafel.
Burgers betalen de bulk van de staatsinkomsten uit fossiele energie, dus als er dan een overleg komt, waarmee ook burgers eindelijk duurzaam, kunnen worden, laat ze dan niet meepraten, want dan kunnen ze ook niet voor zichzelf opkomen.
Bij de SER staan 4 onderhandelingstafels, burgers zijn daar niet vertegenwoordigd, terwijl ze het meest betalen aan het Rijks energie beleid.

Windenergie, waar burgers het gemakkelijkst voordeel van kunnen krijgen, en waar burgers op dit moment de meeste weerstand tegen opwerpen, is ondergebracht bij de grote fossiele energie bedrijven. De strategie van Wiebe Draijer (ex McKinsey) lijkt te zijn, om het voordeel van windenergie naar die grote energie bedrijven te sluizen.
Daarmee houdt hij de weerstand in stand, omdat burgers buitengesloten blijven van voordeel uit windenergie.

Daarom zal het SER energie akkoord mislukken.
En het is duidelijk hoe het Energie Akkoord wel een succes kan worden, zet die zieke Rijksambtenaren even buiten en gun burgers massaal voordeel uit windparken.

Nederland, Pak de Wind

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , , , . Bookmark de permalink.

4 Reacties op Waarom het SER energie akkoord gaat falen

 1. sjaak zegt:

  Beste Henk,

  Ook in dit blog kom ik cijfers tegen die ik discutabel vind.
  Op de eerste plaats het bedrag van 1900 euro subsidie aan fossiele energie, dat is 14,25 miljard per jaar.
  Zelfs ecofys maakt het niet zo bont, die praat over 5,8 miljard en daar zitten dan ook nog subsidies in die voor isolatiemaatregelen bedoeld zijn. Lees dat rapport eens zou ik zeggen.
  Totaal ongeloofwaardig dus.
  Dan het rekensommetje van 500 euro voor een 100% duurzame energievoorziening voor gezinnen.
  We hebben circa 7,5 miljoen huishoudens in Nederland, dat geeft bijna 4 miljard aan investeringskapitaal.
  Bij een prijs van 1500 euro per kW geïnstalleerd vermogen om een windmolen te bouwen, kunnen we hier zo’n 900 windmolens van 3 MW neerzetten. . Dat vraagt nogal wat ruimte. Maar dan zijn we er nog niet, deze 2700 MW opgesteld vermogen levert slechts 25 % van het opgestelde vermogen op jaarbasis op= dus gemiddeld 670 MW. Inderdaad dit vervangt ongeveer 1 centrale maar is bij lange na niet genoeg voor een 100% voorziening voor de huishoudens. Daarvoor moet je bij een gemiddeld verbruik per huishouden van 3500 kWh per huishouden nog ruim 9000 MW opgesteld wind vermogen er bij plaatsen. Bij molens van 3 MW dus nog ruim 3000 erbij, wat het totaal aan windmolens op bijna 3800 brengt. Leuk uitzicht.

  • Henk Daalder zegt:

   Beste Sjaak,
   Mooi dat je wat probeert na te rekenen.
   Die 1900 EUR per gezin per jaar heb ik onderbouwd in dit blog.
   http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2013/02/ez-ambtenaren-stelen-al-jaren-van-burgers-ten-gunste-van-lamme-bedrijven/

   Het andere sommetje snap je niet.
   Gezinnen besparen gemiddeld 500 EUR per jaar, als ze hun eigen stroom opwekken, met een stukje windpark.
   Ze investeren hier niet voor, maar kopen dat stukje windpark, net zoals ze een TV kopen.
   Dat eigen stukje windpark levert hen goedkope stroom, ik ga er van uit dat ze dan geen energiebelasting betalen, conform de huidige wet.
   Het is natuurlijk wel wat optimistisch, maar als elk gezin dat doet, dan krijgt de staat inderdaad 4 miljard minder energiebelasting.
   Maar vast weer veel meer andere belastingen.
   Bijvoorbeeld uit de bouw van die windmolens.

   Die 500 EUR is wat elk gezin elk jaar overhoudt
   Daarvoor moeten ze eenmalig per 20 jaar ca 2000 betalen voor een stukje windpark. Dat stukje levert dan al hun stroom, gemiddeld op jaarbasis.

   Zo bedoel ik het, en daarom klopt jouw berekening niet.

 2. sjaak zegt:

  Het duurt wel lang voordat de moderator stukjes plaats.

  • Henk Daalder zegt:

   Sorry, Je redenering en beweringen sloeg nergens op, en wat klopte was redelijk warrig opgeschreven.
   Probeer het nog een keer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *