Een goed lokaal duurzaam energiebedrijf stimuleert bezit, geen handel in energie

Niet bij de Rabobank: trots op de cooperatieve windmolen

Een belangrijk verschil tussen een energiebedrijf en een coöperatie is dat een bedrijf klanten heeft, een coöperatie leden heeft. En de coöperatie bindende kracht moet ontwikkelen voor leden en de gemeenschap als geheel.

De toegevoegde waarde voor die leden is dat een coöperatie bezit van opwek capaciteit kan organiseren.
Als ze samen zonnepanelen kopen, dan moet de coöperatie zich niet als winkel opstellen, maar als opbouwer van een gemeenschap van zonnepaneel eigenaren.

Hetzelfde geldt voor een windpark. Die worden tegenwoordig in stukjes aan gezinnen verkocht. Dat levert die gezinnen goedkopere stroom, dan wanneer ze steeds maar commerciële stroom kopen, al of niet van een coöperatie.

Drie condities maken dit mogelijk:

  1. De kostprijs van stroom uit en windpark is 2 tot 5 cent, afh. van de details.
  2. Kleinverbruikers betalen heel veel energiebelasting, dat maakt zelf opwekken ook voordelig.
  3. Kleinverbruikers betalen een hoog standaard bedrag voor transport. Dus is het terecht dat ze de stoom uit hun stukje windpark gratis thuis kunnen gebruiken.

Het is voor een coöperatie ook gemakkelijker:
Zorg dat je leden en de rest van de gemeenschap, eigen opwek capaciteit kunnen kopen, en ga niet handelen in energie. Leden kunnen dit tegenwoordig zelf opwekken.

Maar wat gebeurt er als dit een grote vlucht neemt?
Eigenlijk niets bijzonders.
Duitsland bewijst dat er heel veel variërend, duurzaam opwek vermogen kan zijn, terwijl het net stabiel blijft. Ook al proberen Nederlandse fossiele belangen onrust te zaaien.

De gemeenschap wekt lekker zelf stroom op, maar er is nooit een balans tussen wat duurzaam  opgewekt wordt en wat er in totaal nodig is. Dus zijn er energiebedrijven die dat verschil vereffenen. Energiebedrijven hebben altijd al precies geleverd wat er gevraagd wordt. Tegenwoordig is dat verschil altijd dicht geregeld. Je kunt dat balanceren als dienst kopen. Op de Nederlandse markt kost die dienst 0,1 cent per kWh. Wel voor grote afnemers van de dienst.
Deze energiebedrijven beschikken samen over een scala aan langzaam en sneller regelbare centrales en kleinere eenheden, die heel snel inzetbaar zijn om plotselinge verschillen op te vangen.
Elke grote producent moet hiervoor 24 uur van te voren schatten wat hij in die 24 uur gaat produceren, en dat aanmelden. Ook windpark en grote zonnestroom exploitanten. En in de praktijk blijkt dat ze dat ook goed kunnen.
Iedere opwekker krijgt een boete als hij zich niet aan zijn voorspelling houdt.

Ook op de korte termijn, uren en kwartieren zijn er voorspellingen en markten waarop de stroom voor zo’n periode verhandeld wordt.
Deze markt werkt tot nu toe goed. Bij 0,1 cent per kWh zijn de kosten van balanceren ook voor de eindverbruikers klein.
Kleine partijen kunnen niet zo’n laag tarief bedingen.
Maar hun positie wordt weer beter als ze samenwerken, of die dienst inkopen bij een grotere partij. Zoals bij DE Unie, van o.m de Windunie.

Geen handel in energie, maar bezit van eigen opwek
Op deze manier kan een coöperatie zich vooral bezig houden met het organiseren van bezit.
Voor zonnepanelen is dat redelijk simpel, samen kopen (incl offerte vragen en vergelijken en beoordelen) en laten installeren. Ik weet het, simpel is een understatement.

Maar bij een windpark is het ingewikkelder omdat er ook planologisch van alles geregeld moet worden. Vooral de gemeente speelt een belangrijke rol, of zou moeten spelen. Met grondeigenaren moet een deal gesloten worden.
Daarna komt pas het samen kopen, waarbij een windpark zijn eigen complexiteit en simpelheid heeft.

Maar bij zowel zon als wind gaat het om bezit van opwek capaciteit en leden die de stroom zelf verbruiken, dat heeft voor die leden de hoogste toegevoegde waarde.
Dit is de paradigma verschuiving die nog niet alle coöperaties zien, maar waardoor grote fossiele bedrijven als Eon nu al stellen dat hun omzet, de komende 10 jaar voor 20% uit dienstverlening gaat komen, ipv handel in energie.
Geen handel in energie maar organiseren van leden, voor bezit van opwek capaciteit.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *