Wie wil er niet tot boven in een windmolen klimmen?

windmolen beklimmen kan vlak over de grens bij Heerlen

Deze windmolen kun je beklimmen

Tussen Aken en de Limburgse grens is een gebied waar weinig mensen wonen. Op een heuvel staat daar een groep windmolens. Een ervan is speciaal ingericht om gewone mensen te laten kijken in een windmolen. Er zit een wenteltrap in. Van onder tot boven ca 400 treden. Bovenin is een bordes waar je de wieken van dichtbij kunt zien. Horst Kluttig leidt er bezoekers rond. In Nederland moet een windmolen worden stilgezet. Maar in Duitsland mag je er wel in, mits de veiligheidsvoorschriften in acht worden genomen.

In Nederland komen er ook een paar duizend windmolens bij, de komende jaren. Daarom zou het nuttig zijn voor draagvlak als ook in Nederland meer van dit soort kijk-en-beleef molens krijgt. Bijvoorbeeld van een van de laatste Nederlandse windmolen bouwers, Lagerweij.

Het bestuur en een aantal actieve leden van windmolen coöperatie Zuidenwind mogen komen kijken. Horst staat al te wachten, want de juiste weg naar deze windmolen is niet gemakkelijk te vinden. Om in de molen omhoog te mogen klimmen, krijgen we eerst een korte veiligheidstraining, dit wordt serieus.

De molen staat nog stil, beneden is op een display te zien dat de windsnelheid ca 2 m/s is, bij 2.5 gaat de molen aan en de wind wordt langzaam sterker. We hopen dat de molen draait als we straks boven zijn.

Veiligheidsinstructies in een windmolen

Een windmolen heeft een dichte mast, als we daar ergens in zitten, en er gebeurt iets, dan kun je niet zomaar uitstappen. Voordat we naar boven gaan, wijst Horst op de nood-schakelaar, graag afblijven. Daarna legt hij uit dat als we moeten vluchten, dan is het verzamelpunt bij de volgende windmolen, ca 200 m richting Nederland.
We krijgen een gasmasker mee, dat laten we gewoon verpakt, het hoeft niet op. Maar mocht er brand uitbreken, dan kunnen we met dat gasmasker toch nog even ademen.
De uitleg hoe je het gasmasker uitpakt en op zet is uitgebreid, we snappen dat als het nodig is, dat je dat dan graag wilt weten.
Stel je bent boven in de molen en kunt niet meer met de wenteltrap naar beneden, dan zijn er nog 3 manieren om weer op de grond te komen

Aan de buitenkant van de molen is een rail en ladder, met een harnas ga je vast aan de rail, en klauter je naar beneden. Abseilen kan ook. In de vloer van het bordes is een gat waardoor die reis naar beneden begint. We vertrouwen er op dat de ijzeren wenteltrap in de ijzeren toren nog wel even beschikbaar blijft.

Mocht dat allemaal niet lukken, dan kunnen we er ook nog met een helikopter uitgehaald worden, maar dat dat nodig zal zijn is niet waarschijnlijk, aldus Horst.

Aan de binnenkant van de molen zijn vele foto’s en posters geplakt, met de wenteltrap kun je alles goed bekijken. Horst houdt onderweg omhoog, af en toe diplomatiek even pauze en geeft uitleg, zodat de hijgende meute even op adem kan komen.

Na 2 pauzes en een lange laatste spurt, kun je naar buiten door een soort duikboot duer. We ontwaren het panorama van het windpark bovenin de mast. Het bordes zit net onder de gondel, het is fool proof gebouwd, je kunt er niet uit springen of af vallen. Er zijn rondom ruiten met daarnaast en arm brede kieren voor de ventilatie. Daardoor wordt het in de zomer niet te heet, maar deze dag in februari is het nog best koud daarboven. Af en toe dwarrelt een sneeuwvlokje  naar binnen. Boven onze hoofden draaien de wortels van de wieken langzaam rond.

We zien het windpark langzaam tot leven komen, de een na de nadere windmolen begint te draaien, terwijl de wind aanwakkert. Helaas staat onze molen in de luwte van een andere. De wieken blijven in de vaanstand, en ze draaien langzaam rond. Eigenlijk steeds langzamer, omdat de andere windmolen boven de wind, steeds meer energie uit de wind haalt.

Af en toe gaat de molen kruien om zich preciezer op de wind te richten. je voelt dan de vloer van het bordes bewegen, als reactie op de draaiende massa van de wieken.

Belevenis creëert draagvlak

Dit soort kunnen beleven van wat een windmolen doet en is, is waardevol voor draagvlak voor windenergie in Nederland.
Er gaat de komende jaren meer dan 4000 MW bijgebouwd worden. Als we dat een beetje coördineren, kan er ook minstens 1 windmolen fabriek komen, en uit de omzet en SDE subsidie, moet toch geld te vinden zijn om op een paar plekken in het land zo’ n kijk en beleef molen te bouwen.
4000 MW vertegenwoordigd een waarde van meer dan 4 miljard, daar moet speling in te vinden zijn voor een paar ton voor dergelijke bordessen en wenteltrappen.

De vele lokale duurzame energie coöperaties hebben vast voldoende mensen om hun molen te laten zien. Eigenlijk zou EZ van zijn energie PR geld dergelijke voorzieningen moeten financieren. Net als de 1% kunstregeling bij gebouwen. Voor deze publieks beleef-voorziening is 1 promille ook voldoende.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Wie wil er niet tot boven in een windmolen klimmen?

 1. Femke zegt:

  Beste Henk,

  Wat een mooi avontuur! Hoe heb je dit geregeld? Graag zouden wij deze ervaring aan iemand cadeau geven.

  Groet en dank,

  Femke

 2. Gerrie storm zegt:

  Wat geweldig om te lezen dat er over de grens een mogelijkheid is om naar boven te klimmen in een windmolen! Mijn vraag is hoe dit af te spreken? Zijn er vaste dagen/tijden waarop je mee kunt met Horst Kluttig omhoog?

  Ik hoor het graag,

  Met vriendelijke groet,
  Gerrie Storm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *