Ik vertrouw de SER niet meer, ze zijn fout bezig met het energie akkoord

Wiebe Draijer, nu SER voorzitter, (ex?) McKinsey

Wiebe Draijer, nu voorzitter van de SER, voorheen McKinsey, helpt de fossiele grootmachten, zijn (oude) opdrachtgevers, om burgers van Nederland verder te benadelen. Hij werkt met een paar belangenclubs aan een energie akkoord, maar de belangrijkste partij zit niet aan tafel, de burger die het allemaal moet betalen. Elk gezin betaalt jaarlijks ca 1900 EUR aan energie gerelateerde belastingen en heffingen, dat geld gaat naar bedrijven als subsidie op hun energie verbruik.

Door die subsidie willen bedrijven niet duurzaam worden, ze hebben daar geen enkel belang bij.
Burgers willen juist wel meer duurzame energie, maar zij worden geblokkeerd door EZ dat bedrijfsbelangen dient en de energiebedrijven die meer verdienen aan vuile energie dan aan schone.

De SER is opgezet om werkgevers en werknemers, de vakbonden,  te laten onderhandelen over afspraken zoals algemene loonstijging en inflatie correctie. Ook extra opleidingen en meer banen zijn regelmatig onderdeel van afspraken. Dat is goed en eerlijk, want werkgevers en werknemers zijn de belangrijkste partijen voor dit soort overleg.

Nu het foute aan het energie akkoord
De verduurzaming van Nederland staat stil, sinds een jaar of 10 zijn opeenvolgende kabinetten gestopt met er serieus aan werken. Eigenlijk in opdracht van grote bedrijven die veel energie verbruiken.
Maar het kabinet heeft een duurzame energie doelstelling in 2020 moet minstens 14% van onze energie duurzaam zijn, we zitten nu op 3 a 4 procent. En gezien de stilstand is het niet een kwestie van hard doorwerken, want we staan stil, er worden bijna geen windparken gebouwd, de energie intensieve bedrijven regelen vooral extra kolencentrales, want daar geeft EZ graag subsidie voor.
En zoals gezegd, vooral gezinnen betalen de kosten, 1900 EUR per jaar, voor stilstand en subsidie van luie vuile bedrijven.

Nu dachten een paar belangen groepen dat de SER de truc “sluiten van een akkoord”, ook voor onze duurzame energie zouden kunnen doen.

SER voorzitter Wiebe Draijer is specialist in het bij elkaar brengen van belangen, om ze samen tot een akkoord te laten komen, dat gebeurt voor de arbeidsvoorwaarden en inflatie ed.

Wiebe heeft voor het Energie Akkoord inderdaad een aantal belangen bij elkaar gebracht, maar vooral partijen die belang hebben bij de vuile energie en helemaal niet de burger die alles betaalt en op de markt helemaal geen duurzame energie kan kopen.
Niet voor niets richten burgers nieuwe coöperaties op om samen duurzame energie te gaan opwekken. Dat doen ze omdat  de traditionele energie bedrijven  het niet aanbieden, maar ook omdat wind en zon voor iedereen te vangen zijn.

Helaas heeft de SER, de burger buiten de deur gehouden bij het overleg over het energie akkoord. Dat overleg is georganiseerd in 4 overleg tafels. Wat opvalt is dat er veel ambtenaren bij zitten, maar nog meer belangenbehartigers van vuile bedrijven.
Dit akkoord gaat ons niet duurzamer maken.

Bij de 4 tafels samen zitten 75 mensen

  • 7 van de 75 daarvan zijn van een vakbond, die zullen waarschijnlijk opkomen voor de werkgelegenheid in kolencentrales
  • 3 van de 75 zijn van de ANWB en VEH de enige belangenclubs die nog iets met burgers heeft, al doet de ANWB als autoclub natuurlijk heel weinig met duurzame energie. De VEH laat zich betalen voor het massaal afsluiten van fossiele energie contracten.
  • 8 van de 75 zijn van natuur en milieu belangenclubs, zij vertegenwoordigen ook geen burgers, maar de natuur, zoals vleermuizen om windmolens tegen te houden.
  • 5 van de 75 van van VNG en IPO, gemeente en provincie
  • 15 van de 75 zijn van ministeries, de staat is duidelijk partij, want die 1900 EUR per jaar die burgers betalen,  worden door de staat verdeeld.
  • 37 van de 75 zijn van het bedrijfsleven (tegenover 7 van de vakbond)

De verhouding is dus helemaal zoek, burgers willen duurzaam, maar mogen niet mee praten.

Wiebe Draijer van de SER bedondert de maatschappij.
Een evt akkoord zal het probleem niet oplossen, want degenen die het probleem zijn, vuile, luie bedrijven, zijn sterk oververtegenwoordigd.

Op Twitter kun je dit een beetje volgen op #enakkSER, al is het daar heel stil.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *