De gemeente Moerdijk kan extra waarde creëren als ze proactief is met windenergie

De gemeenteraad van Moerdijk ziet windenergie als een probleem. De commerciële wind cowboys lopen de deur plat voor de lobby voor hun windparken. Dinsdag 20 maart was er een discussie avond om de raad te voeden voor een nieuwe visie op windenergie.
Veel mensen beschreven de noodzaak en het nut van voordeel voor de eigen burgers uit windparken.

Er was zelfs een windpark ontwikkelaar die de gemeenschap 30% van zijn vastgelopen project aan bood. Ik zou zeggen: Pak de Wind!

Van probleem naar kans voor de gemeente
Al die ondernemers zien kansen op winst. Waarom zou de gemeente diezelfde winst niet voor de lokale gemeenschap willen binnenhalen? Of voor de gemeente begroting?
Het is dezelfde wind, hij waait voor iedereen. Slimme bestuurders zetten die wind om in waarde voor de gemeenschap. Want het landschap is een collectief goed.

De commerciële wind cowboys investeren veel geld in de windpark ontwikkeling. Alle vergunningen en onderzoeken kosten geld, en dat werk moet ze nog wel eens over doen. Dat komt doordat ze de lokale bevolking meestal buiten sluiten, waardoor ze hun eigen winst maximaliseren. Maar ook maximale weerstand oproepen en daardoor ook de ontwikkelkosten sterk verhogen. EZ zorgt dat deze weerstand opwekkende aanpak, tot nu toe het meest wordt gevolgd.
Dat is fout, de gemeente creëert zelf meer waarde door het zelf te doen.

Stel nu dat de gemeenteraad van Moerdijk besluit om windparken vooral voor de gemeenschap te willen. Dat zou hun nieuwe visie kunnen zijn….

Dan zou ze zelf geschikte plekken voor windparken aanwijzen. Want dan neemt de raad de regie. Klinkt dat goed?
De gemeente raad zegt dan tegen al die boeren en grondeigenaren, die al een deal hebben met een commerciële wind cowboy “Sorry, in het belang van de gemeenschap, kiezen wij niet voor uw plan, maar voor windmolen locaties die ons zelf goed uit komen.”
Voorzover het past kunnen de boeren met bestaande deals natuurlijk meedoen in de door de gemeente aangewezen locaties.

Verder investeert de gemeente zelf in de ontwikkeling van die eigen gemeenschaps windpark locaties. Waar nodig sluit ze zelf deals met de grondeigenaren.

Daarna gaat de gemeente het rendement incasseren, van haar windpark ontwikkel activiteiten waar ze in heeft geïnvesteerd.
De bestaande wind cowboys zullen graag een gemeente kavel kopen, want de gemeente heeft het ontwikkel risico er uit gehaald.
Maar een slimme gemeente verkoopt de kavels bij voorkeur aan haar eigen inwoners, in kleine stukjes windpark. Bijvoorbeeld in gezinsstukjes van 500 tot 2000 EUR.
De eigenaren kopen hun stukje windpark “op tekening” Dat is een beperkt risico. Je krijgt op een windmolen net zo veel of meer garantie als op een huis. En het bedrag is veel kleiner. In dat bedrag zit een paar procent voor de ontwikkelkosten die de gemeente heeft voorgeschoten. Zo snel kreeg de gemeente haar investering nog nooit terug. Dat kan met windenergie. De gemeenteraad was zich in de procedures bewust dat ze het “voor de gemeenschap” hebben gedaan. Dus hebben ze zich kostenbewust opgesteld.
De burgers snappen dat de gemeente waarde creëert voor hen als burgers, dus is de gebruikelijke weerstand bij deze aanpak een stuk lager.  Waarschijnlijk zullen alleen de mensen van Energiek Moerdijk tegen deze aanpak zijn.

Na de bouw gaat het windpark stroom leveren, en die krijgen de gezinnen gratis thuis bezorgd. Ieder gezin betaalt al lang voor dat transport, alleen komt de stroom dan niet meer van een commerciële kolencentrale, maar van je eigen stukje windpark.

Voor de gezinnen zitten hier 2 voordelen aan:

  • De prijs is vast, alleen de onderhoudskosten en wat de organisatiekosten, een kWh prijs van 2 tot 5 cent.
  • Het regeerakkoord belooft ook nog een korting op de energiebelasting. Hoeveel is onbekend. Die energiebelasting is nu 14 cent voor gezinnen. MKB bedrijven betalen de helft, en grote bedrijven vrijwel niets. Naar de letter van de wet zouden de eigenaren geen enkele energiebelasting over hun eigen stroom hoeven te betalen. Maar VVD’ ers zijn kleinzerig over het minder belasting tgv duurzaam. Zeker als grote bedrijven wat meer zouden moeten betalen.

Dus, als de gemeente Moerdijk zelf windpark locaties aanwijst en die voor de gemeenschap ontwikkelt, verdient ze er zelf aan, en biedt ze de eigen inwoners de kans duurzaam te worden en tegelijk de kosten te verlagen.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *