Schijndel Duurzame Energie, SDE, start met meer dan 100 leden

Woensdag 27 feb waren zo’ n 200 inwoners van Schijndel en omgeving afgekomen op de kick off bijeenkomst van de duurzame energie coöperatie Schijndel. De centrale hal van Cultureel centrum ‘ t Spectrum was staande vol. Verschillende duurzame doeners vertelden wat ze nu al deden, zonnepanelen snapte iedereen, wat een warmtepomp is, wilden sommigen nog wel uitgelegd krijgen. Een agrarische ondernemer legde uit dat biomassa ook in energie is om te zetten, ook al is het maar de vraag of gezinnen daar iets aan hebben. Idem voor een WKK installatie, dat is meer iets voor een bedrijf of een groot gebouw, zoals een verpleegtehuis. Energiebesparing doe je met zuinige apparaten en verlichting, en veel beter geïsoleerde woningen. Maar voor bestaande woningen is dat nog niet zo simpel.

Het doel van de coöperatie is heel Schijndel op duurzame energie te laten leven.

En ze willen samenwerken met andere coöperaties, daarvoor geeft de provincie zowaar subsidie. De wethouder stelde al, dat er geen windmolens in de gemeente Schijndel komen, maar zonder windmolens gaat Schijndel niet duurzaam worden. En er is in de omgeving van Schijndel voldoende plek voor windmolens voor een door burgers.
Zelf duurzame energie produceren, levert de goedkoopste energie voor de deelnemers, inkopen bij windmolen exploitanten elders is altijd duurder.
Die stroom opwekken met zonnepanelen is nog veel duurder. Doordat gezinnen extreem veel energiebelasting betalen, leveren eigen zonnepanelen op het eigen dak nog wel voordeel op. Maar daar heeft een gezin eigenlijk geen coöperatie voor nodig. Het nut van een lokale  coöperatie zit in het samen opwekken van duurzame energie met eigen middelen, zoals windmolens. Daarom is het goed als de deelnemers gaan kijken waar zij, en hun medebewoners van Schijndel wel hun eigen windmolens zouden willen bouwen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen tussen Schijndel en het kanaal, of richting Mariahout, of richting Boxtel. Duurzaam Schijndel kan eigenlijk alle kanten op.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam en getagd, , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Schijndel Duurzame Energie, SDE, start met meer dan 100 leden

  1. joost tibosch sr zegt:

    Als ouwe Skendelse doet het me deugd dat Skendel voor duurzame energie kiest en windmolens wil hebben. Vruuger stond er midden in het durrep ne weindmeulen..is die er nie mer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *