EZ ambtenaren stelen al jaren van burgers ten gunste van lamme bedrijven

Nederlandse burgers zijn veel te aardig voor EZ ambtenaren. Die stelen van burgers en geven dat aan lamme bedrijven. Zo stelen ambtenaren van EZ jaarlijks ca 1900 EUR per gezin per jaar.

Een paar voorbeelden.
  • Voor bedrijven zijn 63 regelingen om ze korting op hun energieverbruik te geven, bij de laatste telling. Gezinnen betalen 2 keer zo veel energiebelasting als MKB bedrijven en 20 keer zoveel als grote bedrijven. Kosten  1000 EUR per gezin per jaar
  • De grote energieverslinders betalen nog minder energiebelasting. Dit is erger dan Grieks beleid.
  • EZ ambtenaren regelden dat burgers het elektriciteitsnet betalen, en bedrijven het grotendeels gratis gebruiken. Buitenlandse kolencentrales betalen niets. Kosten 200 EUR per gezin per jaar
  • EZ ambtenaren zorgden er voor dat burgers de pot voor de SDE-subsidie vullen, maar burgers mogen zelf geen subsidie voor duurzame energie meer aanvragen. Kosten 150 EUR per gezin per jaar
  • EZ ambtenaren hebben voorgesteld dat gezinnen extra belasting moeten gaan betalen over de stroom uit hun eigen zonnepanelen op het eigen dak.  Kosten 450 EUR per gezin per jaar
  • De ” directe lijn” is een nieuwe truck van EZ ambtenaren om meer te stelen van burgers en het te geven aan energie verslindende bedrijven. Deze bedrijven betalen bijna geen energie belasting, en konden ook geen SDE krijgen, maar met de “directe lijn”, kan dat wel.  Het gaat dan om heel veel energie en heel veel SDE, maar burgers betalen dat toch, dus de EZ begroting heeft er geen last van. Kosten 100 EUR per gezin per jaar
  • Nu wordt er in de SER onderhandeld over een energie akkoord, om ons land eindelijk richting duurzaam te krijgen. De SER heeft daarbij burgers buiten gesloten. Bij de SER onderhandelingen stellen EZ ambtenaren voor om gezinnen, leden van duurzame energie coöperaties, korting te geven op de belasting, maar dat de andere gezinnen van de gemeente dat dan moeten bijpassen. Zo zetten EZ ambtenaren burgers tegen elkaar op.
Bedrijven zullen wat meer energie belasting moeten betalen
In een eerlijke duurzame wereld, betalen burgers juist helemaal geen energiebelasting over hun eigen stroom, als ze zonnepanelen of een stukje burgerwindpark kopen.
Laat EZ die gemiste inkomsten maar bij de dik bevoordeelde bedrijven weghalen. Die gaan echt niet naar een ander land, want daar moeten ze wel eerlijk bijdragen aan een duurzamer wereld. In Nederland nog niet.
Daarom zijn EZ ambtenaren maatschappelijke hufters. We moeten ze daarop gaan aanspreken.
Omdat we het hier hebben over ook recent wangedrag van EZ ambtenaren,die de doelstelling voor duurzame energie in 2020 in gevaar brengen, moeten we de Tweedekamer leden hierop aanspreken.
De doelstelling voor 2020 is niet meer vrijblijvend, Nederland heeft een paar jaar geleden een commitment afgegeven aan de EU, en een plan ingediend waarmee het doel gehaald zou worden. Een onderdeel hiervan is dat provincies gedwongen zijn om samen 4000 MW extra windparken op het land toe te staan.
EZ wil het voordeel daarvan alleen aan bedrijven gunnen, en burgers buiten sluiten.

Te benaderen Kamerleden:
Jan Vos, PvdA
Liesbeth van Tongeren, GroenLinks
Stientje van Veldhoven, D66
Paulus Jansen, SP
Vraag ze of het een goede manier is om de 2020 doelen te halen als burgers steeds worden uitgemolken en bedrijven geholpen. Die bedrijven hebben met al die subsidie niets gepresteerd, qua duurzame energie. Burgers willen graag, maar worden buiten gesloten bij windparken, en mogen alleen 4 keer zo dure zonnepanelen kopen, in vergelijking met een gezins-stukje windpark.
Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *