SER bedrijven moeten het voordeel van duurzaam aan burgers gunnen

De SER lijkt een onafhankelijk orgaan, maar is in werkelijkheid een club grote bedrijven die voordeel voor zichzelf regelen. Nu willen ze een akkoord sluiten over de energie transitie. Voor de grote bedrijven in de SER gaat dat alleen over een lage prijs voor fossiele energie. Voor de samenleving gaat dat over de overstap naar duurzame energie, en wie daarvan het voordeel krijgt, de fossiele energie elite of de Nederlandse burger?

Helaas is de samenleving, de burgers van Nederland, niet vertegenwoordigd in de SER. Dus de grote bedrijven willen weer wat bot voordeel regelen ten koste van de Nederlandse burger.
Die burger is bezig wakker te worden, want zelf je eigen duurzame energie opwekken is goedkoper dan het kopen van een energiebedrijf.  De grote energie bedrijven zien aankomen dat ze klanten en wat omzet gaan kwijtraken. Daarom lijkt het energie transitie akkoord een vlucht vooruit van fossiele energie elite in de SER.
Nu even snel wat afspraken maken, zodat de zelf opwekkende duurzame burger de pas wordt afgesneden.

Wanneer en hoe gaat de SER het belang van Nederlandse burgers erkennen?

Alleen al het idee dat werkgevers (de fossiele belangen) en werknemers een akkoord over een groot probleem in de samenleving als geheel, denken te moeten sluiten, getuigt van grove zelf overschatting van de rol van der SER. Bedenk dat in dit neoliberale land belangen van werknemers (ook burgers) eigenlijk niets waard zijn.

Dat blijkt bijvoorbeeld uit hoe bedrijven en overheden  de werkgelegenheid kansen voor ouder werknemers zien. De SER staat er bij te kijken als werknemers en werkzoekenden van boven de 50 gediscrimineerd worden op hun leeftijd, in opleidings kansen en bij de kans op een baan.
Hoe werkgevers ook liegen dat ze niet discrimineren, de cijfers spreken dit tegen.

Deze discriminatie is ook een teken dat de SER (werkgevers, werknemers en de Kroon) burgers irrelevant vinden, anders zouden ze wel kritischer zijn bij de SER.
Terwijl vooral burgers de rekening betalen, van klimaat verandering en ze worden gedwongen vooral fossiele energie te kopen.
Burgers vullen de SDE subsidie pot, en alleen bedrijven krijgen die subsidie.
Burgers betalen 60% van alle kabels, en verbruiken maar 20% van de stroom.
Dit neoliberalise is te ver doorgeschoten.

Eigendomsverhoudingen duurzame opwek zoek in Nederland
Vergelijk de eigendomsverhoudingen van van windparken en zonnestroominstallaties tussen Nederland en Duitsland.

Burgers die eigenaar zijn van een stukje windpark, hebben hun energie goedkoop, niet-eigenaren moeten de steeds hogere commerciele prijzen betalen.

Nederlands heeft 2 GW winparken, waarvan 0,5% eigendom is van burgers
Duitsland heeft 50 GW windparken en zonnestroom, waarvan 50% in eigendom is van burgers.
Dat is een factor 2500 verschil in eigendomsverhoudingen in duurzame energie.
Er is geen factor 2500 verschil tussen Nederlanders en Duitsers in de wil om duurzaam te worden.
Maar kennelijk vinden werkgevers en werknemers clubs, het wel OK zo.
Want ze willen alleen maar in gesprek, terwijl een kind kan zien wat er moet veranderen in Nederland. De SER had allang kunnen verklaren wat er anders moet.

Het voordeel van windenergie moet eerlijker verdeeld worden in Nederland, vooral van windparken op het land, moet dat voordeel voortaan naar burgers gaan. Nu gaat het uitsluitend naar bedrijven.
Dat voordeel is een lage prijs voor duurzame stroom van 2 tot 5 cent per kWh, ook voor burgers, als zij zelf een stukje windpark bezitten.
Hier zit ook een positief economisch aspect aan. Een gezin met een eigen stukje windpark, is 500 EUR per jaar goedkoper uit. Dat geld komt uiteindelijk weer in de economie terecht.

Maar Rijks en Provincie ambtenaren en bestuurders stellen op dit moment alles in het werk om burgers buiten te sluiten van dat voordeel.

De lakmoesproef voor de SER is dat zij deze oneerlijkheid erkennen en adviseren dat te corrigeren. Een energie transitie akkoord kan er alleen duurzaam komen als burgers het voordeel van duurzaam krijgen. Dat gaat vraag creëren en de markt helpt dan een beetje mee om de goede bedrijven klanten en omzet te geven.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *