PvdA, steun je eigen motie over zelflevering opnieuw

Beste PvdA Kamerleden, steun de motie over zelflevering van duurzame stroom, hij komt deze week in stemming, nav de begroting EZ.
Deze motie maakt de energie transitie gemakkelijker, burgers krijgen hiermee de kans zelf hun eigen duurzame stroom op te wekken, tegen een lagere prijs dan bij commerciële aanbieders.
Maak mogelijk dat burgers, al ondernemend meehelpen aan een duurzame samenleving, en meer onafhankelijk van fossiele aanbieders in het buitenland.

Dit is een Sterke en Sociale aanpak en het was ook een motie van de PvdA, ook al komt hij nu van GroenLinks.
Als PvdA realiseren jullie hiermee een duurzaam stapje, als compensatie van de door door de VVD teruggedraaide nivellering van de zorgkosten.

Beste lezer, ben je geen Kamerlid, mail dit dan naar de leden van de PvdA fractie, en wel vandaan zondag, maandag of dinsdag.
——————————————————-

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende dat zelflevering — waarbij geen energiebelasting verschuldigd is over zelf geproduceerde elektriciteit — goed is voor draagvlak, innovatie en de ontwikkeling van decentrale opwekking;

overwegende dat zelflevering beperkt kan worden tot coöperatieve installaties die via kleinverbruikersaansluiting of in het regionale net uitsluitend voor eigen energiegebruik energie produceren. zodat ongecontroleerde belastingderving door de overheid wordt voorkomen;

verzoekt de regering, de mogelijkheid van zelflevering, met inachtneming van genoemde beperkingen, mogelijk te maken door de artikelen 47, 50 en 63 van de Wet belastingen op milieugrondslag te wijzigen,

en gaat over tot de orde van de dag.

De voorzitter:

Deze motie is voorgesteld door het lid Van Tongeren. Naar mij blijkt, wordt de indiening ervan voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 58 (33400-XIII).
————————————————–

Uitleg over zelflevering:
Ieder gezin betaalt ca 22 cent per kWh voor zijn stroom, daarin zit ca 14 cent belasting.
Die belasting hoe je niet te betalen als je de stroom zelf opwekt. Maar helaas is de wet niet helemaal helder over deze vrijstelling, Deze motie repareert dat.

Je wordt straks lid van een coöperatie en koopt een stukje windpark, dat windpark wordt door jouw coöperatie geëxploiteerd.

  • In feite hoef je alleen maar lid te worden van die coöperatie
  • Je koopt daar een stukje windpark, voor 1000 tot 3000 EUR
  • Daar krijg je dan duurzame stroom van voor 2 tot 5 cent per kWh, 20 jaar lang. (ipv ca 22 cent/kWh)

Dit is mogelijk omdat een windpark een veilige aanschaf is. In de prijs van 2 tot 5 cent, zit 1 cent voor het onderhoud van de windmolen. De fabrikant garandeert met dat onderhoud dat de molen 20 jaar beschikbaar blijft (98% van de tijd) om wind om te zetten in duurzame stroom.
Ook bij de prijs inbegrepen is dienstverlening om altijd het verschil op te vangen tussen wat de molen levert en wat de deelnemers verbruiken. Dus er is altijd stroom, ook als het niet waait, en als er te veel stroom uit de windmolen is, dan verkoopt de dienstverlener die.
Het is bijna hetzelfde als commerciële stroom kopen, maar in dit geval wek je je eigen stoom op in een windpark in de buurt. En omdat dat in een coöperatie gebeurt, heb je je stroom tegen kostprijs, 2 tot 5 cent.
Je kunt dat stukje windpark ook straks uitbreiden als er een elektrische gezinsauto komt

In diezelfde 20 jaar zullen anderen, die niet meedoen, elk jaar steeds hogere energie prijzen ervaren. Maar jou gezin niet, omdat de eigenaar bent van je eigen stukje windpark.|
Met zonnepanelen werkt dit ook, maar die zijn nog een factor 4 duurder dan een stukje windpark, en een gemiddeld dak is te klein om alle benodigde zonnepanelen daar op te leggen.
Een eigen stukje windpark, geeft, met deze motie van PvdA GroenLinks, elk gezin (de mogelijkheid) op 500 EUR per jaar voordeel. Je moet nog steeds eerst een stukje windpark kopen, en EZ probeert burgers juist buiten te sluiten.
Maar deze motie is ook nodig om de regels netjes op orde te hebben.

Mail daarom naar de PvdA fractie in de tweede kamer en roep ze op voor deze motie te stemmen.
Je kunt daarvoor zelfs de tekst van dit blog (tot het streepje) kopiëren in je email.
Of een link naar dit blog  via twitter en facebook naar ze sturen

Waarom duurzame stroom uit een coöperatief windpark maar 2 tot 5 cent kost

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *