Nederland heeft met VVD het slechtse klimaat beleid van de EU

Nederland valt op met het slechtste klimaatbeleid van de EU

Nederland valt op met het slechtste klimaatbeleid van de EU

De Nederlandse klimaatbeleid scoort slecht en is nog slechter geworden de afgelopen jaren met Balkenende en Rutte. Met als resultaat dat we met Polen en Griekenland het slechtste klimaatbeleid hebben.

Voor deze score van ons klimaatbeleid wordt niet alleen naar het beleid zelf gekeken, maar ook naar de hoeveelheid CO2 uitstoot en de verbetering= reductie daarvan.

Let bij dit lijstje vooral op het oranje gedeelte, dat is de deelscore voor ons “beleid”. Vergelijk dat eens met het beleid van de andere landen.

Hoe kunnen we ons klimaatbeleid verbeteren?
Een belangrijk verschil met bijvoorbeeld Duitsland en Denemarken, is dat in nederland burgers bijna geen voordeel hebben van duurzame energie.
In Duitsland en Denemarken, zijn burgers eigenaar van meer dan 50% van de windparken.
De Nederlandse condities zijn zo slecht dat het hier onder de 0,5% blijft.

Dat heeft tot gevolg dat burgers ook geen enkel voordeel hebben van duurzame energie. In Denemarken en Duitsland investeren burgers wel in windparken (verreweg de goedkoopste vorm van duurzame energie)
Maar ons ministerie van EZ zorgt bijvoorbeeld dat burgers worden buiten gesloten van voordeel.

Herverdelen van het voordeel uit windparken op het land, lijkt me de belangrijkste aanpak, omdat dat veel investeringsenergie oplevert in de samenleving.
Het voordeel van duurzame blijft dan in de eigen regio. Dat is een belangrijke sstimulans voor de gemeentelijke economie. Ca 500 EUR per deelnemend gezin per jaar.

Het meest directe aangrijpingspunt is de Landelijke Structuurvisie Windenergie. Dat is het instrument waarmee het Rijk probeert om haar eigen burgers af te houden van voordeel uit windparken op het land.

We moeten deze visie  omgooien
Nu genereert hij vooral weerstand tegen windenergie, zoals blijkt in Drenthe en Friesland.
In Noord Holland en Flevoland is die weerstand veel minder, omdat daar, de gemeentes de kwalijke uitsluiting van burgers door EZ vóór waren.
De Landelijke Structuurvisie is nu ook in strijd met de nieuwe Omgevingswet, die een integrale benadering eist. Dat integrale ontbreekt nu in de snippers van ons land die met buitensluiting van de inwoners moeten worden volgebouwd.

Geef burgers de regie over hun eigen voordeel, door hen zelf te laten bepalen waar ze het windpark willen waar zij zelf voordeel van hebben.
Herverdeel het voordeel uit windenergie op  het land

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Nederland heeft met VVD het slechtse klimaat beleid van de EU

  1. VVD is een partij van en voor zelfredzaamheid op zich zelf is hier niets mis mee. Edoch de VVD is geen partij waar het rentmeesterschap aandacht heeft en krijgt. Na Nijpels en Winsemius is de partij in verval geraakt waar het gaat om duurzaamheid. Visie en plannen voor de lange termijn zijn in deze partij onbespreekbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *