Sluit de kerncentrale Borsele, geen levensduur verlenging

De eigenaar van de kerncentrale Borsele heeft gevraagd om hem langer open te mogen houden. Borsele moet zo snel mogelijk dicht, omdat hij anders nog langer en meer eeuwig giftig radioactief afval produceert.

De belangrijkste reden om Borsele niet verder open te houden, is het stoppen van de productie van hoog radioactief afval, de afgewerkte “brandstof”.
Talloze generaties na ons blijven verantwoordelijk om dat gif buiten het leefmilieu te houden.
Aangezien dat eeuwen is, is het vrijwel zeker dat het spul ooit wel in het leefmilieu komt, waardoor ons land onleefbaar wordt. Een enorme kapitaalvernietiging, die wij nu voorbereiden.
De 3 schoorstenen op het gebouw zijn van 3 aparte ruimtes waar nog hete, verbruikte kernstaven bewaard worden. Het zwembad van Fukushima, dat lek raakte. Deze schoorstenen voeren die warmte af. Ze zijn een uitdaging voor terroristen om het gebouw zo op te blazen dat uit die schoorstenen hoog radioactief afval naar buiten wordt geblazen.

Daarbij ons land onleefbaar makend, ergens de komende eeuwen.
We moeten dat probleem niet groter maken, dan het nu al is.

Ik merk hierbij op dat er nog steeds geen besluit over de eindberging van het afval is.
Technisch is het ook onmogelijk een vorm van eindberging te realiseren, waarbij wij, onze generatie van ingenieurs en wetenschappers, kunnen garanderen dat het afval nooit meer in het leefmilieu komt. We kunnen dat niet garanderen, omdat bijvoorbeeld de halfwaarde tijd van het gif, voor mensen onvoorstelbaar lang is.

Dat is de belangrijkste reden zo snel mogelijk te stoppen met het vergroten van het opslag probleem.
Sluit de kerncentrale Borsele zo snel mogelijk. Het probleem is nu al erg genoeg.

Dien ook een bezwaar in tegen het langer open houden van de meest giftige vervuiler van Nederland, bij Zeeland straalt

Stem daarnaast met de voeten, koop stroom van een bedrijf dat echt groene stroom levert, zoals een lokale duurzame energie coöperatie, Windunie, Greenchoice of Eneco.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *