Herverdelen met windenergie is simpel en ondernemend

Niet bij de Rabobank: trots op de cooperatieve windmolen

De PvdA moet dit weekend met de VVD regelen dat gezinnen kosten kunnen en mogen besparen op hun energie. Dat kan door gezinnen korting op de energiebelasting te geven, als ze investeren in hun eigen stukje burger windpark.

Het staat al half in het regeerakkoord, maar alleen voor zon, wind geeft pas echt voordeel en economische groei, dat moeten ze nog even toevoegen.
Nu is de energie belasting 11.6 cent, voor gezinnen, bedrijven betalen veel minder.

Maar een gezinstarief van 1 of 2 cent per kWh zelf opgewekte stroom is al budget neutraal, als dat gezin in een windpark investeert en het krijgt geen SDE subsidie. Bedrijven komen zonder SDE subsidie niet in beweging, burgers wel, omdat die nu extreem veel energie belasting betalen.

Herverdelen van voordeel uit windenergie.
Een windpark levert duurzame stroom van 2 tot 5 cent, 20 jaar vaste prijs. Vorige kabinetten manipuleerden het zo, dat alleen bedrijven dat voordeel kregen. Dit Sociaal en sterke kabinet kan het voordeel uit windparken op het land herverdelen, door ook gezinnen die investeren voordeel te geven.

Gezinnen investeren dan 2 tot 3000 EUR in een burgerwindpark, en krijgen daar dan 20 jaar stroom uit voor die 2 tot 5 cent per kWh.
Daarmee besparen ze kosten uit, want de huidige prijs is ca 20 cent.
Die windparken komen er toch al, maar dat herverdelen zou een mooie PvdA toevoeging zijn nu de VVD terug onderhandelt.

Door deze burgerwindparken in het regeerakkoord op te nemen, voegt de PvdA iets duurzaams toe, wat in de eerste versie niet is gelukt. Het kabinet verleidt burgers zo ook om een paar miljard in de economie te investeren. Met groot voordeel voor die investerende gezinnen. Het is een kwalijke neoliberale afwijking dat alleen bedrijven investeren, gezinnen doen dat ook, als de condities maar kloppen, en dat doen ze nu niet, met burgerwindparken in het regeerakkoord wordt dat een beetje gecorrigeerd.

Aanpassing regeerakkoord
Het PvdA VVD regeerakkoord van oktober 2012 bevat nu:

“Het kleinschalig, duurzaam opwekken van (zonne-)energie waarvoor geen
rijkssubsidie wordt ontvangen, wordt fiscaal gestimuleerd door invoering van een verlaagd tarief in de eerste schijf van de energiebelasting op elektriciteit die afkomstig is van coöperaties van particuliere kleinverbruikers, aan deze verbruikers geleverd wordt en in hun nabijheid is opgewekt.”

Veranderen in:

“Het kleinschalig, duurzaam opwekken van (zonne-)energie waarvoor geen
rijkssubsidie wordt ontvangen, wordt fiscaal gestimuleerd door invoering van een verlaagd tarief in de eerste schijf van de energiebelasting op elektriciteit die afkomstig is leden van coöperaties van particuliere kleinverbruikers zelf opwekken, aan deze verbruikers geleverd wordt en in hun nabijheid is opgewekt.”

Er is hier geen sprake van “levering” omdat de coöperatie leden, en tegelijk opwekkers, al eigenaar zijn van de de stroom. Ze betalen ook al standaard voor het transport.
Gederfde belasting inkomsten kan de belastingdienst evt terug vragen aan EZ uit de SDE subsidie pot, daar is die voor bedoeld.
Maar met deze duurzame ruimte voor burgers, gaan ze miljarden investeren in de Nederlandse economie, dat gaat de staat ook geld opleveren.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *