Vergelijking stimulering duurzame energie in Duitsland en Nederland

Duitsland staat bekend als een succes in duurzame energie,  ca 20% van hun stroom komt  nu uit windparken en zonnepanelen.
Ze hebben 25GW windpark vermogen en 27 GW zonnestroom vermogen. In de eerste helft van 2012 bouwden de Duitsers er weer ca 5 GW bij.

Nederland komt niet verder dan ca 3%, vooral uit windparken.
Nederland heeft 2 GW windpark vermogen en nihil zonnestroom (2012), ondanks de “vele”  zonnepanelen, het is nog veel minder dan 1 GW

Hoe zijn deze grote verschillen te verklaren?
Duitsers en Nederlanders zijn niet echt zo verschillend.

De verschillen zijn er wel degelijk, en te onderscheiden op verschillende terreinen.  Subsidie, ruimtelijke voorwaarden, investerende burgers en bedrijven. Voordeel en invloedskansen voor burgers.
Allemaal gebieden met grote verschillen tussen de landen, nog afgezien van de grote bouwsnelheid. Nederland staat stil. Politici denken hier vooral aan bedrijven, maar het zijn burgers die het verschil maken, kijk maar naar de belangstelling voor zonnepanelen.
De Rijksoverheid heeft de afgelopen decennia bedrijven in de watten gelegd, maar veel heeft dat niet opgeleverd, wel een grote lobby bedrijvigheid en miljarden  aan allerlei vormen van subsidie vooral uit de begroting.

Zowel Duitsland als Nederland stimuleren duurzame energie.
Nederland geeft subsidie uit de begroting met een politiek gekozen hoogte.
Duitsland geeft geen subsidie, maar garandeert een vaste marktprijs, te betalen door de afnemers, energie bedrijven. Er is in Duitsland dus geen jaarlijkse politiek invloed op de stimulering zoals in Nederland.

Wankele begroting of wettelijke regeling
Duitsland heeft dus helemaal geen subsidie uit de begroting, er wordt ook geen subsidie aangevraagd. In Duitsland is bij wet geregeld welke prijs je krijgt voor duurzaam opgewekte stroom. Al meer dan 10 jaar hebben de Duitsers wettelijk vastgelegd welke regeling geldt en hoeveel een investering in duurzame energie oplevert.

In Nederland besluit de politiek elk jaar of en hoeveel subsidie uit de begroting beschikbaar is. het ene jaar is er wat, het andere jaar niets. De vorm van de regeling wisselt.
Wil je investeren in zonnepanelen? Volg het nieuws, misschien dat het de politiek behaagt er subsidie voor te geven, of niet.
De initiatiefnemers vaneen windpark zijn jaren bezig met de procedures, en in die tijd hebben ze gemiddeld 3 regelingen zien langskomen. Stop er mee!
Deze onzekerheid voor investeerders blokkeert vrijwel elk mogelijk project.
Door gebrek aan een landelijke regeling, moet elke initiatiefnemer een unieke financieringsvorm bedenken en met banken en investeerders uitonderhandelen.

Nederland gaat met de volgende SDE subsidie ook voeden uit een opslag op de kWh prijs en de m3 gasprijs. Maar er is geen wettelijke regeling, de rechtse Nederlandse  politiek houdt van onzekere voorwaarden voor burgers.

Benieuwd hoe de Sociale Duurzaamheid van de PvdA in het regeerakkoord komt.
Een goede manier zou zijn als de SDE subsidie voor windparken op het land wordt afgeschaft. En dat burgers vrijstelling krijgen voor stroom uit hun eigen coöperatieve windpark. De Burgers samen in de Driver seat. Pak de Wind

Invloed voor burgers of juist buiten sluiten van burgers door bedrijven
Duurzaam doe je samen, daarom  komen er de laatste tijd zo veel coöperaties bij.
Nederland heeft de laatste jaren een vooral op bedrijven pamperen gericht beleid. EZ helpt bedrijven om burgers buiten te sluiten van voordeel uit windparken. Burgers zijn vrijwel geen eigenaar van een windmolen, Nederlandse windmolen coöperaties hebben slechts o,05 GW van de 2 GW Nederlandse windpark.

Benieuwd hoe het sociale van de PvdA in het voordeel van burgers gaat werken, bijvoorbeeld met vrijstelling van de energie belasting voor stroom uit je eigen stukje coöperatief windpark. En VVD, dit is zonder subsidie! Jullie vrienden, de bedrijven, zetten geen stap zonder subsidie garantie.

In Duitsland is er een wettelijke regeling, met gelijk condities voor burgers en bedrijven. Daarom is ca 50% van de 25GW windpark eigendom van burgers, zowel bedrijven als burgers krijgen de zelfde wettelijk vastgelegde prijs voor hun  stroom. Dus er is in Duitsland een gelijk speelveld voor burgers en bedrijven.
Daarom hebben Duitse burgers dus ook veel invloed op de windparken in  hun omgeving, ze zijn vaak gewoon eigenaar.

Ruimtelijke condities
Duitse gemeenten hebben al lang geleden allemaal windpark locaties in hun gemeente moeten aanwijzen. De plek was bekend, ook al werd er nog geen windpark gebouwd. De Lokale Duitse democratie heeft er over nagedacht en een besluit genomen.

Nederland heeft dat de afgelopen 30 jaar juist niet gedaan. Het hing van de toevallige initiatiefnemer af waar een windpark plan opduikt. Daarna moet het complete RO traject doorlopen worden, met vaak meerdere besluiten van de gemeenteraad. Niet voor niets is de gemeenteraad de grootste onzekere factor in Nederland voor windparken.
Een windpark vergt ca 7 jaar van procedures, dus 2 verschillende gemeenteraden. De tweede denkt er vaak anders over dan de eerste.Dit bericht is geplaatst in duurzaam, Geen categorie, invloed, politiek en getagd, , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Vergelijking stimulering duurzame energie in Duitsland en Nederland

  1. pascal zegt:

    Als je door Duitsland rijd dan zie je het verschil goed. Je ziet in ieder dorp en stad zonne-panelen op daken staan. Langs de snelweg kom je zonne-panelen ook regelmatig tegen. Hetzelfde geld voor windmolens. Het viel mij gewoon op.

    In Nederland heb ik het idee dat consumenten tegengewerkt worden door de leveranciers om zelf energie op te wekken. Ik heb al genoeg verhalen gehoord van klanten die willen overstappen omdat ze zo weinig krijgen voor de door hun geleverde energie. Eigenlijk belachelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *