Mijn vragen aan GroenLinks #4DW

GroenLinks nodigt iedereen uit vragen te stellen in de laatste 4 dagen voor de verkiezingen. Via Twitter komen de antwoorden nog niet zo erg, daarom stel ik ze hier  nog maar eens wat uitgebreider.

Vraag 1
Wat wordt de inzet van de GroenLinks Fractie bij het overleg over het nationaal energietransitie akkoord?
Het gaat dan met name over Burger Windparken, die leveren deelnemers het meeste voordeel, maar ook bedrijven de meeste winst.
De vraag is:

  • Komt de GroenLinks Fractie op voor de burgers in de achterban, de stemmers, en gunt ze hen het voordeel, in de vorm van burgerwindparken?
  • Of volgt de Fractie de wens van de commerciële wind cowboys om het voordeel van windparken op het land aan hen te gunnen.

Kortom, GroenLinks, volgt de Fractie het partijprogramma dat alles regelt voor burgerwindparken, of de voorkeur van Greenpeace die burgers geen voordeel gunt van windparken op het land?

Vraag 2
Op de eerst campagne dag werden windparken op de Noordzee aangeprezen. Op zich een nuttig en nodig doel.
Maar,
Was dat om windparken op het land te voorkomen?
Waarom prezen jullie dure offshore windparken aan als investering voor burgers? Dat is een onoorbaar voorstel, als je weet dat windparken op het land veel goedkoper zijn, en veel gemakkelijker voordeel opleveren voor deelnemende burgers? De groene economie begint op het land, niet op zee.
Ook het risico van een windpark op het land is veel lager dan bij een offshore windpark.

Dus, naar wie willen jullie het extra risico van offshore windparken toe schuiven, de eigen achterban, of ondernemers?

Vraag 3
Lokale GroenLinks politici zijn nog wel eens tegen een lokaal windpark.
Maar landelijk heeft de Fractie ingestemd met de windparken op het land.

Wie ga je nu steunen bij windparken op het land?

  • De lokale GroenLinks politici die tegen windparken zijn?
  • Of de burgers die graag willen investeren in een eigen stukje windpark ergens in hun regio, en zo zelf de maatschappij duurzamer maken?

Bedenk dat burgers die samen een windpark exploiteren, ook de regie krijgen over hoe veel lawaai dat windpark snachts maakt.
En vooraf ook invloed hebben waar het komt, en waar niet.
Als je alleen maar tegen bent, zoals sommige lokale politici, dan krijg je ook geen invloed op de duurzame veranderingen in het land.

Kortom, is de GroenLinks Fractie voor windparken voor en door burgers, of steunen jullie de NGO’s die tegen windmolens in het landschap zijn?
Impliciet geef je dan het voordeel van die windparken aan de commerciële wind cowboys.

Dit laatste is wat uit jullie gedrag blijkt, het negeren van de GroenLinksers en anderen in het land die wel met windmolens bezig zijn.
Een beetje helderheid en daadkracht voor lokale duurzame energie lijkt me nuttig voor kiezers om te weten hoe jullie er in staan.

Vraag 4
In het Volkskrant interview vertelde Jolande sap wie ze zou bellen mocht ze invloed krijgen. Dat zouden de NGO’s en het groene bedrijfsleven zijn.
Mijn vraag is nu, waarom niet de leden gebeld, of naar het programma  gekeken, dat door de leden is aangepast op het congres?
Is dat programma al meteen na het congres in de prullenbak gegaan bij de Fractie? Zou de minachting van de leden door de fractie niet een van de belangrijkste redenen zijn dat GroenLinks het zo slecht doet in de peilingen?

Ik denk dat vele GroenLinksers en potentiële stemmers benieuwd zijn naar de antwoorden van de Fractie.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *