Help Amsterdammers aan goedkope duurzame energie, met een stem op GroenLinks

Amsterdammers kunnen het beste stemmen op GroenLinks, lijst 7, nr 13 Kees Diepenveen, nu wethouder Amsterdam Noord
GroenLinks wethouder Maarten Poelgeest wil Amsterdammers goedkope stroom met windmolens laten opwekken. Maar de coalitie in de provincie wil dat juist voorkomen. VVD, CDA, PVV, D66 en PvdA (onbegrijpelijk) hebben besloten dat er geen windmolens in Amsterdam mogen komen. Als Amsterdammers nu massaal op GroenLinks gaan stemmen, is dat een signaal voor een duurzaam Amsterdam, en ook voor goedkope stroom voor de Amsterdammers

Wat is er aan de hand?
De meeste gemeentes wachten af tot een commerciële wind cowboy een plek voor een windpark aanwijzen. Er ontstaat dan altijd ophef omdat de burgers worden buitengesloten van voordeel uit die windmolens. Commerciële wind cowboys willen de winst uit wind altijd helemaal voor zichzelf.

Maarten Poelgeest wil juist dat Amsterdammers het voordeel van Amsterdamse windmolens krijgen. Daarom wacht hij niet af, maar heeft zelf de meest geschikte plekken in Amsterdam laten uitzoeken. Zie de windvisie Amsterdam.
Het havengebied en langs de A10 Oost, biedt ruimte voor een aantal windmolens waarmee ca 30% van de Amsterdammers, Amsterdamse duurzame stroom kan krijgen.

Als deze GroenLinks wethouder het goed aanpakt, kunnen de Amsterdammers straks ca 30% van hun stroom uit hun eigen stukje windpark krijgen voor 2 tot 5 cent per kWh. In de komende 20 jaar zal de commerciële stroom prijs ergens tussen de 20 en 50 cent worden.
De strijd tussen Amsterdammers en VVD, CDA, PVV, D66 en PvdA (onbegrijpelijk) is of Amsterdammers dit voordeel nu mogen hebben of niet.

Amsterdammers geven met een stem op GroenLinks een signaal dat zij die goedkope duurzame stroom wel degelijk willen.

Burgerwindpark
Amsterdammers betalen dan eenmalig een vast bedrag, bijv 500 EUR. waarvoor ze in feite een eigen stukje windpark kopen. Dat stukje windpark levert duurzame stroom van 2 tot 5 cent per kWh. Niet alle stroom, maar ca 30%.

Als meer stroom zo goedkoop moet worden, zullen de Amsterdammers meer windmolens moeten bouwen. Maar de Windvisie is een mooi begin.

Landelijk is er een meerderheid voor deze constructie, de essentie is dat burgers vrijstelling krijgen van de energiebelasting en BTW, over de stroom die ze voor eigen gebruik opwekken. Daarvoor moeten ze eigenaar zijn van het windpark en georganiseerd zijn in een coöperatie.
Dezelfde constructie wordt al benut voor collectieve zonnestroom installaties, maar er zijn in Amsterdam te weinig geschikte daken om 30% van de benodigde stroom op te wekken. Waar mogelijk moeten we natuurlijk ook zonnepanelen installeren.

Met een coöperatief windpark, kan echter ca 30% van alle stroom van de Amsterdammers worden opgewekt.

Als alle Amsterdammers op GroenLinks stemmen, is dat een mooi signaal naar VVD, CDA, PVV, D66 en PvdA (onbegrijpelijk) die Amsterdammers dit voordeel van duurzame stroom voor 2 tot 5 cent proberen te onthouden.

Maak er een referendum van.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *