Waarom E-decentraal, VNG, VEH, Klimaatbureau, Natuur en Milieu ons, duurzame burgers van Nederland een loer proberen te draaien

dievenbende edecentraal klimaatbureau natuur en milieu hier opgewekt

dievenbende e-decentraal klimaatbureau natuur en milieu hier opgewekt

Deze clubs hebben een zeer kwalijk voorstel gedaan aan EZ, waarmee ze de duurzame burgers weer verder op achterstand willen zetten, terwijl sommige juist voor burgers zouden moeten werken.  Het gaat om E-Decentraal, Vereniging Eigen Huis (VEH), Verenging Nederlandse Gemeenten (VNG), Klimaatverbond (ook gemeentes), Natuur en Milieu, Woonbond, Aedes (de grote verhuurders), “het bestuurders netwerk duurzaamheid” (wisten en vast niet welke schade ze aanrichtten)

En MKB bedrijven zoals Eneco en Greenchoice, en MKB clubs DE koepel,  uneto/vni en FME, dat zijn egoïstische clubs die natuurlijk liever het voordeel van goedkope windenergie voor hun winst laten werken, ipv dat ze burgers een veel groter voordeel gunnen.

Deze club probeert met EZ, meer weerstand tegen windenergie te organiseren.

Ze hebben een voorstel aan EZ gedaan, om burgers alleen voor een heel specifiek geval vrijstelling voor de energie belasting te geven. Dat is als een gezin zonnepanelen heeft op een ander dan het eigen dak. Daarmee proberen ze een veel grotere groep burgers af te sluiten van vrijstelling van de energie belasting. In de toekomst zullen er heelveel windparken gebouwd worden. Als burgers daar in gemakkelijk en eerlijk participeren, zal de energie transitie versnellen. Dat wil EZ juist afremmen, met dit foute voorstel, burgers uitsluiten van goedkope windenergie, en deze e-decentraal clubs gaan daarin mee.

De vervelende adders onder het gras in dit voorstel zitten in 2 beperkingen, waarmee windparken worden uitgesloten van de voorgestelde regeling. Daardoor resteert  alleen wat franje dat nog geholpen is met dit voorstel. De meeste burgers willen deze clubs dus buitensluiten.

E-Decentraal veroorzaakt nog meer weerstand tegen windparken op het land

Het netto effect zal zijn dat burgers nog meer weerstand tegen windparken op het land zullen krijgen, dankzij de partijen die dit voorstel ondersteunen.
Ik betwijfel of ze dat allemaal snappen, en of het ze interesseert.
Maar het is een zeer kwalijk voorstel.

De angel zit in de beperking dat de vrijstelling voor de energie belasting

  • Alleen geldt voor burgers die in dezelfde regio wonen als de coöperatieve installatie.
  • De andere beperking is net zo effectief, alleen voor installaties die op het 20kV net zijn aangesloten, daarmee geldt het alleen voor kleine installaties, en niet te veel per regio.

Windparken zijn zo uitgesloten, die worden op het hoogspanningsnet aangesloten. Bovendien zijn regio’s waar windparken staan meestal dun bevolkt, dus zijn er toch al te weinig burgers om de stroom te gebruiken.

De toekomstige mix van duurzame energie: vooral windparken op het land
Als je globaal kijkt waar de duurzame energie straks vandaan komt dan zijn er 3 grote delen
– Windparken op het land ca 20 tot 40% van de stroom
– Zonnepanelen op daken van woningen hooguit 5% van het totaal en per gezin 20 tot 40% van wat het gezin verbruikt
dat het alleen geld voor burgers die in
– zonnepanelen van een collectief op een vreemd dak, schatting 0,5 tot 2% van de gezinnen (dit is de exclusieve, praktische doelgroep van dit voorstel.
Er zijn namelijk niet zo veel vreemde daken als je alle gezinnen zou willen helpen.

Dan zijn er nog de weilanden vol zonnepanelen, als die er komen
En de offshore windparken, die komen er zeker, maar de stroom zal veel duurder zijn en de subsidie hoger.

Prijzen van duurzame energie in de mix
Dan de burger prijzen van deze opties, je zult dan begrijpen waarom EZ deze beperking wilde, en dat het zo schadelijk is dat jullie daarin in zijn getrapt.
De prijzen hieronder zijn voor discussie vatbaar, afhankelijk van hoe de financiering wordt geregeld.

  • Windpark in de eigen regio levert stroom voor 2 tot 5 cent per kWh, onbeperkte hoeveelheid
  • Zonnepanelen op het eigen dak 10 tot 20 cent, beperkt tot gemiddeld 2000 kWh/jaar
  • Zonnepanelen op een vreemd dak 10 tot 20 cent
  • Weilanden vol zonnepanelen 10 tot 20 cent + grondkosten?
  • Offshore windpark, commerciële tarieven, 20 tot 50 cent,  incl subsidie, onwaarschijnlijk en onverstandig dat burgers hier in gaan investeren, vanwege de hoge prijs en het hoge risico, afhankelijkheid van onzekere EZ subsidie en de voortdurende EZ manipulatie met stopcontact op zee. Burgers maken ook weinig kans hun eigen stroom, thuis te kunnen gebruiken.

Stroom uit een windpark op het land is gewoon heel goedkoop, daarom wil EZ dat niet aan burgers gunnen, en wel aan de commerciële wind cowboys, ook al moeten ze dan SDE betalen, de staat krijgt dan ook de energie belasting.
Dat is penny wise pound foolish van de staat, want SDE en Energiebelasting van consumenten, valt vrijwel tegen elkaar weg.

Budgetair maakt het voor de staat weinig uit of ze buirgers het voordeel gunnen, of bedrijven de winst plus de subsidie. Het effect van het e-decentraal voorstel is nu dat het maar heel  weinig duurzame opwek zal opleveren.
De bovengenoemde clubs zijn zo wel medeschuldig aan het uitsluiten van burgers van vrijwel alle duurzame stroom die ze goedkoop hadden kunnen opwekken in een burgerwindpark. Dit moet anders.
Deze clubs veroordelen burgers zo tot alleen zonnepanelen op het eigen dak, dat is en blijft duur en levert te weinig stroom, omdat gemiddeld, daken te klein zijn voor alle stroom.
Behalve dat deze clubs burgers veroordelen tot relatief dure zonnestroom, kunnen burgers daarnaast alleen de nog duurdere commerciële stroom kopen en energie belasting betalen.

En dat terwijl burgers al elk jaar 250 EUR netwerk kosten betalen, zodat ze toch al betalen om hun eigen stroom van welke regio dan ook te laten komen.
Dat verbied het voorstel waar jullie mee hebben in gesteld, zo benadelen jullie en de clubs die er aan meedoen, alle burgers van Nederland.

E-Decentraal en VNG, VEH, Hier, Klimaatbureau en natuur en milieu, veroorzaken extra weerstand tegen windparken.
De windparken op het land gaan er toch komen, want ze zijn nodig, en iemand zal toch het genot van de lage kosten moeten genieten. De commerciële wind cowboys hebben dat allang geregeld.
Door het voorstel van deze clubs  zijn burgers straks gedwongen toe te kijken hoe een paar bedrijven veel geld verdienen en subsidie krijgen aan de wind in hun landschap.

Burgers zien dat daar stroom voor 2 tot 5 cent wordt opgewekt, maar jullie proberen met dit voorstel hen te dwingen veel duurdere stroom te kopen.

E-Decentraal, VNG, VEH, Klimaatbureau, Natuur en Milieu en de andere clubs worden bedankt voor het afremmen van de duurzame ontwikkeling van Nederland.
Essent, Nuon en de commerciële wind cowboys liggen al weken rollend van het lachen op de vloer.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *