Kom op Jolande, vertel welk voordeel een stem op GroenLinks oplevert

Poster met duurzame waarde voor burgers

GroenLinks regelt als enige partij dat burgers voordeel krijgen van duurzame energie. De andere partijen zeggen dat wel, maar saboteren dat zelf weer. Met de visie van GroenLinks zullen burgers Nederland duurzaam maken. Bedrijven en overheden gaan samenwerken met burgers. Zij zullen coöperatieve windparken bouwen en GroenLinks heeft daarvoor de essentiële voorwaarden in het programma geregeld.

Waarom zet GroenLinks burgers in de driverseat?

In het GroenLinks programma staat o.m.:

 • Er moet meer duurzame energie komen (dat zegt iedere zinnige partij)
 • Inwoners krijgen invloed op het landschap met windmolens
 • Burgers die zelf duurzame energie opwekken, krijgen vrijstelling van de energie belasting

De vrijstelling van de energiebelasting geeft burgers voordeel, als ze investeren in een eigen stukje windpark.
Doordat  ze ook invloed krijgen op waar het windpark komt, ontstaat ook draagvlak.

Deze 2 veranderingen geven burgers de kans zelf coöperatieve windparken te bouwen.  Ze kunnen daardoor op een veilige manier ondernemen, samen met anderen. Windparken zonder subsidie.

Wat nog ontbreekt is dat burgers zich massaal organiseren. Daarvoor is een concreet aanbod nodig voor burger windparken.
Dat concrete landelijke standaard aanbod voor Burger Windparken zorgt voor vertrouwen. En niet elke lokale club hoeft het wiel zelf uit te vinden, het landelijke aanbod is overal toepasbaar. Deze ontwikkeling is het logische gevolg van het GroenLinks partij programma.

Andere partijen willen ook meer duurzame energie, maar saboteren zelf het voordeel voor hun eigen achterban.

De PvdA wil ook vrijstelling voor burgers die zelf duurzame stroom opwekken, maar niet voor windparken, en dat is nu net de vorm waarbij heel veel burgers samenwerken om Nederland duurzaam te maken, niet bij de PvdA dus.

De SP zegt ook vergroening van de belasting te willen, maar wil geen windparken op het land. want de SP denkt dat haar achterban niet echt duurzaam wil worden. De SP wil alleen de veel duurdere windparken op zee.

 • GroenLinks gunt burgers duurzame stroom voor 2 tot 5 cent per kWh
 • De SP maakt het duurder, ca 10 tot 15 cent en meer, en pas over een jaar of 10 tot 20.

Duurzame burgers moeten dus bij GroenLinks zijn, en zelf beginnen met een windpark. Lokaal zijn GroenLinksers daar al vaak mee bezig. Zoals Maarten Poelgeest, Wethouder voor Amsterdam, die Amsterdammers goedkope stroom uit eigen windmolens wil geven.

Het CDA zegt voor windenergie te zijn, maar alleen met subsidie. Want helaas voor duurzame CDA sympathisanten, besloot het CDA verkiezings congres dat zij vergroening van de energie belasting expliciet uitsluiten, en dat is juist een van de essentiële onderdelen.
Daardoor sluit het CDA juist duurzame burgers uit van voordeel van een eigen stukje windpark.
Duurzame CDA aanhangers, kunnen deze keer het beste stemmen op GroenLinks, bijvoorbeeld kandidaat Kees Diepenveen, Wethouder in Amsterdam Noord. Hij werkt aan windpark Amsterdam Noord, voor en door Amsterdammers.

Op deze maner zorgen de duurzame programma punten van GroenLinks voor vruchtbare en eerlijke condities, waarmee burgers de kans krijgen zelf duurzaam te worden, en hun energiekosten sterk te verlagen.

Heb je belangstelling voor deze aanpak, meldt je dan op PakdeWind.nl

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op Kom op Jolande, vertel welk voordeel een stem op GroenLinks oplevert

 1. joost tibosch sr zegt:

  Op de kinderstemwijzer(ja.ja!) en op de volwassen stemwijzer kom ik uit op Groen Links! Maar wat moet ik nou stemmen op een partij die geen schijn van kans maakt om iets van haar en blijkbaar mijn idealen waar te maken?

  • Henk Daalder zegt:

   Je zou kunnen gaan meehelpen meer mensen te bewegen wel op GroenLinks te stemmen.

   Net zoals burgers toch zelf een aandeel in een windpark moeten gaan kopen, willen ze er voordeel van krijgen

   Wat is jou belangrijkste reden om op GroenLinks te stemmen?

  • h. groen zegt:

   Niet van haar idealen waarmaakt? Tijdens het lenteakkoord, zijn naast de bekende vervelende punten, ook de nodige duurzame punten gerealiseerd. Grootte van een partij is niet zaligmakend. Belangrijk is dat die partij steunt waarbij je kan vinden in de standpunten en waar je een goed gevoel bij hebt. Het zijn vaak de kleinere partijen die de doorslag geven, omdat de grote centrumpartijen vooral conservatief zijn. Juist de druk en aanwezigheid van de kleinere partijen, zorgt voor verandering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *