GroenLinks en Windenergie

Het GroenLinks campagne filmpje toont het belangrijkste onderwerp van de partij windmolens op het land, burger windparken.

Ik ben kwaad op de GroenLinks Fractie in de Tweede Kamer.
Als Jolande Sap het met GroenLinks voor het zeggen krijgt, dan is het eerste wat ze doet, zorgen dat “we” meer duurzame energie gaan opwekken. Dat zei ze in het Lowlands burger interview.

Daarom ook was de eerste GroenLinks campagne actie, toen die eindelijk begon, de presentatie van een windparken plan op de Noordzee.
Op zich goed, windenergie is de belangrijkste manier om duurzamer te worden en vooral om meer duurzame energie op te wekken.

Waarom ik kwaad ben op de GroenLinks Kamerfractie, is omdat ze windenergie op het land proberen te negeren. Dat blijkt vooral uit het gedrag van de Kamerfractie. Windparken op het land zijn veel belangrijker in de politiek en voor burgers dan windmolens op zee omdat  ze veel meer betekenis hebben voor mensen. En de verkiezingen gaan over mensen, de campagne moet mensen overtuigen op GroenLinks te stemmen, omdat die het beste programma  hebben voor Duurzaam Nederland. (binnenkort komt de doorrekening van het CPB, ik ben benieuwd)
Waarom begint de campagne dan met deze betekenisloze offshore windmolens, die vooral voor bedrijven economische betekenis hebben? Bedrijven stemmen niet, ze sturen een lobbyist.

Mensen stemmen wel, en die zorgen voor berichten in de krant als er ergens een windpark in hun regio komt. Dat worden positieve berichten als GroenLinks burgers invloed en voordeel biedt uit windmolens op het land. Invloed is de essentie waarom mensen stemmen, en bij windmolens is dat zeer gewenst. Dus als je eerste prioriteit is om die windparken zo snel mogelijk te bouwen, zorg dan dat de kiezer daar ook voor is.

Ga met je campagne niet op zee, maar naar bijvoorbeeld Amsterdam, waar een GroenLinks wethouder een windpark voor Amsterdammers wil bouwen.
Amsterdammers zijn ook mensen, die stemmen, dus geschikte doelgroep voor de campagne.

Voor Burgers zijn windmolens op het land veel goedkoper dan op zee
Nog kwader werd ik toen bleek dat ze in het plan voorstelden dat burgers zouden moeten investeren in de dure offshore windparken.
Waarom niet meteen de windparken op het land tot burgerwindparken verklaard?
Dat is een boodschap aan kiezers, 70% van de Nederlanders vind windparken de beste manier om duurzame energie op te wekken.

In succesvolle landen zijn er veel burgerwindparken, die zijn dus een belangrijk element voor de benodigde verandersnelheid.

 • In Denemarken is het Burgerwindpark gehalte meer dan 70%
 • In Duitsland is het Burgerwindpark gehalte 50%
 • In Nederland is het Burgerwindpark gehalte lager dan 0,5%

Nederland doet het dus een factor 100 slechter dan Duitsland, en dat juist op het punt van draagvlak onder burgers en stemmers. Dit mag de GroenLinks campagne niet langer negeren.

In een vorig blog beschreef ik het Standaard Aanbod voor Burgerwindparken, ook een essentieel onderdeel voor de door Nederlanders gewenste verandering. Zo’n aanpak zou veel voordeel en invloed geven voor burgers in elke regio. En GroenLinksers helpen daar in het land aan mee.

Hoog tijd dat de Tweede Kamer Fractie ook oog krijgt voor wat er in het land gebeurt, daar wonen de kiezers, ook voor het belangrijkste punt van GroenLinks, windenergie op het land in de regio.

De verkiezingscampagne wordt op het land gewonnen, niet op zee, daar wonen geen kiezers.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, , . Bookmark de permalink.

4 Reacties op GroenLinks en Windenergie

 1. Hilda Passchier zegt:

  Ik snap de boosheid niet maar heb misschien iets gemist? In het verkiezingsprogramma (p. 14) worden ook windmolens op het land genoemd en GroenLinks heeft tot nu toe altijd op zee en land ingezet. Wel zal er op het land vooral gekeken moeten worden naar waar ruimte is. In NH is die er zeker, dus was GL het niet met het provinciale bestuur (met dank aan PvdA en D66) eens om geen windmolens meer toe te staan.

  • Henk Daalder zegt:

   Papier is geduldig.
   De Kamerfractie negeert de leden en anderen die werken aan windparken voor burgers. Uit hun keuzes en gedrag maak ik op dat ze net als Greenpeace alleen windparken op zee willen, en die op het land doodzwijgen.

   Daarmee benadelen zie alle burgers die voordeel kunnen hebben van een windpark bij hen uit de buurt.
   Wat ergers is, ze laten een PR mogelijkheid met veel groter potentieel liggen,
   windpark plannen die al lopen bij mensen in de buurt,
   voor een plan voor de Noordzee waar alleen bedrijven wat aan verdienen.

   Bij die lopende windpark plannen op het land, worden burgers buitengesloten, terwijl GroenLinks daar in het programma wat voor geregeld heeft.
   Maar de Kamerfractie kijkt de andere kant op, alsof ze dat hebben afgesproken met de commerciële wind cowboys.

   In het campagne filmpje zeggen ze te streven naar een Duits voorbeeld, terwijl daar nu al in Nederland aan gebouwd kan worden, maar dat negeert de Kamerfractie.

 2. tjark reininga zegt:

  je boosheid is terecht, Henk, voorzover die het realiseren van haalbare windmolenprojecten op land betreft. helaas echter wordt die haalbaarheid nogal beperkt doordat veel burgers de noodzaak van windenergie niet inzien en al helemaal niet als daarvoor windmolens geplaatst worden in wat ze zien als ‘hun achtertuin’. de procedures die daaruit voortvloeien duren te lang om erop te wachten met het realiseren van windturbines waar die wel mogelijk zijn. installaties in zee bieden daarvoor mogelijkheden; het is goed dat de fractie ook daaraan aandacht besteedt.

  • Henk Daalder zegt:

   Problemen met omwonenden zijn te reduceren door ze niet meer buiten te sluiten, zoals nu altijd gebeurt.
   Juist daarom heeft de Kamer in juni 2012, de Rijks Coordinatie Regeling 6 maanden opgeschort
   De GroenLinks Fractie wil daar niet op inspelen
   Daarmee geeft de GroenLinks Fractie voorrang aan de belangen van commerciele wind cowboys
   Daar wordt ik kwaad van

   Heel dom gedrag van de GroenLinks Kamerfractie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *