Steun het amendement Windenergie Wet voor het partijprogramma GroenLinks en PvdA

Overheden sluiten burgers buiten van voordeel uit een windpark op het land.
Buitengesloten burgers, dat is de kern van de ophef en weerstand die altijd ontstaat als ergens een windpark plan opduikt. De Windenergie Wet beschermt Burgers tegen buitensluiten door overheden en windcowboys.

Helaas maken de verkiezingsprogramma’s van de duurzaamste partijen, GroenLinks en PvdA,  hier geen eind aan, daarom zoek ik steun voor een amendement. Help als lid van GroenLinks of PvdA je medeburgers aan een echt duurzaam voordeel. De mogelijkheid zijn eigen duurzame stroom op te wekken in een stukje coöperatief windpark. Dat “regelt” dit amendement. Daarnaast beschermd deze nieuwe wet het landschap tegen massale windparken en verplicht hij overheden verder vooruit te kijken dan 2020 of de komende verkiezingen.

Het concept GroenLinks programma stelt nu onder het kopje Nieuwe energie:
4. De overheid selecteert en regelt voldoende locaties voor windmolens op het land en geeft concessies uit aan uitbaters. De inkomsten worden opnieuw geïnvesteerd in groene energie.

Ik stel deze tekst voor:
4. De overheid selecteert en regelt voldoende locaties voor mooie windparken op het land. Een Windenergie Wet geeft  burgers voorrang bij het investeren in de windparken, beschermt het landschap tegen massale windparken, en verplicht de overheden verder vooruit te kijken dan 2020 of de volgende verkiezingen.

Motivatie
Hiermee leggen we wettelijk hoe de bestuurlijke fouten van vandaag opgelost worden. Sommige gemeentes doen dit al. Maar vooral de participatie moet beter. Ook in het buitenland is echte participatie wettelijk vastgelegd, de cijfers toen ook dat dat helpt:

In Duitsland zijn windparken voor 50% in eigendom bij burgers
In Denemarken is dit 70%
In Nederland minder dan 0,5%

Het zinnetje “De inkomsten worden opnieuw geïnvesteerd in groene energie.”  mag vervallen omdat het komt uit de winst gedreven economie, GroenLinks streeft naar een Groene economie. Winst maken is OK, maar een windpark is een gemeenschappelijke voorziening in een collectief goed, ons landschap. Op dijken en snelwegen  maken we ook geen winst.
Windparken zijn geen winstbron, maar investeringen voor goedkope duurzame energie
Net zoals keukens bedoeld zijn om eten te bereiden en niet om elke maaltijd winstgevend te maken.

Een gezin dat eenmalig 3000 EUR investeert in een windpark op het land, heeft ze daarna 20 jaar duurzame stroom voor 2 tot 5 cent per kWh, vaste prijs. Zonder subsidie.
Dit is heel voordelig, dat komt omdat er geen Energie belasting meer in zit, dit is de kostprijs. Waarschijnlijk zal er een apart tarief voor de Energiebelasting komen, om het voordeel  een beetje te verdelen tussen investerende burger en overheid. Als de overheid dat eerlijk doet, is dat een paar cent. Bij een echt groen belastingstelsel natuurlijk niets.

Daar wil onze overheid nog niet aan meewerken, zij richt zich helemaal op het gesubsidieerd winst maken van ondernemers, natuurlijk op verzoek van de windcowboys zelf.

Jammer dat ook het concept GroenLinks programma dat winstdenken overneemt voor wat duurzame investeringen zouden moeten zijn. Help als lid van GroenLinks mee om dit recht te zetten.
Door het investeren in windparken in de regio aantrekkelijk te maken, zal de bouw van er van versnellen, en het voordeel in de lokale maatschappij terecht komen. Ipv bij de commerciële windcowboys.

Het concept PvdA programma verzwijgt dit voordeel, ze schrijven:

“Lokale initiatieven voor decentrale energieopwekking worden gestimuleerd. De energiebelasting op kleinschalige, decentrale opwekking verdwijnt.”

De PvdA gaat hier niet verder dan zonnepanelen. Maar met een beetje creativiteit kunnen ze meer betekenen voor hun achterban. Stroom uit een regionaal windpark is nog een stuk goedkoper, als de PvdA de burger dat voordeel ook gunt.

Voor amendementen heb ik je steun nodig, geef die in een reactie of een email.

En ga je naar het congres, stem dan voor goedkope duurzame energie voor burgers die er in willen investeren.
Voorkom dat ze worden buitengesloten.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, . Bookmark de permalink.

8 Reacties op Steun het amendement Windenergie Wet voor het partijprogramma GroenLinks en PvdA

 1. Jos van den Oever zegt:

  Ik steun dit amendement op het verkiezingsprogramma 2012 van GroenLinks.

 2. Marc zegt:

  Amendementen zonder deugdelijk onderbouwing waarop 2 tot 5 cent per Kwh op gebaseerd is steun ik niet. Dit riekt naar volksverlakkerij.

  • Henk Daalder zegt:

   Onderbouwing kun je krijgen, maar je zou iets ontvankelijker kunnen zijn als zulk groot voordeel wordt beloofd.

   De normale kostprijs van stroom uit een windpark op het land is al 5 tot 7 cent per kWh.
   Dat is inclusief de commerciële financieringskosten en afbreuk risico van het project. Dat risico zit in het begin en wordt vooral door de gemeente raad veroorzaakt.
   De financieringskosten zijn verreweg de grootste post.

   In dit geval zijn de kosten ca 2 tot 5 cent per kWh, voor een coöperatief windpark en financiering door de leden van de coöperatie, zij delen het risico met velen
   Bij deze aanpak investeren burgers ca 3000 EUR per gezin, eenmalig voor 20 jaar stroom.
   De financieringskosten van die 3000 EUR laat ik weg, die heb je ook niet voor de keuken of badkamer in je huis.
   3000 EUR is een relatief klein bedrag.
   Als een ondernemer het hele windpark financiert, loopt zijn zijn eentje het hele risico. Daar vraagt de bank een prijs voor, dus hogere financieringskosten.
   In de aanpak van vele samenwerkende burgers, is de investering gedeeld door de vele deelnemers, ze lopen alleen het risico van hun 3000 EUR

   De enige resterende kosten van enige omvang, zijn de onderhouds kosten van het windpark, dat is ca 1 cent per kWh
   Andere kosten zijn veel kleiner.
   Maar er zijn wel extra organisatie kosten en extra dienstverlening aan de leden van de coöperatie.
   Daarvoor reserveer ik 1 tot 4 cent per kWh, totaal dus 2 tot 5 cent per kWh

   Dus een groep burgers die samen een windpark exploiteert, en dat financiert met spaargeld, heeft stroom tegen een kostprijs van 2 tot 5 cent per kWh.

   Ze betalen geen BTW of energiebelasting, dat is ca 14 cent per kWh

   Dat betalen ze niet omdat ze de stroom zelf opwekken, voor eigen rekening en risico.
   De Tweede Kamer heeft al 2 keer een motie aangenomen om dit te regelen. Er loopt een pilot met een windpark, en er komen diverse pilots met een grote coöperatieve zonnestroom installatie.
   Dus de komende 20 jaar gaat dit geregeld worden.
   Het zou onzorgvuldig zijn om niet te anticiperen op deze regeling en enorm duurzaam voordeel.

   Deelnemers betalen echter wel aansluitkosten voor hun huisaansluiting, 250 EUR per jaar. Dat is een soort wegenbelasting voor het elektriciteitsnet. Het geeft de deelnemers het recht om hun eigen stroom, uit hun stukje windpark, thuis te gebruiken. Staat al in de Elektriciteitswet, art 95 a

   Elk jaar als de meter opnemer de meter uitleest, trekt hij de jaar opbrengst (kWh) van het stukje windpark er af, en dat betaal je aan je gewone energiebedrijf, of je krijgt wat terug.

   Voor 3000 EUR krijg je vandaag de dag ca 2 kW windpark.
   Dat is goed voor ca 6000 kWh per jaar. Velen gaan de komende 20 jaar in een elektrische auto rijden, die ook ca 3000 kWh verbruikt voor 15.000 km per jaar.

   De trend is duurzaam, en dat is het goedkoopst als je zelf eigenaar bent, en vooraf investeert.

 3. Henk,

  ik ken je fixatie op windparken, toch nodig ik je uit om een algemener amendement ten bate van zelflevering door burgers en bedrijven te ondersteunen waar een aantal GroenLinks leden (waaronder ik) aan werken. Dat kan natuurlijk gaan om zelflevering van wind, maar ook van zon of andere hernieuwbare energiebronnen. We hebben een iets andere plek bedacht om het amendement in het concept verkiezingsprogramma in te brengen. Stuur me even een mailtje als je geinteresseerd bent dan stuur ik je het concept.

  • Henk Daalder zegt:

   Krispijn
   Met zelflevering alleen ben je er nog niet.
   Dit voorstel gaat over het krijgen van voldoende windpark locaties waar burgers een kans hebben aan mee te doen.

   Op dit moment werkt het Rijk aan het verdelen van de beste windpark locaties onder een klein aantal ondernemers, met buitensluiten van burgers die er wonen.

   En als het alleen om zonnestroom gaat, dat is al bijna geregeld, de pilots zijn al goedgekeurd, en lopen aan.
   De bulk van onze energie gaat uiteindelijk toch van windparken komen

   Zie het energietransitie model, bij 80% CO2 reductie
   60 tot 80% windenergie
   ca 20% zonnestroom
   ca 20% rest, oud fossiel en biomassa

   • Dat ligt er maar net aan hoe je zelflevering definieert en inregelt. En hoe je omgaat met subsidie voor duurzame energievormen (zoals wind) die zover op de kostencurve gedaald zijn dat ze zonder btw en energiebelasting interessant zijn voor kleinverbruikers e mogelijk ook al voor mkb, maar (nog) niet voor grootverbruikers.

    • Henk Daalder zegt:

     Krispijn je snapt kennelijk niet wat het probleem is.
     Ook al wordt zelflevering of coproductie straks geregeld, dan nog zal windenergie niet van de grond komen, omdat burgers geen kans maken deel te nemen in een windpark project. Marktpartijen sluiten burgers buiten, omdat er dan meer winst overblijft.

     Dat verandert pas als de lokale overheid voor haar eigen burgers expliciet een deel van een windpark reserveert.
     Dat wil ik regelen in een wet.
     Ook in Denemarken is dat wettelijk geregeld.
     Duitsland heeft iets andere condities, maar met uiteindelijk hetzelfde effect.

     Buitensluiten van Burgers is wat de condities in Nederland faciliteren, wel of geen subsidie of zelflevering.

     Natuurlijk kunnen burgers in theorie ook voor grote onderneming spelen, maar ook daar zijn de condities niet zodanig dat ik denk dat zo’n verschijnsel zal optreden.

     Bedenk dat zelflevering nu al kan, het staat gewoon in de wet. EZ heeft ook niet gesteld dat het niet mag, ze vinden het “onwenselijk”
     Om te sturen dat het verschijnsel ook niet grootschalig aan slaat, zorgen ze voor veel onzekerheid, een van de staatscondities tegen duurzame ontwikkeling.

 4. De Windenergie Wet is het niet geworden bij GroenLinks
  Die partij blijft nog even neoliberaal toekijken hoe bedrijven burgers exploiteren en benadelen in samenwerking met de overheid die haar eigen burgers bindt aan fossiele energie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *