GroenLinks blijft klein omdat ze te weinig aandacht voor mensen heeft

Vandaag sleutelden zo’n honderd GroenLinksers aan amendementen op het concept partijprogramma. Het goed leesbare programma is zo’n 30 pagina’s. Uit het hele land hebben afdelingen en werkgroepen 811 amendementen geschreven. Die zijn samen 260 pagina’s.

Sommige concept programma punten hadden meerdere amendementen, vanuit diverse groepen in de partij.
De leden willen bijvoorbeeld een beter ontslag recht voor ouderen, dan de concept programma schrijvers. De leden willen dat 45+ mensen die ontslagen worden, weer een paar jaar WW kunnen krijgen, omdat ze kansloos zijn op de arbeidsmarkt.

Over Energie programma punten willen andere leden dat coöperaties van burgers meer kans maken om zelf duurzame energie op te wekken, of met de leden te investeren in duurzame energie projecten. En dat gezinnen met zelflevering hun eigen duurzame energie kunnen opwekken, waar dan ook in Nederland.

Kortom, de burger ontbrak een beetje in het concept partijprogramma.
En waarschijnlijk ook nog als vele amendementen worden aangenomen op het congres op 30 juni.

Het lijkt er op dat de GroenLinks programma schrijvers zich vooral op zaken richten en niet op mensen.

Ik denk dat dat gebrek aan aandacht voor mensen, de reden is dat GroenLinks klein blijft, in de buurt van de 10 Kamerzetels. En dat is jammer, want ook ik denk dat het GroenLinks programma een van de betere is voor iedereen in de Nederlandse samenleving.

Kijk bijvoorbeeld eens naar het PBL rapport “de energieke samenleving“, een schets hoe vooral burgers gaan bepalen hoe ons land zich verder ontwikkelt. Voor een partij die eigenlijk ook dezelfde richting op wil, is het dan niet handig om juist die energieke burgers te negeren, het lijkt wel of de invloedrijke mensen in de partij, bang zijn om die energieke burger de ruimte te geven, of zelfs maar te erkennen dat er energieke burgers bestaan. En ze dus geen hoofdrol rol te geven in het partijprogramma dat de kiezers moet verleiden op GroenLinks te stemmen.
“De in de maatschappij aanwezige creativiteit en innovatiekracht van burgers en bedrijven biedt kansen voor groene groei”, schrijft het PBL. Burgers!, GroenLinksers daar gaat het om.

GroenLinks Bureau de Helling heeft het rapport ook gelezen en stelt: “Maak groen denken relevant en concreet voor iedereen, is de boodschap van Hajer.”
“Iedereen”, dus mensen, niet zaken zoals de indruk die het GroenLinks programma geeft.

Sleutel diagnoses missen
Dit verkiezingsprogramma mist te veel sleutel diagnoses, van wat er fout is in onze samenleving, en daarom mist het ook  te veel goede oplossingen voor mensen in de samenleving. En daar moeten verkiezingen ook over gaan, mensen. Ik schrok vandaag over het gemak waarmee “de markt” als leidend principe wordt benoemd, terwijl de context helemaal geen schaarste probleem is. Zoals bijvoorbeeld bij duurzame energie, we leven in een overvloed aan duurzame energie. Maar door de markt daar vasn toepassing te verklaren gaan de verkeerde principes werken, en winnen de belangen van fossiele energie bedrijven, en worden energieke burgers buitengesloten, zoals bij windparken gebeurt
Kiezers zien dat aan het programma en kiezen een andere partij, die wel ideeën heeft over wat hen zelf, als burger in onze samenleving aan gaat.
Programma punten waar kiezers zichzelf in herkennen, die zul je niet veel vinden in het GroenLinks programma.

Ik denk dat dat komt doordat binnen GroenLinks te veel mensen uit milieubewegingen, te veel bepalend zijn voor de inhoudelijke koers van de partij. Lees de brochures van Greenpeace, het is dezelfde taal als in het GroenLinks programma. Greenpeace heeft vaak goede punten, maar ze gaan niet over kiezers, wel over walvissen en en schone oceanen. Maar walvissen stemmen niet, en oceanen hebben geen stem.

Veel GroenLinksers hebben een warm hart voor natuur en milieu clubs, terecht, maar die natuur en milieuclubs gaan over paddestoelen, bomen en biotopen. Plekken waar ze liefst geen mensen hebben. Als mensen met dergelijke achtergrond partijprogramma’s schrijven, gaat het niet over mensen, maar over zaken. Dat blijkt ook uit het concept partijprogramma.
Lees bijvoorbeeld over het Wetsvoorstel Mooi Nederland, daar lijkt het net alsof er in die 600 km2 Nederland geen mensen meer wonen.

Zo inspireert GroenLinks te weinig burgers om te stemmen op het beste partijprogramma van Nederland.

Motie: meer aandacht voor burgers
Ik denk dat het GroenLinks congres daarom een motie zou kunnen aannemen waarin het besluit dat burgers voortaan meer aandacht moeten krijgen bij het denken en doen van de partij en haar landelijke en provinciale politici.

Demotie spreekt uit dat (concept):

 • Elk jaar te evalueren in welke mate we als partij en Kamerfractie aandacht hebben voor de burger.
 • Daarin ook de perceptie van “de burger” over ons doen en laten te onderzoeken en te betrekken in die evaluatie, binnen de partij.
 • Die evaluatie binnen en evt buiten de partij te bespreken, op een bredere manier dan een “avond in Utrecht”. Ook Leden zijn belangrijk.
 • Ons zelf een advies te (laten) geven hoe we effectiever kunnen zijn in die aandacht voor burgers.

Als je wilt meedenken over het formuleren van zo’n motie, laat het even weten.
Het nut van zo’n motie is dat die energieke burgers eerder gezien worden door de belangrijkste politici van Nederland.

Dit bericht is geplaatst in invloed, politiek en getagd, , . Bookmark de permalink.

5 Reacties op GroenLinks blijft klein omdat ze te weinig aandacht voor mensen heeft

 1. hans groen zegt:

  Henk,
  Snap zondermeer je punt en moet je in deze ook gelijk geven. Maar hoe dat in een amendement te gieten binnen het programma is wel een uitdaging. Ik denk dat het een algemeen probleem is dat GroenLinks veel op de inhoud bezig is, dat ook goed voor elkaar heeft, maar dat niet vertaald naar betrokkenheid naar de burger toe. In dat zelfde kader zie ik te weinig profilering om bedrijven mee te nemen in het duurzame verhaal. Er is wel een werkgroep voor, maar die is redelijk diep weggestopt in de organisatie.

  Eigenlijk zou je de buurten in moeten gaan zoals de SP de buurten in gaat en daar een basis mee heeft gebouwd. Overal in Nederland op zoek gaan naar duurzame initiatieven of wensen en die met de burgers realiseren.

  • Henk Daalder zegt:

   Aan de inhoud van het programma heb ik al bijgedragen met amendementen.
   Nu stel ik voor om op het congres een motie in stemming te brengen: “Burgers zijn belangrijk voor GroenLinks.
   Op de GroenLinks Linkedin groep kun je daar aan meeschrijven

   Ik stel in de motie voor om elk jaar te evalueren hoe goed we met de burger communiceren, in welke vorm dan ook, en die evaluatie in de partij te bespreken met de leden.

 2. Patrick ubags zegt:

  Henk, ik begrijp dit punt en ondersteun het. Maar we worden nooit zoals de SP. We hebben het er niet voor over om zo massaal collectief en vanuit kadaverdiscipline de wijken in te gaan. Tegelijk lijken we erg op D66 dat toch ook groter lijkt te kunnen worden. Maar dan kiezen mensen liever voor (elitaire) degelijkheid, professionaliteit (ook een pijnpunt bij GL) en bestuurderskwaliteiten die GL minder uitstraalt dan D66.
  Ik denk dat we teveel balanceren. Als we te veel macht willen vergelijkbaar met de radicale democraten en switchen veel mensen naar strategisch links (want beter geen rechtse partij als VVd het grootst), als we linkser en oppositioneler worden, blijkt dat we niet de charme en menselijkheid van SP hebben. En daarnaast missen we ook nog de traditie van de PvdA.
  Maar ondanks mijn scepsis denk ik dat meer menselijkheid (tegenover techniocratische en soms zelfs onbewezen inhoud) beter is voor een politieke partij. Zeker voor een kleine.

  • Henk Daalder zegt:

   D66 had kroonjuwelen die juist over mensen gingen.
   GroenLinks heeft abstracte kroonjuwelen, zoals “natuur” en klimaat en duurzaam.
   Het gaat om de vaardigheid die abstracte zaken in een menselijk perspectief te zetten

   Voorbeelden waarin het menselijke aspect zit
   – Duurzame energie is veel goedkoper voor burgers, dan fossiele energie.
   – Bij klimaat, heeft Diederik Samsom het over een betere wereld voor zijn, onze kinderen nalaten.
   – 45+ ers die hun baan kwijtraken, maken nu geen kans op een nieuwe vaste baan, daarom is voor hen een langere WW gerechtvaardigd. Dit is een amendement op het concept partijprogramma.

 3. Reine jRagolo zegt:

  Iedereen weet dat Groenlinks er vooral voor groendenkende mens is.
  En bovendien, verkiezingsprogramma’s worden erbarmelijk slecht gelezen.

  Geen groendenkende man overboord dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *