Democratie vereist transparantie, GroenLinks maak lobbyisten contacten publiek

De contacten en dus invloed van lobbyisten op de politiek en bestuur moet transparanter. PvdA, SP en GroenLinks willen dat ook, zoals dat in andere landen al lang is geregeld.

Daarom zou het een goed begin zijn als de politieke partijen zelf beginnen met die transparantie. Emails die naar de Kamerleden worden gestuurd, komen al in een gemeenschappelijke Kamer berichten systeem. Waarom is dat niet publiek toegankelijk?
Onderzoekers die een rapport opstellen, zetten daar ook hun bronnen en referenties bij. Waarom doen politieke partijen dat ook niet bij hun partij programma?

Dan is het ook voor de eigen leden begrijpelijker waarom de Kamerleden zeggen wat ze zeggen, openheid verbetert de onderlinge verstandhouding.
Maar die openheid over bronnen, doet ook recht aan de vele specialisten in een partij. Kamerleden doen net alsof ze alle geëtaleerde kennis en kunde zelf hebben verworven. Maar ze zouden sterker en geloofwaardiger over komen als ze refereren aan de persoon of rapport waar ze hun kennis vandaan hebben

Door eerlijk te zijn over haar bronnen, bouwt een organisatie ook een meer duurzame relatie op met die bronnen.

Vaak zullen Kamerleden zelf niet eens door hebben welk verwrongen wereldbeeld ze hebben. Als de achterban het scala aan bronnen kan bekijken, kunnen ze ook leemtes daarin onderkennen, en als betrokken leden op dat gebied een aanvulling zoeken. Wisdom of the Crowd is hier van toepassing, maar dan wel bij meer transparantie.

Laat GroenLinks en PvdA het goede voorbeeld geven.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *