Cooperatie Zuidenwind wil ook belastingvrije Coproproductie van stroom uit eigen windpark

Op zaterdag 3 maart hield de Coöperatie Zuidenwind haar eerste Algemene ledenvergadering. Aan het eind maakten een deel van de leden een excursie naar Windpark Neer, dat nu in aanbouw is. Het ligt 2 km buiten het dorp, aan de rand van de Peel. In dat uitgestrekte gebied zullen nog vele windmolens volgen. Wat de coöperatie betreft met heel veel Limburgse burgers als deelnemer.

De coöperatie maakt een vliegende start met een lening die ze mogen geven aan Windpark Neer, het grootste windpark van Limburg, voorlopig. De leden besloten dat ze de lening in stukjes van 500 EUR gaan toekennen, en dat het maximumbedrag 10.000 EUR kan zijn, mochten er te weinig leden zijn. De lening geeft een rente van 4,5, 5 of 6 %, afhankelijk van de looptijd. Omdat Windpark Neer de lening in 20 jaar lineair aflost aan de coöperatie, zal de coöperatie die aflossing weer in stukjes van 500 EUR bij de leden aflossen. Met loting worden de af te lossen stukjes aangewezen.

Aanmelden bij http://www.zuidenwind.org

Eigen windmolen
Het bestuur maakte bekend dat ze met de ontwikkelaars van Windpark Neer samenwerkt aan het bouwen van een vijfde windmolen in het windpark. Het plan van Windpark Neer bestond oorspronkelijk uit 5 windmolens. De middelste viel af omdat de grond van eigenaar wisselde. De nieuwe boer wil graag meewerken.

Dus zijn de eerste stappen gezet.
Bij het huidige windpark, leent de coöperatie aan de bouwers van Windpark Neer. Bij deze 5de molen wil de coöperatie zelf het eigendom verwerven, dus dat de leden, veel leden , investeren in een stukje van die vijfde molen.

Daardoor verwerven ze ook het recht om de stroom uit die molen gratis thuis te gebruiken, waardoor ze veel goedkopere stroom hebben dan bij een gewoon energie bedrijf is te krijgen.
Bij deze constructie krijgt het lid van de coöperatie met een investering van 1000 tot 3000 EUR, 20 jaar gratis stroom. De coöperatie moet natuurlijk wel wat kosten betalen, maar dit is de essentie.

Coproductie van duurzame stroom of zelflevering, zoals het ook wel genoemd wordt is belastingvrij omdat er geen sprake is van “levering”. De leden van de coöperatie zijn straks eigenaar van een windmolen, dus zijn ze ook eigenaar van de stroom uit die windmolen. Geen handel, dus geen BTW, en ook geen Energiebelasting, maar dat vindt Den Haag niet leuk, dus zaait ze onzekerheid. In de wet is het niet glashelder duidelijk of die energie belasting nu wel of niet verschuldigd is.
Maar moreel is die niet verplicht, omdat burgers al betalen voor het transport, via de elektriciteitsrekening.

Dus: Coproductiestroom is belastingvrij

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed en getagd, , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Cooperatie Zuidenwind wil ook belastingvrije Coproproductie van stroom uit eigen windpark

 1. Jaap Langenbach zegt:

  Julie scheppen zelf verwarring: zelflevering via het openbare net is niet mogelijk ! De regering wil het niet, en terecht, want windenergie wordt dan veel te duur. De BTW en energiebelasting is wel drie keer zoveel als de SDE-subsidie. En windenergie wordt dan onnodig veel te duur. Als jullie dit systeem blijven bepleiten laadt je de verdenking op je dat je er idioot veel geld mee wilt verdienen. Zelflevering (via openbaar net) is funest voor draagvlak windenergie.

 2. Henk Daalder zegt:

  Jaap, het klopt niet wat je zegt.
  Coproductie van duurzamer stroom is wel degelijk mogelijk, en ook zeer voordelig.
  Ieder gezin betaalt jaarlijks minstens 250 EUR “capaciteits tarief”, dat is een soort wegenbelasting voor het stroom net.
  Als je als gezin al betaalt voor het gebruik van het net, dan is het niet meer dan redelijk dat je je eigen stroom naar huis mag halen.

  Bovendien blijkt het heel simpel te werken. Eneco heeft het een paar jaar gelden gedaan met de Windvogel. Ze noemden het een administratieve pilot, en die was geslaagd.

  Daarna is de Windvogel een volgende pilot begonnen met een moediger energiebedrijf. Daar komt een keer een rechtszaak van, en zal blijken dat EZ en FIN hoognodig de wetgeving moeten vergroenen.

  In de praktijk werkt het simpel.
  De coöperatieve windmolen wekt bijv 1 miljoen kWh op in een jaar.
  De coöperatie heeft 500 deelnemers.

  De meter opnemer van de netbeheerder leest de meter van de windmolen en deelt die opbrengst door 500, elk lid een gelijk deel, dat is in dit geval 2000 kWh.
  Daarna leest de netbeheerder de meter uit bij alle leden van de coöperatie, en trekt van dat jaarverbruik, die 2000 kWh af. Dat verschil, is wat dat lid nog moet afrekenen met zijn energiebedrijf.
  Daarom stuurt de netbeheerder die verlaagde meterstand naar het energie bedrijf, waar het lid een contract heeft

  Voor leden is het eigenlijk heel simpel, ze zien gewoon op hun rekening dat er een aftrek post is: “coöperatieve windmolen opbrengst: 2000 kWh -/-”

  Natuurlijk vindt den haag dit niet leuk, want ze krijgen zo minder energiebelasting, maar hoeven ook geen SDE subsidie te betalen.

  Voor 1000 MW windpark vermogen zouden ze echter maar 230 miljoen EUR missen.

  In de praktijk van den haag wordt dat dus een aangepast energiebelasting tarief, zoals ook bedrijven een sterk verlaagd tarief betalen.

  Het zijn alleen de achterlijk haagse ambtenaren die hier tegen zijn, ze hebben te veel lobbyisten van de fossiele energie bedrijven gesproken.

  Het zou juist een stimulans van de economie zijn, als den haag erkent dat dit een goede aanpak is.
  Veel meer windenergie verlaagd onze kosten voor energie import, op landelijk niveau.
  En bij gezinnen worden de kosten lager, dus kunnen ze ook meer botte bezuinigingen hebben.

  Zoals altijd, blijken duurzame keuzes een win win kans op te leveren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *