Zo organiseer je participatie in een windpark, eerlijk

Meer dan 70% van de Nederlanders vind windenergie de beste bron van energie, toch heeft bijna niemand  stroom uit windenergie, laat staan voordeel  van de gratis wind. Terwijl burgers veel voordeel zouden hebben als ze wel participeren in een windpark. Je koopt als gezin een aandeel in een windpark voor, laten we zeggen, 3000 EUR en hebt 20 jaar gratis duurzame stroom, ook als het niet waait.

Dat dit niet gebeurt, komt doordat de Rijksoverheid heel slechte condities in stand houdt voor participatie voor burgers. Onze Rijksoverheid wil dat iedereen stroom koopt van fossiele energiebedrijven, daar verdient de Rijksoverheid meer aan.

Burgers gaan Nederland zelf duurzaam maken, door:

 • Zelf mooie windparken te ontwerpen, samen met de gemeentes in hun regio, Motto: Robin Hood voor het Landschap, de burger in de driver seat
 • Burgers gaan de windparken vervolgens zelf te financieren, samen met boeren. Met zo weinig mogelijk banken, dat is het goedkoopst.
 • Het Stukje Windmolen als massa product, in elk huishouden

Participatie standaardiseren, en dan stappen zetten
Participatie in een windpark is essentieel, omdat dat windpark in een collectief goed staat, ons landschap. Omdat die windmolens zelf ook essentieel zijn voor een duurzamer samenleving, moet van de EU, moeten we participatie  standaardiseren, zodat het wiel niet telkens opnieuw uitgevonden moet worden. Die windmolens komen toch, of alleen voor de winst van ondernemers, of ook in jouw voordeel, als je in actie komt.

 1. Meld je aan bij Pak de Wind Dit is de eerste stap.
 2. De volgende stap is het vormen van een lokale of regionale windwerkgroep.
 3. Daarna volgt het samen aanwijzen van geschikte windpark locaties, samen met de lokale overheid.

Participatie in een windpark kan simpel
Participeren is simpel, al gaat het niet vanzelf, er zijn 2 bekende en bewezen constructies die gewoon toegepast mogen worden. Daar kan de Rijksoverheid niets aan doen. Belangrijk is om het voordeel te schetsen, zie verderop.

 1. Lid worden vaneen windmolens coöperatie
 2. Aandelen kopen in een windpark

1. Wordt lid van een windmolen coöperatie en zet een nieuw windpark op. Nu zijn er al enkele tientallen windmolen coöperaties, een van de laatste is Zuidenwind, ze zoeken nog leden, in Limburg.
Maar alleen maar lid worden is niet genoeg, een coöperatie is een samenwerking van burgers, je moet bereid zijn een actieve bijdrage te leveren. Daardoor ontstaat draagvlak voor een regionaal windpark. (natuurlijk hoeft niet iedereen actief te worden, maar wel voldoende leden, en zelf lid worden, is ook al een actieve daad)

2 Koop aandelen in een windpark. Bij een coöperatie gaat het initiatief uit van de leden van de coöperatie, de leden ZIJN de coöperatie. Met aandelen heb je slechts stemrecht op de vergadering van aandeelhouders. Maar dat stemrecht geeft enige controle, en alleen het feit dat  de aandeelhouders enige controle hebben, is voldoende.

Gemeente Dronten geeft het goede voorbeeld, verplicht 5% van een windpark voor inwoners.
De gemeente Dronten heeft ervaring met windparken, in de afgelopen 20 jaar konden ondernemers grotendeels hun gang gaan, voor hun eigen winst, en windmolens bouwen waar ze wilden. Maar in Dronten ze hebben het windmolenbeleid nu helemaal omgedraaid.
De gemeente Dronten wijst de geschikte plekken aan en geeft ontwerp regels:

 • Alleen enkele rijen windmolens
 • Minstens 5% van een project is voor de inwoners als participatie aandeel (inderdaad, als coöperatie of in aandelen)

Het Rijk, de grote fossiele concurrent
In de huidige praktijk van het opzetten van windparken, wacht iedereen op iedereen. De Rijks overheid moet wel meer windparken laten ontstaan, wegens de duurzaamheidsdoelstellingen. Maar ze willen dat niet, dus creëren ze zo veel mogelijk onzekerheid voor investeerders, en met succes, er worden bijna geen windparken  meer gebouwd. EZ heeft de de afgelopen 20 jaar onze nationale windmolen industrie om zeep geholpen, en met de Offshore Wind zijn ze al goed op streek. Recept: blokkeer alles wat een thuismarkt kan laten ontstaan.

Dus zelf meewerken aan een eigen regionaal windpark, is een daad van verzet, tegen de fossiele belangen van de Rijksoverheid. Daarom is het eigenlijk beter, niet afhankelijk te zijn van de Rijksoverheid. Onze Rijks overheid is een onbetrouwbare partner. Maar hier en daar heb je nu eenmaal de Rijksoverheid nodig. Het helpt dan zeker als er een coöperatie is met veel leden.

Lid van een coöperatie of aandelen in een windpark hoe dicht wil je er op zitten?
Bij een coöperatie ben je lid van een coöperatie en ben je samen eigenaar van het windpark. Vaak is de coöperatie partner in een groter windpark waar ook andere partijen bij betrokken zijn. In zo’n geval hebben de leden van de coöperatie ooit het besluit genomen dat zij, als coöperatie gaan deelnemen in dat project. De coöperatie zorgt dat het geld voor hun aandeel in het windpark er komt. Meestal een combinatie van leningen van leden en van de bank.
De leden besluiten ook jaarlijks wat hun coöperatie met de inkomsten doet.
Zo kunnen ze samen besluiten, de stroom uit hun windmolens niet helemaal te verkopen, maar voor zichzelf te gebruiken.
Voordeel coöperatie: gratis stroom, als je het zelf samen regelt.

Bij aandelen in een bedrijf staan de aandeelhouders op grotere afstand. Maar het voordeel is dat bestaande windparken, die meestal een bedrijf zijn, aandelen kunnen uitgeven.
Dan moet wel duidelijk zijn waarin die aandelen dan een aandeel zijn. Een windpark wordt meestal in 20 jaar afgeschreven, dus de aandelen worden ook in 20 jaar waardeloos.  De aandeelhouders hebben geen invloed op wat er met het windpark gebeurt, dat is aan de onderneming.

Maar ze kunnen wel een aantrekkelijk dividend uitkeren, in de vorm van stroom tegen bijna kostprijs.
Voordeel aandelen: een ondernemer kan betrokkenen eerlijk voordeel bieden, met aandelen met dividend in natura, duurzame stroom.
De veerpont Texel – Den Helder is zo’n onderneming. Aandeelhouders krijgen dividend in de vorm van een aantal gratis overtochten.

Participanten werven met eerlijk voordeel
Een windpark heeft draagvlak nodig, daarvoor hoef je de regelingen niet telkens opnieuw uitte vinden. Neem een beproefd concept, toon de moed dat je de leden vertrouwt, en geef ze stemrecht. En maak vooraf duidelijk hoeveel voordeel er in zo’n coöperatie of aandelen zit.

Een voorbeeld: een coöperatie 16.000 EUR voordeel in 20 jaar voor deelname in een coöperatief windpark
Stel, een gzin wordt lid van een coöperatie en helpt mee een eigen windpark te realiseren. Als lid is je belangrijkste inbreng dat je een windpark ergens in je eigen regio steunt. En dat laat je weten. Natuurlijk schrikt de gemeente zich in eerste instantie een hoedje, maar gezien het draagvlak onder de bevolking, gaat de raad meewerken.

Het windpark komt er en het gezin investeert 3000 EUR in het park.
Daarvoor krijgen ze gratis stroom van de coöperatie. Of eigenlijk, ze krijgen geen stroom, ze verbruiken hun eigen stroom. Net als bij zonnepanelen op het dak. Die stroom kost niets, maar de panelen hebben natuurlijk wel geld gekost.
Om de stroom uit het windpark thuis te krijgen, betalen ze net als ieder ander gezin minstens 250 EUR per jaar “Capaciteitstarief”

In 20 jaar betaalt een gezin dus eenmalig die 3000 EUR, en 20 keer 250 EUR, totaal 8000 EUR voor 20 jaar gratis stroom.

Vergelijk dat met een gezin dat de komende 20 jaar fossiele stroom blijft kopen tegen een commercieel tarief, dat elk jaar stijgt.
Dat gezin betaalt in 20 jaar ca 24.000 EUR voor die commercieel opgewekte stroom, en dat is dan nog een lage schatting, gedempt doordat windstroom steeds goedkoper wordt, en  fossiel stroom steeds harder moet concurreren met de goedkope stroom uit windmolens.

Interesse? Meld je aan op Pak de Wind

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, , , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op Zo organiseer je participatie in een windpark, eerlijk

 1. Pingback: Met Samenwerken in Netwerken kunnen politieke partijen veel invloed ontwikkelen | Iedereen verdient aan de wind

 2. Leon zegt:

  Hoe zit e.e.a. fiscaal in elkaar als je deelneemt in een windmolenpark.

  Wordt je gezien als ondernemer (winst uit onderneming) of als resultaatgenieter. (resultaat overige werkzaamheden)

  met vr gr Leon

  • Henk Daalder zegt:

   De bedoeling van deze vorm van participatie is dat het eigendom, het stukje windpark, geen winst oplevert, maar lagere energie kosten.
   Je moet het ook niet als een “investering” voor financieel rendement zien, maar als een aankoop om zelf stroom op te wekken.
   In de praktijk zal jouw stukje windpark stroom leveren aan het net en thuis zul je die stroom verbruiken.

   Hierbij zal er een strijd met de belasting dienst ontstaan, die de BTW en energiebelasting niet wil missen.
   Ik weet niet waar dit op uit gaat draaien.
   Mijn gevoel zegt me dat als je wel BTW betaalt over de aanschaf, je geen BTW betaald over de stroom die al je eigendom is, en die je thuis verbruikt.
   Maar wellicht kun je de BTW over de aanschaf toch terug vragen, als je te veel opwekt, zodat die stroom verkocht moet worden.
   Bij bijvoorbeeld de Windcentrale mag je niet meer dan 80% van je verbruik zelf opwekken, om te voorkomen dat je stroom moet verkopen.
   Maar bij de Windcentrale betaal je wel BTW over de stroom die je zelf opwekt, geloof ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *