Kerncentrale Borsele kan en moet nu structureel uit

Energiebedrijf Delta is een grote klant kwijt in Zeeland. Aluminium smelterij Zalco, vlakbij de kerncentrale Borsele. De aluminium smelterij verbruikte net zo veel als de kerncentrale opwekte, 450 MW. Een gigantisch verbruik, maar zo werkt een aluminium fabriek nu eenmaal. Hier kun je die stroom aansluiting van de fabriek zien. De kabel uit de kerncentrale komt van rechts, en gaat naar links boven naar 4 lange fabriekshallen met een soort accubakken, waar ze tegelijk alle stroom uit de kerncentrale verstoken.

Maar Zalco is failliet, dus moet de kerncentrale uit, volgens de Wet Milieubeheer. Die wet schrijft voor dat een bedrijf de meest milieuvriendelijke productie techniek moet kiezen. Omdat Delta een hele kerncentrale over heeft, kunnen ze kiezen tussen die kerncentrale en hun kolencentrale, die staat naast de kerncentrale aan de overkant van de weg. De kolencentrale is milieuvriendelijker dan de kerncentrale

De kerncentrale vervuilt het milieu met hoog radioactief afval, waar niemand nog van weet hoe je dat opruimt. CDA minister Verhagen wil het in het katholieke Brabant in de grond stoppen. Daarom is het radioactieve afval veel erger dan de CO2 uitstoot van de kolencentrale. Die CO2 kun je afvangen en opslaan, of in vaste stof omzetten. Dat is duur, maar het kan wel. Dus is een kolencentrale milieuvriendelijker dan de kerncentrale.
Ook kan de CO2 achteraf uit de lucht gehaald worden, als ze het nu niet meteen doen

Uitzetten die kerncentrale centrale. Mocht Zalco weer  een herstart krijgen en weer 450 MW willen verstoken, dan kan opnieuw bekeken worden welke centrale dan het meest milieuvriendelijk is om dat vermogen te leveren.

Misschien heeft de opvolger van Zalco wel een beter proces, dat minder stroom verbruikt, of ergens anders een fabriek bij een waterkracht centrale.

Eigenlijk moet Delta of de opvolger van Zalco een windpark bouwen. Dat is nog een stuk milieuvriendelijker, het kan gemakkelijk, windmolens bestellen en aansluiten. De aluminium fabriek volgt gewoon de windsterkte.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , . Bookmark de permalink.

7 Reacties op Kerncentrale Borsele kan en moet nu structureel uit

 1. e de jong zegt:

  Schrijver van dit artikel heeft weinig tot geen inzicht in het proces van aluminiumsmelter.
  De oplossing welke hij aandraagt met windmolens is flauwekul, bereken eens hoeveel windmolens er nodig zijn , en wat te doen als de wind even wegblijft?

  • Henk Daalder zegt:

   Ik heb het wel degelijk bestudeerd als elektrotechnisch ingenieur, en gevonden dat Delta er al rekening mee houdt, en er mee werkt, dat de aluminium fabriek juist wel zijn afname aanpast aan de stroom die er beschikbaar is, en dat kan ook gemakkelijk.

   Juist door de fabriek aan te passen aan de behoefte van Delta, krijgen ze veel goedkopere stroom.
   De fabriek kan zich ook heel gemakkelijk aanpassen, want de meeste stroom wordt gebruikt in een soort acculader systeem. Daarin wordt aluminium gevormd in een soort accubakken. Als er minder stroom is, ontstaat er ook evenredig minder aluminium. Dus is er geen probleem. De fabriek hoeft alleen maar af te spreken dat er gemiddeld voldoende stroom is om de geplande hoeveelheid aluminium te produceren.

 2. Onra zegt:

  450 MW uit windmolens…. Waar wil je ze zetten? Stel je jouw achtertuin ter beschikking? Enig idee hoe veel molens je dan nodig hebt?

 3. danny zegt:

  Het op en af regelen van de stroom betekent wel een enorm instabiel proces en dus ook productie verlies.

  • Henk Daalder zegt:

   Ga er van uit dat Zalco en de Delta zeer nauw met elkaar samenwerkten bij het opvoeren van de stroom productie en het op en afregelen van de productie bij Zalco

   Daarom kreeg Zalco ook hoge kortingen als ze netjes samenwerkten met de centrale, tot geld toe, om de overbodige stroom af te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *