Initiatiefwet Mooi Nederland van PvdA, GroenLinks en D66, met Mooie Windparken

De progressieve partijen komen met een initiatiefwet om de Natuur te beschermen.  En ze noemen de wet “Mooi Nederland.  As maandag is er een symposium over in de Tweede Kamer.  In een Mooi Nederland gaan de komende jaren ook vele windmolens verschijnen, omdat de wereld duurzaam wordt en Nederland ook.  Daarom horen in een betere Natuurwet ook windmolens. Anders lopen we met Mooi Nederland achter de feiten aan: Krijgt er net een gebiedje de status “Mooi Nederland”, blijkt daarna dat er ook wat windmolens in moeten komen. Windmolens in ons landschap zijn onvermijdelijk.

Mooie windparken hebben een regionale schaal.
En het kan mooi uitkomen als het mooi ontworpen windpark, een lijn in het landschap, ook een natuurgebied aandoet. Hoeft niet, maar uitsluiten is onverstandig.
De combinatie Natuur en Windparken, moet vooraf worden overwogen. Natuur en Windmolens gaan namelijk heel goed samen.

Windmolens en natuur hebben gemeen dat ze beide niet helemaal tussen woningen passen.
Bovendien kun je windmolens ook mooi in het landschap ontwerpen. Dan moeten we het ontwerpen van windparken niet aan de initiatiefnemers over laten.
Overheden en inwoners van de regio horen daar ook een stem in te hebben. In de meer ervaren windpark regio’s van ons land doen ze dat tegenwoordig ook zo.
Natuur hoeft geen voorkeur gebied te zijn voor windmolens, maar zeker geen uitsluitings gebied.

Omdat windparken ook mooi ontworpen kunnen worden, en omdat natuur een van de soorten gebied is, waar windmolens “kunnen” passen, horen windmolens ook een plek te krijgen in een betere natuurwet.
Ik hoop dat de initiatiefnemers deze duurzame wijsheid kunnen opbrengen.
Het zou ook nog tot meer steun bij het CDA kunnen leiden.
Een de ondernemers in de VVD.
In de regio zijn dat vaak degenen die mee willen werken aan windparken.

Er zit ook een strategisch aspect aan het kiezen van windpark locaties.
Vaak liggen natuurgebieden op de grenzen van gemeentes, provincies en het land. Daar wonen vaak ook de minste mensen. En dat laatste is een goed selectie criterium voor windpark locaties. Agrarische gebieden zijn vaak ook heel geschikt voor een windpark, zoals de Peel en NO Brabant, West Brabant, het Groene Hart. Het rivieren gebied, de Veluwe, de Achterhoek, Twente, de Kop van Overijssel, Drenthe, Groningen, Friesland, de Kop van Noord Holland, ten noorden van Amsterdam. De bollenstreek. Zeeland, zelfs het dicht bevolkte Zuid Holland heeft veel plaats voor windmolens buiten Europoort en de Maasvlakte.

Politici volgen nu nog een soort salami tactiek, een windparkje hier of daar. Maar we moeten eerlijk zijn, er zijn er veel nodig, om alle benodigde energie duurzaam te maken.
Windmolens op het land zijn verreweg de beste keus, maar ook op zee zijn ze nodig, al zullen die te laat komen voor de eerste doelen in 2020 en 2030. Het rijk heeft de de afgelopen 30 jaar de Nederlandse windmolen industrie kapot gemaakt, en is nu hard bezig de Nederlandse offshore windindustrie kapot te maken.

Maar die windmolens blijven nodig om ons land duurzaam te maken. Daarom moeten we nog steeds mooi in ons landschap ontwerpen. Waar het zo uitkomt, ook in combinatie met Natuur.

Burgers als investeerder in de natuur met windmolens
Natuur is mooi, nuttig voor de biodiversiteit en onze eigen inspiratie. Maar als we eerlijk zijn, er komt maar een klein deel van de bevolking. Door iedere burger de kans te geven te investeren in een stukje windpark, (in akker, weiland of natuur) geven we het buitengebied een extra betekenis, en een extra reden er een keer te gaan kijken.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, guldenlijn, politiek en getagd, , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *