GGD Zuid Limburg creert een leugenachtige tsunami aan windmolen weerstand

GGD ZL tsunami van onhoorbaar zacht windmolen geluid in Lanakerveld, zie uitleg onderaan

De windmolens in Lanakerveld zijn eigenlijk heel erg stil, je hoort ze nauwelijks, maar de GGD Zuid Limburg blaast het op tot een tsunami van lawaai, een golf van onhoorbaar zacht geluid overspoeld volgens de mensen, leugenaars, van de GGD ZL de wijk. Ze verspreiden hiermee een ernstige vorm van desinformatie.
De gemeente Maastricht wil duurzaam worden. Onderdeel daarvan is en windparkje bij Lanakerveld, in de buurt van Belgische windmolens. De provincie is zo slim geweest een commercieel bedrijf de opdracht te geven het windpark te bouwen en voor de eigen winst te exploiteren, De DECL, Duurzame Energie Centrale Limburg. Daarmee sluiten Maastricht en de provincie de eigen burgers effectief uit van voordeel van het windpark. Dit is een door de Nederlandse overheid beproefde methode om weerstand tegen windmolen op te roepen en in stand te houden.

Natuurlijk zijn er verschillende onderzoeken gedaan om de impact van de windmolens duidelijk te maken. De initiatiefnemers hebben zelf al lang bekeken dat de gekozen locaties voldoen aan de  normen voor geluid en slagschaduw. De geplande windmolens op  het Lanakerveld voldoen dan ook aan de gestelde eisen. Anders krijgen ze geen vergunning.

De GGD Zuid Limburg heeft ook een rapportje gemaakt, daarin presenteert het onderdelen van andere rapporten. De GGD ZL kiest er daarbij voor, de verder objectieve gegevens op een suggestieve manier  te presenteren. Waarom ze dat doen zeggen ze er niet bij, maar ze veroorzaakt daarmee een tsunami aan weerstand. Aangezien de GGD er altijd prat op gaat dat ze wetenschappelijk bezig zijn, zullen ze die weerstand wel bewust hebben opgeroepen.

Waarom zou je als GGD anders schrijven”In Nederland ondervinden 340 mensen ernstige geluidsoverlast van windmolens” en daarna “We verwachten in de wijk geen ziektegevallen door  het geluid van de windmolens”

In werkelijkheid voldoet het plan netjes aan de door de overheid gestelde geluidseisen. Dat vertelt de GGD ZL er niet bij, hoewel ze zich voordoen als wetenschappers, geven ze alleen een plaatje waarbij een grote geluidsvlek, als een tsunami de nabij liggende wijk overspoelt. Op het kaartje staan verschillende getallen, maar de wetenschappers van de GGD ZL kozener voor die onleesbaar klein in het rapport af te drukken, zodat je alleen de geluids tsunami ziet, ook al zijn de bijbehorende getallen ver onder het hoorbare niveau.

De windmolens in Lanakerveld maken natuurlijk een geluid, maar dat is zo zacht dat je ze in de wijk niet kunt horen, omdat ze door de geluiden van de wijk zelf worden overstemd.

Een voorbeeld is de koelkast in huis, die doet meestal ca 40 dB, een stille 38 dB.
De windmolens blijven met hun 40 LDEN nacht, buiten de wijk, en dat is buiten. Des ze voldoen keurign aan de norm die de WHO adviseert.
Ook de integrale norm, 47 LDEN grens, blijft buiten de wijk, netjes zoals het hoort.

Maar dat kunnen de wetenschappers van de GGD ZL niet uit hun pen krijgen, ze laten het bij wat misleidende statements.

Uitleg bij het plaatje
Het plaatje geeft de verwachte geluidsniveaus weer in LDEN eenheden. Deze is voor de nacht. LDEN staat voor loudness Day, Evening Night, en geefr de jaar dosis geluid, opgeteld voor overdag, de avond en de nacht, waarbij avond en nacht dosis ieder een extra opslag  hebben gekregen. De nacht waarden krijgen er 10 eenheden bij, het is vergelijkbaar met Decibel, maar niet helemaal hetzelfde.

Maar laten we de LDEN waardes als dB hanteren

Decibel is de momentane geluidsterkte, een schreeuw is bijvoorbeeld 70 dB, op 1 m afstand. Als je luistert op 10 m afstand is het nog maar 65 dB,
op 50 m afstand is het geluid van de schreeuw nog maar 60 dB.
op 200 m afstand is het nog maar 50 dB een nog goed verstaanbaar gesprek
op 300 m is het nog maar 47 dB nog net te horen, een zachte TV
op 400 m is het nog maar 40 dB, alleen te horen als je je adem inhoudt en verder niets anders geluid maakt. Een koelkast zit op dit niveau.

Op het kaartje kun je zien dat der LDEN Nacht lijn ruim buiten de wijk valt, de LDEN Nacht waardes staan er bij, je krijgt een vergrote kaart te zien als je er op klikt.

Dus simpel gezegd, die windmolens maken, buiten beluisterd, net zo veel geluid als een koelkast. De vogels, de wind in de struiken, vooral het verkeer in de buurt, het moet net allemaal even stil zijn, wil je die windmolens horen.

Op het kaartje zie je een aantal blauwe punten, dat zijn cirkels om de windmolens, eigenlijk er onder, 51 dB, daarom heen wat grotere cirkels 46 dB. Daaromheen een grote elips de grens van het roden gebied, 41 dB, het ligt ruim buiten de wijk.

Zet daar een koelkast neer, en ga in de wijk luisteren of je hem hoort.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *