De grootste windmolen van Nederland in aanbouw

Onderste deel van een Enercon E126 windmolen, waarom lijkt hij te zweven?

In het zuidelijkste puntje van de Wieringermeer bouwen ze aan de grootste windmolen van Nederland. De mast bestaat uit ringen van beton, die op elkaar gestapeld worden. Op de foto de onderste ring. Er is echter iets vreemds aan de hand, hij lijkt in de lucht te hangen, maar de touwen van de kraan hangen slap in de lucht. Hoe kan dit?

Hoewel de toren bestaat uit op elkaar gestapelde ringen, waait hij niet om. Dat komt doordat er straks als hij helemaal is opgebouwd, stalen kabels van boven naar beneden gespannen worden. Die kabels trekken de ringen van de toren strak tegen de betonnen fundering aan. Als de wind straks kracht zet, vangen deze kabels de kracht op. Daarom heeft de toren ook een gebogen vorm, zoals een trompet, de kabels staan dan, aan de binnenkant, strak tegen die ronde vorm aan.

Meer foto’s op de website van deze windmolen, die ten onrechte een windpark genoemd wordt, het is echt maar 1 molen. Maar als er ooit meer bij komen, in welke richting zou die rij dan het beste kunnen gaan? Ik denk naar het noorden langs de dijk. Maar de nieuwe rij zou ook kunnen aansluiten op de rij aan de zuidgrens van de polder. Maar niet beide kanten op, want voor een mooi landschap moet er een stukje horizon leeg blijven.

In West Brabant zijn plannen om langs de A16 een Burger windpark te bouwen, dat zou met dit type kunnen, omdat er dan minder masten nodig zijn

Dit bericht is geplaatst in duurzaam en getagd, , , , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op De grootste windmolen van Nederland in aanbouw

  1. Dichterbij zegt:

    In het streven naar mooie windparken heeft men hier toch duidelijk grote misslag gemaakt, door deze locatie te kiezen. Het enthousiasme voor windenergie zal er met deze top-ambtenaar niet groter op worden.

  2. Henk Daalder zegt:

    Deze molen kan nog steeds worden opgenomen in de rij langs de zuidgrens van de polder, dan voldoet het geheel weer aan de regels voor mooie windparken

    Maar dit is een apart geval, toen de oorspronkelijke molen gebouwd werd, was het een unieke situatie. Dan is elke plek goed, ook niet te dicht bij Medemblik.

    Iedereen die voordeel wil van deze windmolen, moet zich melden bij http://www.pakdewind.nl

    Voordeel begint met je organiseren.

    • Henk Daalder zegt:

      De bouwer van deze windmolen heeft grote delen in aandelen verkocht aan rijke mensen, om hen extra belastingaftrek te geven.
      Daarom was hij ook niet geïnteresseerd in het verkopen van deze windmolen in stukjes aan de burgers van Medemblik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *