Eerste paal windpark Neer begint met een grote klap

Beng, de hei installatie in een weiland bij Neer tussen de dorpjes Heibloem en Egchel (dit is Limburg), geeft een harde klap op de bruine stalen buis. De eerste klap komt onverwachts. De heiers waren even bezig het uiteinde van de lange buis op een ronde bodemplaat te zetten. Eerst moet de buis bovenin goed in het heiblok zitten, daarna onderaan tegen de hei installatie geklemd en dan met het uiteinde in een stalen dop, de bodemplaat. De heiers hadden die bodemplaten eerst in een cirkel op de grond gelegd. Zo’n bodemplaat is net te tillen voor een persoon. Toch galmen ze een beetje als ze ze in een cirkel op de grond gooien.
Na een paar klappen stopt het heien alweer, de paal zit nu kennelijk goed in de grond gefixeerd. Zoals een timmerman een spijker vast zet in het hout, voor hij uithaalt voor het echte timmeren. Na dit begin van het heien kan de wethouder achter de bediening van de hei installatie kruipen en officieel de eerste paal slaan.

Als de paal, eigenlijk dus de buis, in de grond zit, gaat er een lange ronde kooi van betonijzer in, en daarna storten de heiers hem vol beton. De buis wordt daarna weer omhoog geheid. Zo komen er ca 20 palen in een cirkel in de grond. De fundering van de windmolen.
Het lawaai van het heien is het hardste lawaai dat de omwonenden ooit zullen horen van het windpark.

In april 2012 moeten de wieken zachtjes zoeven en het windpark stroom leveren.

Na 10 jaar touwtrekken met bezwaarmakers en onzekere subsidie van het rijk, blijken de initiatiefnemers Har Geenen en Eric van Eck uit Limburg, de volhouders die er in slagen het voorlopig grootste windpark van Limburg te bouwen.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Eerste paal windpark Neer begint met een grote klap

 1. Jos Hagelaars zegt:

  Dag Henk,

  Ik heb gisteren je stukje op het NRC klimaatblog gelezen en vandaag even doorgeklikt en wat nagezocht. “Duurzame Brabander” en “MES- en planningsapplicaties bij een groot industrieel bedrijf”, vast iemand die ik in het dagelijkse werkleven zo nu en dan tegenkom dacht ik zo. Vandaar dat ik even een groet hier wilde achterlaten.

  Interessant dat je duurzaamheid een warm hart toedraagt en de hockeystickgrafiek van Michael Mann onder het plaatje van Brabant hebt geplaatst. Het heeft een raakvlak met een van mijn hobby’s, de klimaatwetenschap. Een logische conclusie die je uit deze wetenschappelijke tak van sport kunt trekken, is dat de mensheid het verbruik van fossiele brandstoffen dient te verminderen. Het gebruik van windenergie zal hierbij helpen, leuk dat je je daar zo intensief mee bezig houdt.

  Succes met je windmolen projecten en groeten,
  Jos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *