Nieuw windpark voor West Brabant, nu voor iedereen

De polder gemeentes van West Brabant zijn heel geschikt voor windparken, niet omdat het er veel waait, dat doet het overal in Nederland voldoende. In de polders van West Brabant hebben ze de ruimte voor windmolens, maar ze laten anderen ermee geld verdienen.
Wat moet je als boer in dit gebied?

  • Meedoen met een commerciële windpark ontwikkelaar, voor een lelijk windpark?
  • Of met inwoners samen een mooi windpark opzetten.
    Begin met het opzoeken van lokale voorstanders, voor een eigen windpark.


View windpark westbrabantse polder in a larger map

Het rijk wil een  gebied zoals West Brabant vol plempen met windmolens, te beginnen met de gemeente Moerdijk. Ze nodigen ondernemers uit om met een plan te komen, voor een geconcentreerd en lelijk windpark. En ze hebben enkele regelingen opgesteld om die ondernemers verder te helpen.
Helaas heeft het rijk geen oog voor de inwoners, noch voor een mooi landschap. Het rijk sluit burgers buiten, alleen als het om bezuinigen gaat, zijn Burgers de klos, en worden bedrijven overgeslagen, vreemd. Burgers kunnen goedkoper in een windpark investeren dan een bedrijf.

Een belangrijk criterium is, dat het windpark groter dan 100 MW moet zijn. Daarmee kan het rijk, gemeentes en provincie passeren.  Op zich is er niets mis met grote windparken (als ze maar mooi zijn), maar voor het rijk is dat de grens waarbij zij als rijks overheid, gemeente en provincie kan overrulen.

Mooie windparken kosten minder moeite om te bouwen
Daarom heb ik een mooi windpark plan gemaakt, dat met respect met het landschap om gaat, het is een enkele rij windmolens, langs de minst bewoonde plekken in West Brabant.
Een mooi windpark moet een rij of een lijn zijn, dat is visueel het mooist, en omdat het een lange lijn kan zijn, in West Brabant, is het totale windpark ook aanzienlijk.

Een windpark wordt ook mooi door participatie van omwonenden, bijvoorbeeld als inwoners er een aandeel van 500 tot 5000 EUR in kunnen kopen, of een lening met hoge rente. Het blijkt ook in het buitenland, waar ze Nederland al een jaar of 10 voor zijn, dat financiële participatie de waardering voor een windpark sterk doet stijgen.

Duits voorbeeld mede-eigenaar zijn werkt positief.
Twee Duitse dorpen, Zschadrass en Nossen, ver in Oost Duitsland, hebben ieder uitzicht op een windpark, de inwoners zijn net als in Nederland met grote meerderheid voor duurzame energie, maar meer windmolens, daar denken ze verschillend over.

In Nossen is het windpark van een energiebedrijf, de inwoners kunnen alleen maar kijken naar de windmolens.

In Zschadrass zijn de inwoners mede eigenaar van het windpark, de bouw ging niet stiekem, maar ze kregen te horen dat ze konden meedenken en dat een deel van de opbrengst, natuurlijk, voor het dorp zou zijn. Deze aanpak heeft tot gevolg dat ze nu, als mede-eigenaar met 87% in zouden stemmen met een uitbreiding van hun windpark.

In Nossen blijkt maar 40% voor uitbreiding van het windpark van het energiebedrijf te zijn.

Daarom is de Nederlandse aanpak voor windparken slecht, de participatie is niet geregeld, de participatie condities zijn slecht, burgers worden eigenlijk tegen gewerkt om te participeren in een windpark.
Het huidige CDA VVD kabinet beweerde dat ze Green Deals met de samenleving wilde sluiten, maar ze wees alle Green Deals af,  waar een serieuze vorm van participatie in zat.

Maar een boer in West Brabant, waarom zou die geen mooi windpark willen, als hij de keus heeft?
Wie helpt ze aan draagvlak voor zo’n mooi windpark?

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *