Kaap Verdische Eilanden, het meest duurzame land van Afrika

Verdeeld over 4 van de eilanden bouwen ze 30 windmolens, samen ca 25 MW, goed voor 25% van het totale elektriciteitsverbruik van het land. Nederland zit op 5%
De Kaap Verdische Eilanden worden daarmee een van de meest duurzame landen.
Volgens de minister van Financiën kost het windpark 60 M EUR, en levert het elk jaar 12 M EUR kosten besparing op. Dat komt doordat de stroom op de eilanden met dieselgeneratoren gemaakt wordt. Door deze dure stroom is er ook geen subsidie nodig.

95% van de bevolking woont op 4 eilanden, de 30 windmolens worden dan ook over deze eilanden verdeeld:

  • Santiago krijgt 10 MW
  • São Vicente 6 MW
  • Sal 8 MW en
  • Boa Vista 2.4 MW

De windparken komen op grond van de overheid of van het elektriciteitsbedrijf dat pas geprivatiseerd is. Het wordt gefinancierd door banken van buiten de eilanden. De African Development Bank en een Finse ontwikkelingsorgansiatie

Uit het MER (incl de sociale impact) blijkt dat 3 van de 4 locaties een visueel hoge kwaliteit hebben en dat ze op een voor veel mensen zichtbare plek staan.
Maar volgens de windatlas zijn dat de beste plekken vwb windsterkte.

De Kaap Verdische Eilanden zijn ongeveer van de zelfde orde van grootte als Texel, het een wat groter, een ander wat kleiner.
Volgens Wikipedia heeft de archipel weinig natuurlijke hulpbronnen, dat zal ik wel veranderen, ze hebben veel wind, en genoeg plek voor windmolens. Met de diesel generatoren kunnen ze de variatie in windvermogen ook gemakkelijk opvangen.

Helaas heb ik nog geen acceptabele foto gevonden van de windparken. Wel kun je er oudere windparken zien, met veel kleinere windmolens. En ze hebben naturlijk heel veel strand daar.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam en getagd, . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *