Apeldoorn heeft NU de kans duurzaam te worden

De gemeente Apeldoorn is altijd mijn voorbeeld geweest van een stad met een goede ambitie voor duurzaamheid. Ze willen in 2020 energie neutraal zijn.
Technisch is dat ook mogelijk, maar dan moet er wel wat gebeuren. De gemeente heeft zich de afgelopen jaren verloren in vele kleine projectjes, zoals LED lantaarns, maar dat zet natuurlijk geen zoden aan de dijk, richting die 100% energieneutraal in 2020.

Maar er is nu een gouden kans, een Apeldoorns aandeel in een offshore windpark. Ook Duitse steden maken zichzelf op die manier duurzamer. Nu heeft het Duitse bedrijf Bard besloten zijn eigen aandeel in een windpark van 600 MW te verkopen aan een Nederlands financierings-bedrijf, Typhoon Capital. Dat bedrijf gaat weer de boer op om de aandelen ergens onder te brengen. Bijvoorbeeld bij Apeldoorn. De gemeente München heeft ook een aandeel in een windpark van Bard, en meer steden hebben dat gedaan.
HVC is een Nederlands energiebedrijf, dat nog in eigendom is bij diverse Nederlandse gemeentes, zij hebben al eerder een aandeel in het windpark van Bard gekocht.

Hier een bericht in het over de aankoop van het windpark

De aanpak van Bard was oorspronkelijk om windparken voor zichzelf te bouwen, en daarmee te verdienen door de stroom te verkopen. Ze lieten Bard het open of ze en hoeveel aandelen in hun park voor anderen beschikbaar zouden komen.

Bard is in de offshore wereld een apart geval omdat ze de hele keten in eigen hand willen houden. Ze hebben hun eigen windmolen gebouwd, daarmee word nu hun eerste windpark gebouwd, waar München dus een deel van bezit. Ze hebben eigen hefschepen, en ze bouwen dus op eigen kosten windparken. Daardoor zijn ze in staat efficiënter en meer gestandaadiseerd te werken, dus goedkoper te zijn dan wanneer een een consortium een windpark bouwt.

Dit is dus een buitenkans voor Apeldoorn, en Friesland dat beweert dat ze liever windmolens op zee heeft dan op het land in Friesland. Deze bestuurders en volksvertegenwoordiging hebben NU de keus, meedoen en de eigen voorkeur realiseren voor een goede prijs, of maar weer slap afwachten.

Als de gemeente Apeldoorn niet snel genoeg handelt, moet de nieuwe coöperatie DEA maar in het geweer komen. Uiteindelijk zullen burgers van Apeldoorn zelf de investering moeten doen. Dan kan de DEA mooi de burgers organiseren.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *