Participatie architect helpt fractie met het doseren van invloed

Volksvertegenwoordigers strijden een ongelijke strijd, niet tegen de coalitie partijen, maar tegen de stapels dossiers die over ze uitgestort worden. Welke energie levert het op als jij, jouw expertise kunt inzetten voor zo'n politiek besluit?

Je kunt de volksvertegenwoordiger zien als “regisseur van invloed”.
Maar ook kan een fractie, of partij die invloed inzetten, en dus stukjes invloed weggeven om meer mensen van buiten de fractie te stimuleren een bijdrage te leveren. In de achterban zit altijd veel meer kennis dan benut wordt. Invloed geven maakt die kennis los. Zet de participatie architect aan het werk.

Invloed geven is aandacht creëren.

Om nu het lopende proces in de fractie niet te veel te verstoren en te belasten, kun je een “participatie architect” benoemen, wellicht per onderwerp, of fase van een proces, zoals een streekplan.

Zo iemand zoekt aangrijpingspunten voor invloed vanuit de achterban.
In overleg met de fractie, of als lid van de fractie, bekijkt de participatie architect welke aspecten de achterban zullen aanspreken en activeren, als ze daar enige invloed op zouden hebben.
De fractie moet wel in staat zijn geloofwaardig over te brengen dat daar ook nog echte invloed mogelijk is.

Volgens het tijdschrift Filosofie is politiek georganiseerd wantrouwen. Dat wantrouwen in binnen de partij te reduceren door de achterban er meer bij te betrekken. Als het lukt het onderling vertrouwen in de partij te verhogen zal die veel meer snelheid kunnen ontwikkelen.

Dit bericht is geplaatst in invloed, politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *