Drimmelen overvallen door andermans windmolens

gemeente Drimmelen heeft best ruimte voor windmolens

De gemeente Drimmelen in NW Brabant voelt zich overvallen door commerciële windpark plannen die de initiatiefnemers via de provincie hebben aangemeld. Het plan is meer dan 5 MW, dan is de provincie de partij die de RO procedure doet. Er zullen nog wel meer van dergelijke plannen komen. Gemeentes die verzuimen windparken voor hun eigen gebied te maken, worden een gemakkelijke prooi, voor commerciële windpark ontwikkelaars. Verstandige gemeentes zetten hun eigen burgers in de driverseat, en helpen zichzelf naar een duurzame toekomst. Daarbij kunnen de commerciële windpark ontwikkelaars best een rol spelen. Met opdrachten uit de gemeente of de grotere regio.

Er zijn in Drimmelen een paar dingen fout gegaan:

 • De gemeente Drimmelen had al veel eerder zelf, de meest geschikte locaties moeten aanwijzen en daar een planologische procedure voor moeten doorlopen.
 • Daarmee had de gemeente voor haar eigen inwoners een voorkeurspositie kunnen realiseren, zodat straks de eigen inwoners wat kunnen bij verdienen of hun eigen duurzame stroom kunnen opwekken met een eigen windpark.
 • Nu komen de commerciële project ontwikkelaars en hebben de inwoners het nakijken, zitten straks tegen andermans windmolens aan te kijken.
 • De gemeente weet dat de provincie het bevoegd gezag is voor bijna alle windparken, tenzij het meer dan 100 MW is. Ze had allang zelf vooruit moeten kijken, en zelf mooie windparken voor de eigen regio moeten ontwerpen.

Aangezien alle gemeentes in NW Brabant allemaal heel geschikt zijn, zouden ze moeten beseffen dat hun grondgebied een goudmijn is voor commerciële windpark ontwikkelaars.
Wat er nu echt fout gaat, is dat al die commerciële windpark ontwikkelaars ieder voor zich wat dealtjes maken met  grondeigenaren. Zo ontstaat het versnipperde beeld dat we kennen van de kop van Noord Holland en de Flevopolder.
Daar hebben er van geleerd, en ontwerpen alleen nog windparken in regionaal verband. Dat moeten de gemeentes in West Brabant ook gaan doen, nog deze zomer.
Voor 1 okt klaar, ik help er graag en onafhankelijk aan mee. Voor mij moeten alle burgers die er wonen, de kans krijgen mede-eigenaar te worden.

Ga daarom als de donder samen met de andere gemeentes regionale windparken ontwerpen.
Maak werkgroepen van burgers in Drimmelen, Moerdijk, Steenbergen, Etten Leur en Breda die positief zijn over windmolens in hun gebied.
Geef ze een kader mee en laat ze windparken ontwerpen, met ontwerp regels. Zoals:

 • Alleen lijn vorming. Recht of langzaam vloeiend langs de beste plekken
 • Lijnen blijven minstens 8 km uit elkaar.
 • Hou stukjes horizon leeg, polderjongens moeten ver weg kunnen kijken.
 • Inwoners in het gebied moeten het recht krijgen mede eigenaar te worden.
 • De betrokken gemeentes ondersteunen de planologische voorbereiding.
 • Grondeigenaren mogen hun grond inbrengen voor een mogelijke windmolen locatie, maar dat is geen garantie dat er een op hun grond komt. Als ze zo meedoen, kunnen ze wel mee-investeren en meedelen in de opbrengst.
 • Grondeigenaren wiens grond wel benut wordt kringen daar een eerlijke vergoeding voor, maar mogen geen wurgcontract eisen, dan doen ze gewoon niet mee.

Meer over de ontwerp aanpak op Waarde creëren met een  regionaal windpark plan

In zo’n regiobreed windpark ontwerp kunnen de hapsnap plannen van Enexis?? en de Wolff worden meegenomen en ingepast. Dan wordt meteen duidelijk of ze wel in het totaal plan passen.
Dat regio brede plan hoeft niet meteen helemaal gebouwd te worden, het plan kan in kavels verkocht ,of gegund worden aan groepen burgers uit de eigen regio. Dat worden dan coöperaties met een eigen lokaal duurzaam energiebedrijf. Daar koopt de gemeente haar duurzame stroom. De essentie van deze aanpak is dat de regio zelf laat zien dat er betere windparken mogelijk zijn die de landelijke doelstellingen beter realiseren, met perspectief voor de toekomst. Het Rijk heeft daar geen behoefte aan, maar bij de rechter telt kwaliteit  wel, want de lange termijn doelstelling zit wel in het rijksbeleid opgesloten,  maar wordt niet door het rijk geïmplementeerd in wat er nu gebeurt

Overigens vreemd dat netbeheerder Enexis windparken gaat bouwen, het is een publiek bedrijf met maar 1 doel: Onze kabels beheren.

Wil je op de hoogte gehouden worden?
Meldt je aan bij www.pakdewind.nl
of hieronder in een reactie.
Wil je meedoen in een lokale werkgroep, meld je aan bij Pak de Wind, en/of geef meteen je reactie.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed, politiek en getagd, . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *