Darwind XEMC, eerste nieuwe windmolen van Nederlands fabrikaat

Eerste nieuwe windmolen van Nederlands fabrikaat

Eerste nieuwe windmolen van Nederlands fabrikaat

Hij staat,  juni 2011. In de Wieringermeer is het eerste exemplaar van de Darwind XEMC offshore windmolen opgebouwd. Het bedrijf is begonnen als Darwind in 2005, en wilde een 4 tot 5 MW offshore windmolen bouwen, want er komt veel vraag naar offshore windmolens in de landen rondom de Noordzee.  Het bedrijf is daarna onderdeel geworden van Econcern, maar dat ging failliet. Darwind was toen nog slechts een ontwikkelbedrijf, met een mooi product, op de tekentafel. Daarna is het overgenomen door het Chinese XEMC, een concern dat industriële producten maakt, in China. In dat land is de vraag naar windmolens nog groter dan in de EU.

Na 6 jaar hard werken staat het eerste exemplaar er. Het is een test exemplaar, toen  ik er was draaide hij nog niet, ze zullen eerst allerlei controle metingen doen. Een windmolen is weliswaar omvangrijk en dus zwaar, maar toch zo licht mogelijk gebouwd. Dat betekent dat de gondel best wat rekt als alles beweegt. Dus zullen ze eerst controleren of  de berekeningen uit de ontwerpfase kloppen met de praktijk van het eerste exemplaar.

Zo zijn er filmpjes van andere windmolens waar je de top van de mast met de gondel in de wind ziet schommelen.

Als dit eerste exemplaar nergens te veel doorbuigt, zullen ze hem een keer laten ronddraaien, gaat dat ook goed, dan bij een beetje wind rustig laten draaien en alles doormeten. Nog steeds om te controleren of de praktijk klopt met het ontwerp. Ook in de beweging en het geleverde vermogen.

Zo komt een compleet nieuw Nederlands produkt langzaam tot leven.

Luchtspleet tussen draaiende delen en stilstaande stator
Op de foto zie je links de rotor, die direct op een groot lager is gemonteerd in de ronde doos. Die ronde doos, tussen rotor en gondel is de generator. De buitenkant staat stil en bevat spoelen waar de stroom uit komt. Daarbinnen draait de rotor van de generator,  waarop magneten zitten. Eigenlijk net als een fietsdynamo.
Het grote verschil is dat rotor en wieken aan een enkel lager zitten, het gewicht en d ewind laten dat een beetje bewegen, waardoor de luchtspleet varieert.
Die luchtspleet wordt ook gebruikt om de generator te koelen, vanuit de gondel wordt lucht door de luchtspleet naar buiten geperst, en gedeeltelijk ook weer weggezogen door de beide buizen bovenop.
Een deel van de koellucht ontsnapt naar buiten, zo voorkomen ze dat zoute zeelucht in de generator binnendringt en roest veroorzaakt. Dit exemplaar staat in de polder, maar hij is bedoelt voor op zee, waar hij jaren moet blijven draaien zonder veel onderhoud. Ook als hij op zee staat en de kabel stuk gaat, blijft hij een beetje draaien om zelf net genoeg energie op te wekken om die lucht naar buiten te persen.

Als je op de foto klikt, zie je op de vergroting dat de trommel van de generator doorzichtig lijkt, dat is ook zo, de spoelen onder de afscherming worden met buitenlucht gekoeld.

Politiek
Nu is het succesvol ontwikkelen van een nieuwe windmolen een ding, hij moet uiteindelijk in een fabriek gebouwd gaan worden. Het Chinese XEMC staat nu voor de keus, alleen een fabriek in China voor de Chinese markt, of ook een fabriek ergens aan de rand van de Noordzee, nu de grootste geconcentreerde offshore markt. Een fabriek van grote windmolen onderdelen moet natuurlijk in de buurt van de afzet markt staan. China is waarschijnlijk te ver weg, bovendien is daar de vraag veel groter dan in de EU.
XEMC heeft al een joint venture met het Zeeuwse bedrijf Unitron, dat windmolen besturingen maakt. Nu juli 2011, hebben ze een vacature, “enige  kennis van  Chinees is een pre”
Als er ergens  een kans is op “meer economie in Nederland”, dan is het met XEMC. Hopelijk mogen ze dat bij EZ begrijpen, van de fossiele belangenbehartigers in Den Haag.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , . Bookmark de permalink.

14 Reacties op Darwind XEMC, eerste nieuwe windmolen van Nederlands fabrikaat

 1. Zie ook de website van de fabrikant

  http://www.xemc-darwind.com/index.php/news/72-press-release.html

  Nu nog uitzoeken wat er innovatief is aan de bladen.

  • Ze verwachten toch dat er in Nederland werkgelegenheid komt:

   Success of XEMC Darwind will lead to the creation of hundreds of permanent jobs, re-establishing the Netherlands as a centre of excellence for advanced turbine technology and sustainable wealth for many directly and indirectly involved in the offshore wind sector.

 2. Henk Daalder zegt:

  Uit andere berichten concludeer ik dat dit prototype in China is gefabriceerd.

 3. de haan zegt:

  darwind xemc is putting a revelutionary product on the market. with a little dutch flavour of technology mixed up with chinese investments they create the awnser back for example a company like siemens, enercon or vestas. on the testfield everything is looking fine on the prototype ( I can nearly see it from my house) there is a lot of time that people think that its broken because it stands still, but i can tell you they testing a lot of systems on the turbine what gives direct feedback to the chinese and dutch engineering departments. with the trust of a good product I will see a sunny future for this masterpiece of technology in off-shore windpower.
  there is in every kind of way no hesitations that the dutch people have to worry that this machine will be a shame for our country. we are develloping technology for all over the world for centurie’s. and which country has more past with the wind than the dutch?

  • Bos zegt:

   Wel nu… Mooie woorden over deze molen. Maar als dat ding op c.a. 900 meter afstand tegenover je huis staat zoals bij mij. De molen geeft een lawaai van hier tot Tokyo, een geluid alsof het lager er subiet uit zal vallen. De molen is ontworpen voor op zee waar lawaai er blijkbaar niet toe doet, maar hij staat tegenover mij. De molen geeft mij enorme overlast en niemand van de balanghebbende van deze molen die er wat aan wil doen. Je zal het maar beleven!!!!

   • Henk Daalder zegt:

    Beste van Bos,
    Je woont bij een test veld, dat betekent dat het hier gaat om tijdelijke geplaatste windmolens.
    En onderdeel van de test kan zijn dat er extra lawaaiige condities worden uitgeprobeerd

    Hoe hoger de belasting, des te meer lawaai er is.
    En Darwind heeft er ook voor gekozen om hun rotor extra snel te laten draaien (met wat meer geluid) omdat ze toch voor op zee bedoeld zijn, inderdaad.

    • Bos zegt:

     Geachte heer Daalder,

     U heeft het over tijdelijk geplaatst, maar wel een tijd van vijf jaar. U schrijft dat Darwind gekozen heeft om de rotor extra snel te laten draaien ( met meer geluid) omdat ze voor op zee bedoeld zijn, maar deze staat toevallig op land. Deze molen maakt een appart ( schrapend ) geluid die ik bij geen enkele andere molen hoor. Naar mijn mening moet deze molen dan snel op zee gezet worden waar de herrie geen probleem is of de rotor minder snel laten draaien. Of de overlast compenseren als geen van beide opties mogelijk zijn.

     • Henk Daalder zegt:

      Je kunt ook gewoon klagen bij Darwind
      Het is dan wel een test veld, maar er zullen hopelijk wel geluidsnormen zijn afgesproken

 4. Bos zegt:

  Geachte heer Daalder,
  We hebben bij XEMC Darwind aangegeven geluidsoverlast van hun turbine te hebben. Zij verschuilen zich achter de normen. Die zoals u zeker weet in 2011 zijn versoepeld. Er mag meer dB worden geproduceerd, er wordt gewerkt met jaargemiddelden dus hoeven de piekmomenten niet meer gemeten te worden. Voor een testpark komt dat wel heel goed uit natuurlijk. Bij die door u genoemde extra lawaaïge condities is de XEMC Darwind turbine op een afstand van ruim 2km te horen!! Hoe dan ook, door alle ervaringen met XEMC Darwind, het ECN Testpark en de Milieudienst zijn wij geen voorstanders meer van windenergie. Geen notoire tegenstanders, geen klagers, maar gewoon omwonenden die geconfronteerd worden met een heel vervelend soort geluid.

  To mr de Haan, I would say. Please never ever build this turbine onshore. It produces too much noise. Not only the “”normal”” noise nuisance of the wings and the humming of the generator but especially this very, very irritating scraping sound. There is a lot of time that we think the turbine is broken and that is not when it stands still but when the turbine is in action. The sound of steel scraping steel.

 5. Henk Daalder zegt:

  Beste Bos,
  Je stelt dat deze molen op 2 km afstand is te horen.
  Maar de afstand is niet het criterium waar het om gaat.
  Het gaat om de de geluidsterkte of druk uitgedrukt in DB, gemeten over een heel jaar en gewogen volgens LDEN, dat moet onder de 47 DB blijven.
  Het geluid snachts telt zwaarder mee.

  Het is natuurlijk vervelend als je er last van hebt, maar als het geluid onder deze norm blijft, dan is er weinig aan te doen. Behalve constateren dat het bij jou in de polder vaak behoorlijk stil kan zijn, en dat daardoor elk geluid meer opvalt dan op minder stille woonplekken.

  In de winter, als er sneeuw ligt, en er verder weinig andere geluidsbronnen zijn, ergens in de polder, is een windmolen waarschijnlijk nog wel verder te horen.
  Maar als je in de Wieringermeer woont, dan weet je dat er grote kans op windmolen geluid is.
  Net zoals je weet dat er grote kans is op verkeerslawaai, als je in de bebouwde kom woont of in de buurt van een drukke weg.

  Treinen zijn soms op meer dan 5 km te horen.

 6. Bos zegt:

  Beste Daalder,

  Het laatste wat ik erover zeg. Het gaat niet altijd om de sterkte van het geluid maar ook om het soort geluid. Daar wordt steeds meer over geschreven. Er wordt meer en meer erkend dat het geluid van windturbines als storender wordt ervaren dan het geluid van verkeer, vliegtuigen of treinverkeer. Daarbij is de herrie van windturbines vol continue te horen, dag in dag uit, nacht in nacht uit. Alleen als het windstil is, is er geen lawaai.

  Hoe dan ook als je tussen 20 turbines in komt te wonen van het formaat De Ambtenaar dan ben je niet blij.

  Als je in de Wieringermeer woont dan weet je niet dat er een grote kans op windmolen geluid is, dat overkomt je!!!

  En de XEMC Darwind turbine is de meest lawaaiige van allemaal.

  Mvgr.

  • Henk Daalder zegt:

   Het geluid van een windmolens in juist steeds verschillend.
   Het hangt af van de windrichting, of eigenlijk naar welke kant de rotor kijkt, waar de wind vandaan komt.
   Net buten het vlak van de rotor hoor je het zoeven het hardst.
   Precies in het vlak van de rotor is het zoeven juist het zachtst.
   Tweehonderd meter voor de molen, hoor je een gelijkmatig suizen.

   Dat komt doordat het meeste geluid ontstaat, het zoeven, ontstaat aan de achterkant van de wiek. En op die plek is het geluid naar voren gericht. Maar doordat de wiek een bepaalde dikte heeft, blokkeert de wiek het geluid recht naar voren in de vliegrichting. Net voor en net achter het vlak van de rotor, hoor je het geluid het hardst.

   Als de wind draait, draait de rotor mee. Als het vlak van de rotor bij draaiende wind, door je huis schuift, zou je de verandering van het geluid moeten kunnen opmerken.

   Ik vind het jammer dat je het lawaaiig vindt.
   Maar, ook een beetje naïef, om niet te verwachten dat je windmolens hoort als je in de Wieringermeer komt wonen.
   Ben je vooraf niet gaan luisteren?

   • Bos zegt:

    Geachte heer Daalder,

    Nou vooruit, het allerlaatste dan.
    Ik vind het heel jammer dat u geen idee heeft waar het werkelijk om gaat. Waarschijnlijk kent u de Darwind-molen alleen van de plaatjes. Dit ding maakt niet alleen het zoef zoef geluid en het klappen van de wieken in de wind als hij op vollast draait. Zoals ik al eerder in een voorafgaande reactie heb geschreven, deze molen maakt nog een soort herrie die ik nog nooit bij een molen heb gehoord. Het is een geluid b.v. gelijk als het schrapen met een lepel in een pan of een kapot lager, metaal op metaal en is afkomstig uit de gondel. Het maakt hierbij niet uit in welke richting dat ding staat of hoe snel de wieken draaien, hij maakt continu die irritante herrie. Als ik de heer Daalder was, zou ik mij eerst wat meer verdiepen in de Darwind-molen in de praktijk of op z`n minst eerst naar dat ding luisteren voordat je iemand met eigen ervaring iets over de standaard geluiden van windmolens in z`n algemeenheid wijs probeert de maken.

    Mvg.

    • Henk Daalder zegt:

     Beste Bos,

     Die schraap geluiden horen natuurlijk niet. Dit is een van de 2 eerste windmolens van dit type.
     Ik zou het wel netjes van Darwind vinden als ze uitleg zouden geven over de aard van het geluid, en nog beter, als ze er wat aan doen.

     Ik ga z een email sturen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *