Windmolens, Amsterdam Noord regelt het zelf wel

Winddag 2011 Amsterdam Noord

Op een regenachtige zaterdag organiseerde Amsterdam Noord een winddag. Amsterdam wil meer windmolens bouwen, de zoekgebieden zijn aangegeven. De deelgemeente Amsterdam Noord laat op eigen kosten de nodige onderzoeken verrichten en stelt een Plan MER op.
Voor een beetje draagvlak is het dan handig de bevolking te informeren over windmolens en windenergie. Wat je snapt, kan op begrip rekenen, zelfs bijval als de voordelen duidelijk zijn.

De coöperatie Onze Energie, presenteerde de windplannen waar vooral de gemeente aan werkt. Een kaart met zoekgebieden in Amsterdam Noord. De procedurele stappen waar de plannen door heen geleid gaan worden.
En natuurlijk de mensen van de coöperatie om tekst en uitleg te geven.

De provincie Noord Holland is aanwezig met zijn windspel, met vaste animator en spelleider. Wind is ook cultuur, of draagvlak voor windenergie komt ook tot uiting in de cultuur van een gemeenschap. Bovendien zijn er veel manieren om informatie over windenergie over te brengen, en een belangrijk aspect, het landschap, is een cultuurdrager van belang.

Kinderen zetten molentjes in elkaar en venten die uit, ze knutselen wind muziekinstrumenten in elkaar, een fluit van pvc buis.

prijswinnaars met windmolens boven de snelweg

Grotere kinderen hebben in teams een molen ontworpen, Gino, Remco en Kevin, winnen met een ontwerp waarbij windmolens boven de snelweg komen te hangen, want in het lawaai van het verkeer hoort niemand die windmolens. Andere teams hadden een flat windmolen gemaakt en flamingo windmolens,waar ze bewust hadden nagedacht over de de beleving van de sierlijke windmolen

En volwassen knutselaars zetten een echte windmolen op. Met laminaat planken, latten  en andere spullen van de bouwmarkt,  knutselen ze ter plekke een windmolen in elkaar. Hij wordt even verder in de wind gezet. Ondanks de bomen in het park draait boven verwachting, even zijn ze bang of de wieken er wel aan blijven zitten.

Het sluitstuk is een winddebat.
Vier vormen van participatie bij een windpark, worden door hun promotors vanaf de zeepkist aangeprezen. Bij 3 ervan is het eigendom de essentiële factor, de vierde participatievorm is commercieel, daarbij is gemak het belangrijkste punt.

Wind debat: onze energie amsterdam noord presenteert zijn participatie aanpak op de zeepkist

Marcel Gort van de Coöperatie Onze Energie legt uit dat leden van de coöperatie mede eigenaar zijn van hun gezamenlijke windpark, ze delen in de winst. En nu al, zonder windmolens, kun je er energie kopen, met een beetje korting. Daardoor betaal je als lid van de coöperatie altijd minder dan bij de regionale aanbieder.

Niels Korthals Altes, van Enercoop vertelt dat je bij hem, ook lid wordt van een coöperatie, maar dat je daar heel gemakkelijk kavels van 500 EUR koopt, daarmee koop je eigenlijk een stuk opwek vermogen. Je koopt net zo veel kavels als je wilt, tot je met je eigen stukjes windpark genoeg  energie voor eigen gebruik opwekt. Enercoop doet het werk, de deelnemers hoeven alleen maar kavels te kopen, en daarmee hun eigen energievoorziening.

Jos Duindam van de voormalige dorpsmolen Pingjum, is geen coöperatie maar een stichting. De stichting is aandeelhouder in een windpark, en de inkomsten daaruit, investeert de stichting in de lokale gemeenschap, het dorp Pingjum. Ze verdienen nu echter zo veel dat ze ook de 5 buurdorpen helpen. Oorspronkelijk had de dorpsmolen Pingjum 11 aandeelhouders uit het dorp, maar die heeft de stichting zo snel mogelijk afgelost. Inmiddels is de dorpsmolen letterlijk opgegaan in een windpark langs de A7, in de buurt van Pingjum.

Als vierde participatievorm de commerciële variant. Marianne van den Heuvel is windpark ontwikkelaar bij Eneco. Ze legt uit dat heel veel mensen helemaal niet zo veel aandacht hebben voor windparken en duurzame energie. Die worden niet zomaar lid van een coöperatie. Ze hebben andere dingen aan hun hoofd. Maar ze willen wel wat te zeggen hebben over een verandering in hun omgeving, zoals een windpark. Dus deze windpark ontwikkelaar betrekt de omwonenden in een zo vroeg mogelijk stadium bij de ontwikkeling van het windpark bij hen in de buurt.
Waar er wat te kiezen is, mogen de omwonenden kiezen.

De jury concludeert dat het windpark Amsterdam Noord bij voorkeur een mix van alle 4 soorten zal moeten hebben.

Het publiek van kritische vragenstellers mag zich tot slot achter een van de vier participatie vormen scharen.
Alle vier promotors krijgen mensen achter zich, Jos Duindam met zijn stichting de dorpsmolen het meest. De commerciële variant het minst, maar op deze winddag zijn natuurlijk vooral wind-geïnteresseerden afgekomen, er wonen ook nog tienduizenden anderen in Amsterdam Noord, die waren niet op deze winddag.

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, Geen categorie, invloed en getagd, . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *