EHEC komt van misbruik antibiotica in bio-industrie

wanneer stopt de bio-industrie met het aanmaken van agressieve bacterieen?

De productie van kiemgroente zoals taugé is een goede voedingsbodem van bacteriën. Taugé wordt gemaakt door zaadjes een tijd in een vochtig en warm klimaat in grote trommels te laten ontkiemen. Thuis leg je zaadjes op een vloeipapiertje, maar taugé boeren moeten het spul gemakkelijk kunnen oogsten, vandaar de trommels.

Het Duitse Robert Koch instituut meldt nu, 10 juni, dat ze de bron van de EHEC explosie zoeken in de ketens van de bio-industrie. Want warm gekweekte taugé mag dan een goede voedingsbodem zijn, het plantje maakt geen gevaarlijke varianten van darmbacteriën. Die komen echt uit darmen, van dieren in de bio-industrie.  Daarom zoeken de Duitsers in die ketens. Ze hebben overal in Nedersaksen, de regio Hamburg, monsters genomen en zijn die nu aan het opkweken om te kijken wáár in Duitsland de monsters EHEC bacteriën bevatten.

Dat meldt het Robert Koch Intitut op haar website

Bio-industrie bron van resistente bacteriën
In de bio-industrie wordt veel antibiotica gebruikt om dieren  niet te ziek te laten worden. Antibiotica heeft 2 effecten op bacteriën, ze gaan er dood van en een deel muteert in een variant die resistent wordt, of generatie na generatie resistenter.

Zo is de bio-industrie nu zo ver dat ze beesten  laat opgroeien die zo lang antibiotica hebben gekregen, dat de de voor mensen zeer schadelijke EHEC darmbacterie in hun darmen en dus hun mest hebben.

Misschien dat super schone taugé boeren pure en steriele kunstmest inkopen voor hun taugé kiemen, maar dat de handel of de kunstmest transporteur wel ergens een beetje echte mest heeft gemorst, met zeer gevaarlijke EHEC bacteriën.

Het probleem met het vinden van de besmette plek in de ketens van de bio-industrie, is dat de EHEC bacterie  redelijk langzaam groeit, daarom kost het dagen voordat monsters zijn geanalyseerd.

Geen bio-industrie vlees eten helpt dat?
We hebben in ons land een bio-industrie laten ontstaan, die behalve ons vlees vooral exporteert, dus als wij stoppen met vlees eten, blijven ze voor de export produceren. Want in ons land is de landbouwlobby heel effectief in het onderhouden van gemakkelijke regels.
Wij de mest en antibiotica misbruik  en EHEC, de buitenlandse klanten het vlees.
daarom blijft het verstandig  de bio-industrie ketens niet te helpen, maar te mijden.
Veel varkensboeren en hun gezinnen, zijn ook al besmet met de MRSA bacterie, ook resistent tegen antibiotica, dankzij misbruik in de stallen van de boer.
Ziekenhuizen houden dergelijke mensen apart.
Wanneer gaan we dat ook op scholen doen met hun kinderen? En in winkels en andere plaatsen waar mensen met elkaar in contact komen?

Er komt binnenkort vast een keurmerk voor taugé geteeld met bio-industrie vrije mest.

Update:
De Volkskrant geeft door dat een boer in het Duitse dorp Bienenbüttel EHEC bacteriën  in zijn stal heeft, die precies matchen met de EHEC bacterie die 30 mensen doodde

Dit bericht is geplaatst in politiek en getagd, . Bookmark de permalink.

5 Reacties op EHEC komt van misbruik antibiotica in bio-industrie

 1. piet de vries zegt:

  Het is natuurlijk al heel lang bekend dat door dom gebruik van anti biotica er steeds meer resistente bacteriën komen.
  In Nederland gaat dat via dieren, in een land als Frankrijk via mensen.

 2. P.H.M van de Kletersteeg zegt:

  Foutje.Er zijn wel kiemgroente die rechtstreeks van zaad komen, maar tauge komt van bonen, die over het algemeen geimporteerd worden uit China.

  De bioogische sector is onhygienisch en ondeskundig.
  Ze gebruiken mest te pas en te onpas, of verkeerd vercomposteerde mest.
  Nou heb ik niks tegen mest, maar als de groente al boven de grond zijn; geen mest meer.
  Trouwens voor de broodnodige baland moet er wel wat stikstof bijgemest worden.

  Er is in principe niks tegen bio industrie; zelfs niet tegen het gebruik van antibiotica; als ze maar b.v. een enkel type daarvoor gebruikten; dan was de schade overzichtelijk.

  Maar de belastingdruk, de idiote regelgeving die maken een productie duur zodat er geen alternatief is.

  Nu zijn er 30 doden; dat is natuurlijk sneu.
  Maar in dezelfde periode zijn er net zoveel doden gevallen in verkeer.Auto’s maar opdoeken dan? Wegen maar onderploegen?

  Maarre: hoeveel doden zijn er dit jaar al gevallen door verwaarlozing thuis of in verzorgingstehuizen?

 3. P.H.M van de Kletersteeg zegt:

  Niet waar.De bacterie komt via het verkeerd gebruik van stront in de voedselketen, meestal door de bio sector.
  De bacterie die resistent is tegen anti biotica; wordt zo gemaakt door het gruik van antibiotica; hegeen niet nodig is.

 4. P.H.M van de Kletersteeg zegt:

  Iedereen mekkert nu wel over het misbruik van anti biotica in de bio industrie; maar dat laat maar drie rationele mogelijkheden
  a_ een specifiekeanti biotica reserven voor de bio industrie; en dat internationaal.
  b een andere medicijn met dezelfde werking ervoor zoeken ter vervanging van a.b.
  c het gebruik van a.b. verbieden in de bio industrie–en dat ook intensief controleren.

  Tenminste-zo zie ik dat als simpele ziel.
  Maar die zielen die minder simpel zijn zullen wel doorgaan met mekkeren zonder er wat aan te veranderen.
  NL is een mekkerland geworden.

  • N.Schouten zegt:

   Beste meneer Kletersteeg,

   Het probleem is onstaan doordat veehouders veel te groot zijn geworden. Het is voor de huidige boer onmogelijk al het vee goed te monitoren. Als er één kip ziek wordt merkt hij daar in eerst instantie niets van. Als deze ziekte overslaat op de andere duizenden kippen heeft de boer een groot probleem. Als er vroeger een kip vreemd deed, werd deze gewoon afgemaakt om verspreiding van een eventuele ziekte te voorkomen.

   Vlees, melk en eieren zijn veel te goedkoop geworden. Door de overheid geforceerde concurentie en subsidies konden de boeren ook niet anders. Omdat kleine boeren het hoofd niet meer boven water konden houden moesten ze wel uitbreiden of hun land verkopen.

   Het wordt dus de hoogste tijd dat we terug gaan in tijd. Boerderijen moeten kleiner. De producten moeten duurder. Maar dan heb je ook echt een goed (en lekker) product.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *