De Rabobank is helemaal niet duurzaam bezig

Niet bij de Rabobank: trots op de cooperatieve windmolen

De Rabobank viert de week van de coöperatie, leuke PR acties voor de leden. De meeste coöperatie activiteiten van de bank zijn bedoeld om het verenigingsleven te steunen. Op de pagina “duurzaam ondernemen” staan vooral klantenbindende en pure PR activiteiten. Met duurzaam heeft het niet zo veel te maken.

Kortom, duurzaam is bij de Rabobank vooral PR, en dus achterhaald.

Voor een coöperatieve bank lijkt het tegenwoordig logisch om duurzame energie coöperaties te helpen ontstaan.
Maar nieuwe coöperaties krijgen bij de rabobank geen aandacht. Ze willen het zelfs niet.

De bovenstaande foto was bedoeld als inzending voor hun fotowedstrijd in de “week van de  coöperatie”, maar helaas hun website weigerde foto’s. De foto toont leden van een windmolen coöperatie bij een van de molens van hun nieuwe windpark. Ze hebben geld geleend aan hun coöperatie, en krijgen daar 8% rente op. Maar bovenal zijn ze trots op hun nieuwe molens. Er staan hier 9 windmolens op een rij, een mooi gezicht.

Ik heb in 2010 geprobeerd in gesprek te komen met de rabobank over het opzetten van een serie lokale coöperaties die in hun regio coöperatieve windparken gaan ontwerpen, en daarna bouwen. In potentie enkele miljarden aan financiering van coöperatieve windparken. Maar  ze waren niet geïnteresseerd bij de rabobank, pas als ik geld nodig had, waar zij wat aan konden verdienen, mocht ik terug komen, aldus de rabobank accountmanager.

Daarna naar het leden vertegenwoordigingsorgaan, de ledenraad. Ik ben lid van de rabobank. Ze mogen dan een dom rechtse, ongeïnteresseerde korte termijn accountmanager hebben, ik  geloofde nog steeds in de coöperatie gedachte van de rabobank, en dat ze echt iets met duurzaam hadden. Een email naar de ledenraad, deze mensen zijn anoniem, er is geen publieke lijst, werd ik opgebeld door iemand die zij van de ledenraad te zijn. We moesten eens praten.
Dat gesprek is geweest en ik heb serieus kunnen uitleggen wat de kansen zijn voor de rabobank, een markt van miljarden zeer rendabele investeringen. Met directe betekenis voor de klanten van de bank. Ik zou er nog wat van horen. Waarschijnlijk hebben ze bij de rabobank ledenraad heel hard gelachen over mijn voorstellen voor duurzame economische kansen in Brabant en elders in nederland. Maar duurzaamheid begrijpen, ho maar. Ik kreeg in ieder geval uiteindelijk, na een extra mailtje, een bericht van iemand van de bank: “als ik geld wilde lenen dan moest ik maar eens langs komen.”
Niks aandacht voor duurzaam, het zijn alleen maar domme kortzichtige geldwolven bij de rabobank.

Mocht u dus een bank zoeken met eerlijke aandacht voor duurzaam en uw echte toekomst, negeer dan de rabobank, die negeert u ook.

Uitleg over het mijn voorstel voor de start van een groot coöperatief duurzaam energiebedrijf van en voor burgers. Het staat op de website voor “de wereld van morgen”, van de ASN bank. Duurzame Brabanders ontwerpen hun eigen windpark

Voor de achtergrond, zie “Waarde creëren met een regionaal windpark ontwerp”

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, invloed en getagd, . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *