Wie is de meest duurzame Windgemeente?

Wind Weekend 2011, De burgemeester van De Wieringermeer reikt prijzen uit aan de mooiste windmolen ontwerpen

Wind Weekend 2011, De burgemeester van De Wieringermeer reikt prijzen uit aan de mooiste windmolen ontwerpen

15 juni is het nationale winddag. Wat zouden de criteria zijn voor een gemeente of gemeenschap die het meest duurzaam met windenergie bezig is?

Welke gemeentes komen op de short list voor de meest duurzame Windgemeente?

Niet de gemeente met de meeste en mooiste duurzame praatjes, of de meeste duurzame energie, al is dat per inwoner, wel een criterium.
Duurzaam in deze context is hoe robuust de aanpak van windenergie in de eigen gemeenschap is, ook voor de toekomst.
En realiseren ze ook echt windenergie?
In welke mate is het geïntegreerd in de gemeenschap.
Kunnen ze participeren?
Heeft de eigen bevolking er voordeel van?
Werken ze ook tegelijk aan een mooi landschap, of heeft de economie alleen, de aandacht?

En het geldt voor NU en het afgelopen jaar. Volgend jaar mag iemand anders de prijs voor de meest duurzame windgemeente.

Short list 2011

 • Wieringermeer, omdat ze een integraal landschapsontwerp hebben gemaakt, Windplan Wieringermeer. Het streven is de bestaande windmolens te vervangen door minder molens, met meer vermogen, in een mooier landschap. De gemeenschap nam het initiatief.
 • Goeree Overflakkee, een regio van  4 gemeentes, die samen een windpark plan maken. Is er voldoende draagvlak? De Cooperatie Delta is er al jaren actief.
 • Zeewolde, is ook goed bezig, maar heeft minder aandacht voor een mooi landschap, al wordt het wel mooier. Er komen 3 rijen  naast elkaar, als vervanging van een stippen patroon dat op zich aardig was, maar vanaf de grond niet mooi. Enkele rijen windmolens zijn mooier, zie de Wieringermeer.
 • Dronten, begint net aan een nieuw windplan, staat waar Wieringermeer 2 tot 4 jaar geleden stond.
 • Eemsmond, Veel gebouwd, maar staat nu stil, geen mooi landschap geworden, hoe ziet de toekomst er uit? En wanneer mag de bevolking meedelen?
 • Haarlemmermeer, goed bezig met participatie, al ligt de nadruk wel erg op grondeigenaren. En er is nog weinig nieuw gebouwd. De grondeigenaren hadden de kans, de bevolking mee te laten ontwerpen en invloed te geven, maar of dat ook gaat lukken?
 • Rotterdam, bouwt meer windmolens waar geen mensen wonen, op industrie terreinen. Op zich OK, maar wat heeft de gemiddelde Rotterdammer er aan? Zo veel gemeente invloed, en zo weinig aandacht voor de bevolking.
 • Zaanstad Gaat het gebeuren?
 • Amsterdam Noord Ze helpen hun eigen bewoners door alvast de geschikte zoekgebieden aan te wijzen, en voor de eerste paar molens doen ze de voorbereidende studies. De Cooperatie Onze Energie Amstrdam Noord mag de molens bouwen, als ze voldoende leden verzamelen. Op de winddag van het stadsdeel op 25 juni, bleek dat ze waarschijnlijk een mix nodig hebben van verschillende participatie modellen.

Commentaar, aanvullingen, nominaties?
Geef een reactie!

Of mail naar henk.daalder at guldenlijn.nl

Dit bericht is geplaatst in duurzaam, politiek en getagd, , , , , , . Bookmark de permalink.

4 Reacties op Wie is de meest duurzame Windgemeente?

 1. Geen verwarring over de term “duurzaam” in de titel van dit blog. Op zich is het begrip duurzaam veel breder dan alleen windenergie. Met windenergie kan een gemeente wel snel heel grote stappen zetten.

  In dit geval gaat het om de toekomstgerichtheid en het streven naar blijvende betrokkenheid met duurzame energie van de hele gemeenschap. Daarom ook het specifieke woord “windgemeente”
  Het gaat in deze ranglijst alleen om de aanpak voor windenergie en hoe toekomst gericht die is.

  De lijst is verder vooral om er van te leren en te inspireren.
  Noem dus vooral goede punten bij gemeentes.

 2. Henk Daalder zegt:

  De Wieringermeer laat weten dat de huidige planologische stap, de structuurvisie. weliswaar het motto heeft “meer vermogen met minder molens, in een mooi landschap”, maar dat het best zou kunnen dat er meer molens komen dan nu.
  De structuurvisie wijst alleen een gebied aan. dat gebied is wel zodanig gesitueerd dat het mooie landschap er kan komen.

 3. Evert Kuiken zegt:

  Ik wil de gemeente Diemen nomineren. Vanuit het niets is er de afgelopen jaren o.a. een beleidsplan opgezet om energieneutraal te worden in 2040 http://www.diemen.nl/inwoners/wonen-in-diemen/afval-en-milieu/milieu/energie-en-klimaat/
  Dit realiseert de gemeente in nauwe samenwerking met het Duurzaam Dorp Diemen, een netwerk van enthousiaste, betrokken Diemenaren, die al enkele jaren succesvol samenwerkt met de gemeente in allerlei duurzame onderwerpen. Zo zijn er concrete plannen voor het realiseren van windturbines en zonne-panelen.

 4. Henk Daalder zegt:

  Ook de gemeente Utrecht is aardig bezig, al staan daar nog geen windmolens, ze zijn welwillend over plannen voor windparken
  http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=45415

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *